14 април 2009

Престъпленията на световните марки и транснационални корпорации - I част


     Една книга сама по себе си е безобидна. Написаното в нея обаче може да бъде по-взривоопасно от ядрена бомба.

   Такъв хартиен взрив е "Черна книга на търговските марки" на Клаус Вернер и Ханс Вайс, с подзаглавие “Машинациите на международните концерни”, издадена от “Дилок”. Книгата представлява един ужасяващ документален разказ за основата, върху която е изграден съвременния западен свят, който ненаситно консумира в една безкрайна яростна вакханлия, нехаейки как получава евтините си блага.

   Черната книга аргументирано доказва, че световните марки и транснационалните корпорации не са нищо повече от алчни хищници, които смучат кръвта на едната част на света и парите на другата. Нищо не застава на пътя им - те унищожават безпощадно природата (Shell), подкупват цели правителства (Bayer), използват деца-роби (Nestle), пръскат с отдавна забранени пестициди, които се изсипват направо върху берачите на плодове (Chiquita), както и още стотици най-гнусни машинации... А на помощ им идват и армията на САЩ там, където обичайните методи не работят (Афганистан, Ирак, Никарагуа, Гватемала, Ел Салвадор).

   Затова реших в следващите дни да ви запозная с малка част от книгата, като съм потърсил най-ярките и безумни примери от информацията, която двамата немски автори са събрали с цената на огромен труд. Тези факти трябва да се знаят, трябва да се намери начин да се обуздае ненаситността на бизнеса, трябва да се спре абсурдната консуматорска култура, трябва да се помогне на хората в Третия свят (а и у нас дори, чували сте при какви условия работят в шивашките фирми)... Много неща ТРЯБВА.

    Тази книга заслужава цената си, 15 лв е и още се намира по големите книжарници. Естествено, може и да ми драснете един мейл и да ви я дам за прочит.

  Надявам се следващите редове и страници да ви шокират, вбесят и най-важното - променят, както промениха мен. Вече твърдо се отказах от Coca-Cola, няма да пия повече какаото на Nestle, нито ще купувам бананите на Chiquita, и др... С времето вярвам, че ще намеря начин да изразя позицията си и към другите марки, които измерват морала в пари.

 

Знаете ли, че:

Bayer е един от основните виновници за гражданската война в Конго, взела 2.5 млн. жертви в интервала 1998-2001 г.


Shell са нанесли в Нигерия щети върху околната среда за 4 млрд евро, като през това време са добили са нефт за 35 млрд. евро.


Daimler Chrisler освен Мерцедеси чрез дъщерната си компания Deutsche Aerospace участва в разработката на ядрени оръжия и мини.


Nestle изкупува евтина какаова суровина от Кот д’Ивоар, където в плантации работят деца-роби. Те се купуват на 8 години 30 евро, работят всеки ден и умират докато навършат 12!


Unocal и Total строят газопровод в Мианмар, използвайки роби от местното население.


Фармацевтични компании правят незаконни опити с лекарства в клиники в Унгария и други страни  с разбита здравна система.


Benetton получава тениските си от производители в Турция, които наемат срещу мизерно заплащане 12 годишни деца.

   Списъкът може да бъде продължен поне още няколко страници...

   Следва продължение...

 

    

1 коментар:

Анонимен каза...

АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ,ЧЕ КАПИТАЛИЗМЪТ Е ТОВА КОЕТО,ВИЖДА ПО РЕКЛАМИТЕ-ГРЕШИ.ТОЙ Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМАМА.