18 април 2009

Видински хроники или абсурдите на местно ниво

   Великденското ми прибиране у дома във Видин се превърна в поредната порция абсурдности, които в прекрасната ни държава започва да става правило. За тях ще ви разкажа сега. В момента, признавам, ползвам нечии безжичен интернет, който хващам съвсем слабо в кухнята, но поне го има, за което съм безкрайно благодарен на този някой благодетел.

   Преди малко се прибрах след един прекрасен ден, изкаран навън, сред Градската градина край дунавския бряг. Искаше ми се и да ви разкажа за разходка по плажа, но една дреееебничка подробност ми обърка плановете: 

   Мдаммм, през този вход има стълби, които водят до дунавския плаж. Голямата река отново се е разпростряла на свобода, както започна да й става навик пролетеска.

   А, да не забравя и един забавен надпис пред входа:

   Мдам, в нашите ръце е всичко, та даже и дунавската чистота! Предлагам свикването на кризисен щаб и да отправим официално обвинение към НАТО за унищожаването на сръбските заводи, от които през притоците се изсипа цялата Менделеева таблица в реката.

   

   Но да се върна към абсурдите. Във Видин ще има РЕФЕРЕНДУМ!

   Днес го разбрах. Абсолютната демокрация достигна и до нашия град и тук ще има всевидинско допитване по един щекотлив въпрос, а именно - да има ли пореден български университет, този път в китния Северозапад. 

   Ето, официално и ясно подканяне за упражняване на основното ни гражданско право.

   А и агитацията си върви - целият град е облепен с този плакат: 

    Имам някои възражения към този шедьовър на пропагандното изкуство, за който Гьобелс би си изял униформата със все свастиката и ордените на нея.

   Първо, текста отгоре императивно предрешава нуждата от референдум изобщо. Видин явно е едно събирателно лице, което вече си е казало думата. Само питам на какъв език е - във влашките села, водещи се видински, има хора, които не могат да говорят хич български. Подобно положение е и с кварталът "Нов път" (знаете го от сеира с фамилия Зрънкови), където циганите чакат идващите избори с огромно нетърпение. Знаете защо... 

  Второ, референдумът не е за "бъдещето на Видин", а за университет, и то по-точно мъгляв филиал на някакъв швейцарски такъв. Тази идея се развива от години насам, от всеки пореден кмет, та дори се стигна до идея този филиал да приема китайски студенти, и то в хилядни борйки, което явно ще помогне на града да живне. Да му мислят кучетата.

   Трето - не мога съвсем да схвана с какво показаните снимки са свързани с университетска дейност. Народни носии, питка, гъдулка, младеж... кое? Никак не ми става ясно за какво иде реч, но може би има подсъзнателно внушение, че ще бъде народен университет, за всеки, в който ще хранят на корем и следването ще е песен. 

   И четвърто, никъде не видях нито едно плакатче срещу т.нар. референдум. Да разбирам, че всички са съгласни. Тогава защо правят референдум?

   И за последно, една абсурдност от прибирането му преди малко - вървях през центъра с една приятелка, когато до мен с конспиративна физиономия се доближи един циганин, който извади кутия "Марлборо" и още някакви тънки от типа на "Ева" или "Карелия", и прошепна:

  - Евтини цигари?

   Аз се облещих и отминах мълчаливо. Какво да му кажа?

4 коментара:

Чуденка каза...

Ееееее, нямам думи :) За университет във Видин се говори от 30 години, явно вече обществеността покрай бъдещия Дунав мост - 2 е изправила гребен. Ако ще е гарга, да е рошава! Ако ще е мост, да има и университет! Като знам колко хора с висше образование (че и с две) продават зеленчуци на пазара, май по видинските села ще се появят зайчари, пчелари и градинари с магистратури.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

За град със затихващи функции, какъвто без съмнение е Видин, един университет ще налее много живот. Така е с Велико Търново, където университета и военното училище наливат по няколко милиона на месец. Друг въпрос е, че във Видин няма как да прокопше подобно начинание. На гъзъ на географията е и това е проблем. Има и много други причини начинанието да увехне и парите да идат на вятъра, но това да си го мисли местната власт. Само ще кажа, че преди 15 или повече години подобен опит за развиването на университет от типа северозападнал, се случи и в Монтана... И Враца от години се упражнява с медицинския колеж. Искам да кажа, че напълно подкрепям мнението ти за нескопосаността на идеята.

Христо Блажев каза...

Чуденке, има си достатъчно местни цветнокожи за горепосочените дейности, а хипотетичните висшисти може да ги изнасяме.
Балтазар, града ми вярно остава малко встрани, но все някой ден може и да се събуди, особено с моста. Но е факт, че кой знае какви ще идват да учат тук, неприети никъде другаде вероятно.

Чуденка каза...

Моите впечатления от Видин са, че почти всяко семейство си има градинка и се снабдява с плодове и зеленчуци собствено производство.
Това, което се смята за слабост в подобни градове - спрялото време - всъщност е най-хубавото в тях. И най-интересното е, че чакаме да загинат, а те оцеляват. С мост, без мост, с университет, без университет.
Казваш- ще изнасяме висшисти. Че те не се ли изнесоха повечето млади кой в София, кой в Италия?