08 април 2009

Как се прави фалшива революция, която медиите ще дооформят в "правилна" посока?


   Знаете ли кога започват революциите и гражданските вълнения в съвремието? Когато някой иска да свали демокрацията (ако я има) и да установи диктатура? Вярно е. Или когато има тежка диктатура и хората се борят за демокрация? Пак вярно. Но също и когато управлението не е изгодна на някому, дори и с "демократичен" етикет, и той иска да я замени със "своя" демокрация. Обикновено с подкрепата на някоя от Великите сили.

   Молдовската столица Кишинев потъна в хаос. Мой близък приятел, Николай Марченко, е там и поне можах да получа информация от  първа ръка. Две партии си оспорват върховенството - комунистическа, ползваща се с благосклонността на голяма част от народа, и националистическата Либерално-демократическа партия на Влад Филат. Последните са дотолкова "националисти", че зоват за обединение с Румъния (автоматично влизане в ЕС), както и забрана на руския език и изобщо връзките с Русия. Комунистите спечелиха безапелационна победа на изборите в неделя  - 49,95 процента от гласовете, което и осигурява 61 от мандатите в 101-местния парламент. Опозиционните партии получиха общо 35 на сто от гласовете, като формацията на Влад Филат взе само 14.5%!

   Ето какво ми написа Коля: "Ми, преувеличават и делят на лоши и добри всички - вярно е че комунистите са шибаняци, но са по-малко зло от ксенофоби. След като Молдова е обявена за полинационална държава, няма как фашисти тука да диктуват кой на какъв език ще говори и ще учи, затова и българите в Молдова гласуваха за комунисти, защото все пак е по-малко зло". Той добави и, че хилядите младежи са тотални ксенофоби и вандали, а "като гледаш европейски телевизии все едно всеки от тях е Исус".

   Значи така ставало. Някой губи безапелационно изборите, но има добра организация - докарва купища демонстранти и започват провокации. Оттам цялата западна преса ще гръмне, че държавата е срещу комунистите и после обяснявай, че изборите са били честни и че нямаш сестра.

   Не заемам позиция, че е хубаво която и да е партия да спечели, комунисти или не, нали затова живеем в "демокрации", за да може народът да си казва думите.

   Да е чул някой САЩ да са осъдили размириците? Те го правят само когато русофобите са спечелили и срещу тях има брожения (без да изключвам външната помощ от Русия, естествено).

   Интересен щрих е посещението на Георги Първанов само преди месец там, който показа явна благоразположеност към управляващите и дори връчи вездесъщия орден "Стара планина" на президента Виктор Воронин. Вижте тук повече по темата от Иво Инджев.

3 коментара:

охо каза...

Извън темата:

Видях банерчето на HammerFall вляво. Напълни ми душата! Как чак сега те откривам??????

Христо Блажев каза...

Мдам, те са ми от една от любимите групи :)

Анонимен каза...

Комунизмът не може да бъде "по-малкото зло" с каквото и да бъде сравняван.