13 април 2009

Кучетата си лаят, керванът си върви...


   Няма такава държава. 

   Знам, че е абсурдно да казваме, че сме най-някаква си държава "на света", защото има десетки държави от Третия свят, които са затънали в бездната и няма никога да излязат от нея, не и докато западните корпорации не им позволят това. Но по отношение на нашата страна аз смятам, че важи следното определение - УВИСНАЛА ДЪРЖАВА.

  Да, това напомня на примка и бесило, битка за глътка въздух и предаване на богу дух. Но ние наистина сме увиснали в пространството между богатия Запад и стъпканата останала част от света.

   Изумява ме едно - безсилието на медиите у нас. Да, аз работя в една от тях, това ме прави щастлив и знам, че с това искам да се занимавам и занапред. За тези месеци обаче, откакто съм в тази среда, наивната ми вяра, че има полза от честна журналистика, започна да угасва бавно, но сигурно.

   Ето кое уби всичко светло в мен - сделката на държавата с медийната императрица Ирена Кръстева. Последните месеци вестниците "Сега" и "Капитал", които следя, основно анализираха готвената сделка, извадиха наяве депесарския натиск, ясните ползи за неясни лица, очеИЗвадната корумпираност дори на министерско ниво, предизборното бързане за лапане на последните парчета от баницата и т.н. 

  И КАКВО? Стана ли нещо? НЕ!

  Яростния лай на медиите не доведе до нищо повече от снизходителни усмивки - сделката си бе сключена и поредният обръч бе завършен, само че този път той обгради цялата държавна машина.

   Защо става така? Аз не го разбирам, просто не схващам как може част от медиите в България да си вършат работата, да показват истината, да разпалват нужните скандали... и нищо... НИЩО!

   Има нещо сбъркано в тази държава... тук корупцията и криминалността са показни и явни и хич не ги е еня от тази им публичност. При поглед на Запад веднага виждаме, че, макар и контролирани от бизнес кръгове, медиите все пак имат институционална тежест и успяват да вършат работата си на регулатор. Пред 2 седмици вестник извади наяве, че един испански министър е ходил на лов със съдия, който е начело по комисия за разследване на корупция в опозиционна партия и е очевидно, че му е оказвал натиск в една или друга посока. Този министър мигновено бе принуден да подаде оставка. А у нас Гоцето не веднъж и дваж се забърка в скандали именно около кървавата си страст, но това промени ли нещо? НЕ.

   Медиите си лаят, държавата си върви към светлото бъдеще, когато окончателно цялата държава ще бъде парцелирана според желанието на сенчестите групировки.

  И тогава вече трупът на бесилката ще ритне за последно, ще се изпусне зловонно и ще замре вовеки... 

  Амин.

  

2 коментара:

Анонимен каза...

живеем в най-смотаната държава,където корипцията е в наи-висшите ешалони на властта.дано след 20 години да няма никой в тази смотана държава.то как е тръгнало турците ни завзеха отвътре.бъдещето за родината ни никак не е розово.

Анонимен каза...

Най-богатите са в ДПС-то!В таз антибългарска партия вече българите станаха повече от турците! Значи въпросът е какво да се прави с ДПС-то и с българските предатели? Ако Бенковски беше жив,сега нямаше да говорим нито за ДПС,нито за български МЕКЕРЕТА! Който добре е чел историята ни знае,че българина е много толерантен,докато му писне!На българският дух и Одринската крепост не можа да устои,а камо ли някакъв келяв парламент управляван от чужденци!