28 септември 2009

Гор Видал рисува раждането на империя във "Вашингтон, окръг Колумбия"


   Започвам да пиша за тази книга с леко недоволство. Очаквах повече, много повече. Особено след великолепната публицистика на "Вечна война за вечен мир", но се оказа, че литературната версия на раждането на американската империя ми се стори безинтересна и скучна.

    Накратко историята. Авторът проследява няколко десетилетия от американската история - от 30-те до 60-те, в които се фокусира върху скритите политици - тези, които губят изборите. Да, всички сме учили за Рузвелт, Труман и Айзенхауер, но никога не сме чували за загубилите. Видал вади на показ именно тях - опозицията, които смятат, че тези президенти са пагубни за държавата, че водят към гибел и вярват, че могат да се справят по-добре.

   Основен персонаж е медийният магнат Блез, който контролира чрез вестниците си немалко гласоподаватели. Той е ярък противник на Рузвелт и подкрепя сенатор Бърдън Дей - един от малкото останали неподкупни законодатели. Неговата цел е президентския пост и в името на тази цел допуска да приеме подкуп, което ще му струва скъпо.

   До сенатора стои неговия секретар Клей Овърбъри, който има неустоима външност и успява да съблазни както дъщерята на Дей, така и на Блез - Инит, за която се жени. Клей също има амбиции за високи политически постове и отрано започва да изгражда образа си, кулминацията на което е фалшиво геройство по време на Втората световна война, което е надлежно раздухано от вестникарската империя на Блез.

   Като наблюдател синът на Блез - Питър, вижда как баща му изоставя всякаква обич към него и сестра му и пренасочва всичко към Клей и възможността той да стане президент, без значение от методите. Завъртат се вътрешни интриги, коварства и корупция, за да се стигне до сблъсък между Клей и Дей в края, в който се намесват и други от героите.

   Да, сюжетът е интересен и според това, което знам за Видал, е истинен в основните детайли. Мисля обаче, че в описвания свят на политическата върхушка така и не намерих герой, който да ми допадне, с който да се асоциирам - всички ми се струват схематични и елементарни, движени само от жаждата за власт, изключая сенатор Дей, който има и идеалистични подтици. Иначе от книгата могат да се научат немалко интересни факти, като например това, че всеки кандидат, спечелил политически пост, е длъжен да внася през първата си година цялата заплата в касата на подкрепилата го партия като благодарност.

   И един съвет - не правете глупост като мен да я купувате от "Славейков" за 10 лв. - намира се и в кашони за 2-3 лв.

---------------------

Вижте още:

Гор Видал се бори с митовете във "Вечна война за вечен мир"

Четири "Особени сезони" по Стивън Кинг

Най-якото анимационно реалити - "Drawn toghether"

"Влизате в частен дом. Уведомяваме ви, че телефонът ви е заглушен." Идилия

Няма коментари: