07 април 2009

Упражнение по история с предизвестен край или как се маха билборд?

   Нов билборен вой заля медиите и върна спомена за онзи Азисов задник, който Борисов изрита с безцеремонен шут преди години, пазейки си мъжкото либидо от ляво влияние.

   Този път предизборния клоун Яне Янев изля поредния кален порой по посока на анонимен билборд, разположен в центъра на София, на който е изобразен нацисткия (не фашисткия, Яне Неукий) лидер Адолф Хитлер под формата на пощенска марка и надпис "Те говорят - ти слушаш".

   

   Според медиите автор е изработка на Oxygen, а поръчката е от социологическа агенция, като билбордът е част от цялостна концепция, наречена „Диктаторите". В този дух се появиха съобщения за сходни реклами с образите на Сталин, Франко, Саддам Хюсеин.

   Искам да кажа нещо в тази насока. За 6 години Хитлер въздига Германия от разрухата след Голямата депресия до най-мощната сила в цяла Европа, а вероятно и в света, доколкото данните за СССР са все още засекретени. Вярно е, че под негово ръководство Германия и армията й извършиха чудовищни неща, но те с нищо не са повече от поведението на "демократични" армии като тази на САЩ във Виетнам (спомнете си напалма, изтриващ цели села с все децата). Обявяването за "военен престъпник" е клеймо, което победителките лепят след края на войната, а създаването на Нюрнбергския трибунал още е спорно от правна гледна точка. С тези понятия могат да се осъдят както Сталин, така и Труман заради ядрените бомбандировки, Чърчил заради Дрезден, Кенеди заради Залива на прасетата и заповедта Кастро да бъде ликвидиран по който и да е начин, Линдън Джонсън заради масовите бомбандировки над Виетнам, Буш знаете за какво. Не оправдавам Хитлер, но не приемам и останалите в горепосочената плеяда да се измъкнат с почести.

    Този билборд е търсел скандал. Знайно е било предварително какво ще стане, и е жалко, че медиите дават трибуна на такива доказани празнодумци като Янев, който се активизира само около избори и то само с ясна цел. Вижте тази статия за него - всичко е казано директно.

   Аз смятам, че и този билборд е циничен, жалък и абсурден и трябва да бъде свален.

   Вчера видях и една великолепна снимка как към него е добавено едно пикаещо човече, но за съжаление не можах да я открия, мисля, че изглеждаше далеч по-добре.

  Стига сме се борили с призраците на миналото. Вижте колко живи чудовища в скъпи костюми бродят около ни.

5 коментара:

Блага каза...

В гиназията, доста отдавна беше ;) директорът ме накара да се явя на изпит за повишаване на оценката по "Основи на комунизЪма", щото иначе нямаше да завърша с "Отличен" :))). Падна ми се въпрос за Хитлер. Аз нали нищо не бях чела, хъката-мъката се изцепих, че няма как да не е велик, след като с харизмата си е повел една,(и не само) нация след себе си. Учудващо, защото менторът беше партиен секретар на гимназията, но получих 6.00. А за Сталин и останалите толкова много съм чела, че понякога Хитлер ми се струва като аматьор. Въпреки това, билборда си е гавра с паметта на убитите в негово име.

Христо Блажев каза...

Ммм, в този ред на мисли не бива да излагаме НИКАКВИ исторически личности, където и да е, защото в името на повечето от тях са загивали безсмислено хора.

Блага каза...

Мдаа, прав си. Няма някоя значима личност в света, за когото да не са умирали. Смислена смърт няма.

охо каза...

Абсолютно съгласен с Христо!
Вторият, честно казано, изглежда в пъти по-циничен от първия.

Анонимен каза...

Какво им пречат билбордовете! Ясно е, че образът на диктаторите в тази кампания не е използван с пропагандна(в тяхна полза)цел. Значи остават нашите понятия за висок морал... Тогава излиза, че нашият морал поощрява Андрея по цици, която пие алкохол, а забранява Хитлер на марка, използван, за да се каже "Не бъдете като него"!