25 март 2009

Есемесите на кирилица са по-скъпи от тези на латиница


   Днес научих, че есемеси, писани на кирилица, излизат над двойно по-скъпо, отколкото ако са на латиница. Това стана, когато прочетох какво е казал днес българският евродепутат и заместник-председател на Групата на социалистите в ЕП Кристиан Вигенин: 
  „Европейската комисия трябва да предприеме мерки, които да гарантират, че при изпращане на SMS в рамките на ЕС ще бъде спазвана еднаква цена за еднакъв брой знаци на латиница и на кирилица, като равнопоставени азбуки, както в роуминг, така и в национални мрежи”. 

  Той обясни, че поради спецификите на кодирането, максималният размер на кратките съобщения, писани на кирилица, е 70 знака, докато максималният размер на кратките съобщенията, писани на латиница - 160 знака. Размерът зависял от кодирането на символите - съответно 16-bit (за кирилица) и 7-bit (за латиница). 

  „Независимо от евентуални технически затруднения и допълнителни разходи за компаниите, смятам, че равнопоставеността и недискриминацията на гражданите на ЕС са основни принципи, които не могат да бъдат жертвани заради икономическата ефективност”, припомни Вигенин на Европейската комисия. “ Той отправи призива си и към българския регулаторен орган – Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) и призова председателя й Веселин Божков „да предприеме конкретни действия за премахване на фактора за дискриминация”.

Ето, че пак ни пречи таз пуста азбука, как пък не се случи Климент Охридски да "копне" една латиница от запада, а сам цяла азбука измислил... Последното е шега, разбира се :)

2 коментара:

Анонимен каза...

Bravo!

nofearinc каза...

Реално погледнато не са по-скъпи, просто лимитът от символи на кирилските съобщения е доста по-малък. Ако се ограничаваш до кратки съобщения в стил: "7ч на гарата", "купи ми един пакет цигари" и прочие, то това е напълно достатъчно. В противен случай и 160 символа не стигат ;)

P.S. В Русия май забраниха писането на SMS-и на латиница.