07 март 2009

Златно цвете за златно момиче, или как ще ни дерат утре...

Осми март отново идва с цялата си тържественост, пак ще почнат да се леят лелейни слова за жената, както и подробно ще бъде натъртвано, че тя ТРЯБВА да бъде уважавана и обичана през цялата година, а не само на тази дата, инициирана от Американската социалистическа партия, ако може да се вярва на статията в Уикипедия. 

Мисълта ми обаче е за цветята. Както и на 15 септември, утре китките във всичките им разновидности ще се окажат чудодейно къде двойно, къде тройно по-скъпи. Това ще бъде поредният апотеоз на сбърканите пазарни механизми у нас, които сякаш никога не са в час - когато на Запад правят намеления около Коледа, тук има увеличения, както е знайно.

И утре за пореден път неизбежното цвете ще ни излезе златно. Не казвам, че не бива да се подаряват цветя на нежните цветя от женски пол около нас, просто е вбесяващо как един сладък обичай може да бъде брутално опорочен от масова търгашка алчност!

Аз утре няма да купя цвете. Това реших още преди седмица. След предпазлив сондаж на мнението на нежната ми половинка (с ясно съзнание за опасността, в която поставям живота си), аз й обясних, че след като всяка седмица получава цвете от мен, защото я обожавам и обичам да й подарявам цветя, няма нужда утрешния празник да бъде принизяван с нещо подобно, още повече на баснословна цена. След като пиша тези думи, става ясно, че не бях убит за това си нежелание, и затова още вчера купих една кокетна малка палмичка, която се надявам да порастне и да я радва години наред, а не като безароматните рози, които издържат седмица и окапват безславно.

Затова моята идея е, макар и май да е вече късно - никакъв златен дъжд за знайните и незнайни цветари, които утре ще окупират улици и пазари. Уважението към дамите не се измерва с двойна цена за цвете.

Хайди, честит ви празник в аванс, скъпи дами, огряващи живота ни :)

2 коментара:

Сашо и Миро каза...

Покдрепям!

Philipotel каза...

Любовта е капиталистически заговор на алчни цветари