29 март 2009

Измамите „пролетна умора” и „смяна на часа”



   Вие вярвате ли в тези неща?

   АЗ НЕ! Както и не вярвам, че гасенето на светлините за един час помага за каквото и да било, вижте статията на Балтазар Иванович, напълно съм съгласен с нея.

   И още един линк, той е за друга статия за пролетната умора, издържана в хумористичен и забавен тон, който ми допадна, ако и да не съм съгласен изначално с идеята: http://chudene.blogspot.com/2009/03/blog-post.html 


   Но да се върна на горните две твърдения. Всяка пролет ни заливат с купища съвети какво да правим, като ни налегне т.нар. „пролетна умора”. Аз поне такова животно не познавам. Топлото време и слънцето действат по-скоро зареждащо и благотворно, а не уморяват.

   Но ето и противното мнение:
   „Тонусът и работоспособността им падат, трудно изпълняват задълженията си и са доста разсеяни. Над 50 процента от хората страдат от пролетна умора.” Тук.
   "Пролетната умора започва да превзема ежедневието ни. Обща отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, главоболие, липса на тонус, апатия, са само част от симптомите на пролетната умора." Тук.

   "Тези промени на организма изсмукват енергийните резерви и са причина за т. нар. пролетна умора. Тя се изразява в отпадналост, парене в очите, изпотяване на дланите, разсеяност, раздразнимост и – естествено – преди всичко в една натрупваща се през целия ден умора, независимо от това, колко часа човек е спал." Тук.

   А някой си доктор Койчев дори обяснява тук, че нямало пролетна умора, а това било депресия и трябвало да се консултираме със специалист (Aтака, 4 млн. българи при специалисти, нали над 50% страдали от тая опасна болест) и да си набавят антидепресанти (уха, ето това ще бъде оборот)!


   Какво още препоръчват? Здравословно хранене, витамини, добавки... първото ясно, но другото си е харчене на пари, за да се самоубедим колко се грижим за здравето си.

Според горепосочените твърдения през пролетта 50% от хората за тотално съсипани и накакви ги няма. Нещо не мога да се съглася с това, тогава за няколко седмици биха се случвали постоянно инциденти заради "болните". При това само с бегъл поглед намерих десетки „врагове” на „пролетната умора” – черния шоколад, макарони, допълнителен прием на витамини В12, В6, В1, В2, С и D и магнезий... изобщо кой каквото му хрумне, си го препоръчва и все някой ще се юрне да си „помогне”.

   „Купувайте хапчета, те помагат, те ще ви спасят от умора и от всичко друго”...

тази мантра ни залива всекидневно от де що се сетиш телевизия, радио, вестници и т.н.

   Айде стига глупости, фармацевтичните концерни вече наистина се оядоха от продажба на плацебота с чисто психологичен ефект. Като че ли нямаше плодове цяла зима? Да, може и да не са така качествени като зрелите при „нормални условия”, ако са останали такива, де, но при условие, че цяла зима си хапвал ябълки или цитруси, какъв проблем можеш да имаш с витамините баш през пролетта, когато менюто ти е обогатява с пресни марули, репички и т.н.? Нещо не ми се връзват нещата.

А за смяната на часа? 

  „Смяната на часовото време води до стрес за целия организъм, който се адаптира в рамките на две седмици.” Тук.

„След десетилетия на прекъсвания и колебания днес лятното часово време се спазва в около 70 страни по света. От него има смисъл предимно на места, където дните през лятото са забележимо по-дълги, отколкото през зимата. Около екватора, където денят и нощта са приблизително равни - по около 12 часа - смяната на времето не е популярна. Точните дати, на които се преместват часовниците, варират от държава на държава, а често и от година на година. От 1996 г. насам европейските страни променят времето си в едни и същи дни - последните недели на март и октомври. Изключение прави Исландия, която е на лятно часово време през цялата година.” Тук.

Последното изречение ама никак не ми е ясно, тия хора един час в бъдещето ли пребивават?




    Няма да се спирам на темата за икономическата полза от това разместване, мисля, че всеки може да помисли по въпроса кои са всъщност гиганските консуматори на ток – домакинствата или заводите? Май са вторите, а за да са максимално продуктивни, разбирай доходоносни, те работят денонощно – тоест изобщо не ги засяга някакво си пестене на тока!

   Иначе и при промяната на часа отвякъде ни убеждават, че трябва да сме уморени, разконцентрирани, да ни се спи и т.н.... ужас, на някой ще му се спи толкова много, че ще изпусне края на поредното реалити, а това си е чиста загуба на аудитория, нали?


   Последно и сумарно, и двете идеи за „пролетна умора” и проблем със „смяната на часа” според мен са си измислица и се внушават непрекъснато от медиите било поради незнание, било поради това, че някой им плаща за това.

   Аз няма да пия витамини. И няма да се уморявам пролетно или заради разместен биологичен часовник. 

  P.S. Ако спра да пускам статии, значи съм се лъгал и сега съм в болница с тежката диагноза „пролетно уморен” и „часовникоразместен”, тогава не се вслушвайте в никой случай в думите ми, моля ви!!! 



4 коментара:

Христина Чопарова каза...

Ех, колега...след като не се случва на теб, не значи, че няма такова нещо ;)
Аз съм доста потърпевша от въпроснaта пролетна умора:))
Вярно, не пия витамини, не водя титанични битки, но нека кажем, че дискомфортът и неадекватността са налице - не го пожелавам никому :))
Остани си часовниконеразместен и деен! ;)

Христо Блажев каза...

Хрис, дано утре грейне слънце, па хвани излез, напечи се малко и ще те видя как ще ти мине умората и ще заприпкаш по тревичката :)

Анонимен каза...

Христо, напълно съм съгласен с теб. На мен лично слънцето ми действа положително, вярно чувствам умора от време на време, но няма никакво значение дали е пролет или есен или зима, просто има други фактори за това. Хапчета не пия, ползвам натурални лекове за депресията :)

Христо Блажев каза...

Натуралното си е натурнално - гласувам с две ръце по темата :)