03 септември 2009

За лова на вещици или защо у нас това е по-скоро тенис на маса…

   Вещичка тук, вещичка там. Вещер отляво, вещер отдясно. Около тях 0008 подвещерски индивиди, които изпълняват безпрекословно заповеди и получават облаги – я персонален облак ще напои градинката им, я дъжд от жаби ще се изсипе над тази на съседа… все е кяр по нашенските стандарти.

  0004 На пишман-историкът Серго му се привидя лов на вещици. По-голяма глупост не бях чувал да – да, може някои и друг подвещерски индивид да отнесе една метла в гъза, но те и по-рано бяха готови директно там да си ги завират в името на височайшето благоволение, та едва ли ще се разсърдят. Но баш вещерите и вещичките са в безопасност.

   За да има лов на вещици, трябват някои условия. Трябва силна власт, която a1258може да налага волята си. През Средновековието властта е феодализирана –  тоест всеки властва над своето късче и отговаря пряко на кратка редица висшестоящи. Над всички е Бог. Чисто, просто ясно. Религията казва, че дяволът се меси в делата човешки и за това използва хората. За по-ясно жените, нали са си изконни виновни за първородния грях. Хайде и да са червенокосите, че са по-малко и е трудно да направят антикладен синдикат.

   300_102115Обществото има очаквания. То се сърди като не вали дъжд. То се сърди като вали твърде силен дъжд. Негодува срещу жегата. Мрънка срещу студа.

   За властващите е важно едно – докато населението мрънка срещу времето, няма да негодува срещу данъците. И започват да припламват клади – властта защитава поданиците от долни козни. И народът доволен,  и хазната пълна.

   Друг един лов на вещици имаше и през 50-те години на миналия век. И там условията бяха подобни – силна власт, която е парцелирала и йерархизирала влиянието си – един ще държи банка, друг вестник, трети петролна фирма, но интересите са общи. А капитализмът е над всичко. Чисто, просто и 093_WitchHuntL ясно. Идеологията казва, че комунистите са страшни и се месят в делата на американците чрез шпиони. Те нямат външни белези, но отвътре са червени точно колкото косите на нещастниците през Средновековието.

   Обществото им очаквания. То се сърди, ако му е скучно. То се сърди, ако е твърде опасно. Негодува срещу различното. Мрънка срещу чуждото.

 torture-freedom   За властващите отново е важно едно – овците да бъдат стригани, докато се занимават с глупости от типа дали съседа ти е скрит комуняга. А още по-добре ако е някой странен професор, който безсрамно приказва неща, които не разбират. И започват да припламват клади, но по-цивилизовани – само уволнение и низвергване от обществото. И народът доволен, и хазната пак се пълни.

  Та, да си дойдем на думата у нас и защо лов на вещици не е възможен. Тук властта е слаба, защото мнозина са над нея и се имат за недосегаеми. И по-лошо, баш такива са, само куршум ги лови, даже и да не е сребърен. Религия или идеология няма, изключвам омразата към околните и себе си. Виновни са всички, които карат по-хубава марка кола. Или се усмихват. А най-са виновни онези с розовите беемвета и мазните усмивки от телевизорите. И тук се различаваме с горните два случая – тогава жертвите в голямата си част са били невинни. А у нас са от виновни по-виновни.

   Обществото има очаквания. То се сърди, като му искат пари под масата. То се сърди и като не му искат пари, защото мисли, че друг вече е дал и е прецакан. Негодува срещу кражбите. Мрънка срещу лъжите.

   За властващите мисията е стандартна – скубене на варената кокошка, TableTennisPirate2 респективно народът. Иска им се да отговорят на очакванията и да си осигурят спокойствието и пълната хазна (джобове). Но няма как. Няма да нараниш другарче заради чужд човек, още по-малко безличната тълпа, нали?

   И започва тенисът на маса. Бойко напада, аха топчето да отлети, бившата власт ловко му връща, той пак замахва, отсреща финтират елегантно, Бойко пак могъщо забива, но топката излиза неспасяемо в аут. Не е виновен, новак е, 608050 случва се, казва публиката.

   Следващото разиграване Бойко захитрява – пуска въртеливо топче, което лъже, че е неспасяемо, но докато то лети към земята и хората щастливо се прегръщат, че някой ще бъде осъден, бившата власт бързешката вади друго топче от ръкава и го хвърля в бойковото поле. Някои виждат шашмата. Те ще замълчат, няма да им повярват, може поне някоя облага да капне.

   И така. Играят си нашенските на тенисче на маса. Без клади и наказания. Пинг-понг, пинг-понг.

2 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Пинг-понг, пинг-понг. А публиката само върти глава: наляво-надясно, наляво-надясно. И нищо не й е ясно!

marusia каза...

В подкрепа на горното (че няма да се случи лова на вещици у нас)да ви кажа, че пробрих 22 такива в парламента - почти цялото Станишево правителство е там. Ако са разрешени линковете в коментарите, погледнете този - http://www.pisnani.com/article.php?V0b95e6ec=13&V92a2b5cb=1797