13 юли 2009

Дотук с демократизма в ГЕРБ - ББ има вече оставките на всички депутати!



   Днес научих една интересна новина от статия в "Сега". 

   В нея се обяснява, че Бойко ще изхвърли рапъра Маниака от депутатското място, независимо, че е избран по всички правила на изборния процес. В текста се посочва обаче, че лидер на партия няма правомощията да изгони депутат, та бил и от собствената му парламентарна група. За сметка на това, забележете - всички гербери са написали своите оставки без дати, а те очевидно са на разположение на властника в партията.

   Чудя се някои неща. Правилото да не може да се гони така депутат е ясно - той е задължен да гласува по съвест и разбирания, а не по партийна повеля, както е прието у нас. И ако някой се обърка да гласува срещу лидерски решения, да не може последния да изхвърли "прегрешилия".

   Да, но на Борисов му се царува, май добре си е научил урока както от бившия си подопечен Живков, така и от по-скорошното си царско обкръжение. Накарал е кандидат-депутатите да напишат оставки и сега те са в ръцете му.

   Ха сега да смеят да не подкрепят някое висшочайше решение. Дотук с демокрацията. Пак към монархическо-абсолютистки принципи.

9 коментара:

Труден каза...

Много е УМЕН бат' Бойко :-)
Интересно ми е за колко време ще успее да задържи "народната любов".

Анонимен каза...

По-добре да гони, който сметне за добре, от колкото да иска да изгони някой и да не може! ...

P.S. И вземи оправи CSS-a ...

Христо Блажев каза...

Току-що изхвърлих първия абсурден анонимен коментар. Вече съм доволен, че сложих модерацията.
А в отговот на P.S.-а горе - пълен лаик съм в тази област :):):)

Neizi_ss каза...

Не мисля, че само с оставксите бат Бойко държи хората си - защото си мисля, че ако някой реши все пак да си остане депутат - може да обжалва подписаният от него документ и да заяви, че е бил принуден - в същото време донякъде си мисля, че е редно да има някакъв ред и дисцпилна - поне що се отнася до гласуването с чужди карти ...
Но май ще излезе верен вица - че бат Бойко има нужда да се запознае с депутатите си ...:)

Данко каза...

ako bqhte sledili pone malko novinite, shtqhte da znaete che 'Maniaka' e napisal pismo do Boiko, v koeto sam podava ostavkata si.. Boiko Borisov komentira v edno ot predavaniqta, che shte se sreshtne parvo s nego i shte obsadi tova negovo reshenie..
Da vi imam i 'demokratizma' (ima li takava duma vaubshte?!)

Христо Блажев каза...

Г-не, пускам мнението ви, но се надявам за в бъдеще да коментирате на кирилица.
Иначе мнението ми е, че подобно писмо, особено лесно попаднало в медиите, е именно издайник за това, че Борисов е натиснал нужното копче. Естествено, че новия премиер няма да признае, че не е и чувал за това момче, нищо, че е член на партията и е на избираемо място в листите.
Затова и е писмото - за изписване на вежди. Но по моему боде очи.

Христо Блажев каза...

Данко, няма да публикувам коментара, както желаеш, извинявай за забележката за кирилицата.
Не мога да не се съглася с голяма част от думите ти, но не и всички :)

Зелен Бетон каза...

(продължение)

Тук трябва да кажа, че в цялата история с Маниака ("разклонение" на която се явява и това с оставките) виждам едно доста обнадеждаващо нещо: ДИАЛОГ.

Не е толкова важно дали самият Т. Йосифов е преквалифицирано улично бандитче или обратното - интелигентен младеж, който си е намериш ниша за бизнес и се е идентифицирал с нея. Важното е, че има обществена съпротива срещу това той да бъде сред законодателите. Подобен имидж не се приема от българите за политик. Факт.

И Борисов РЕАГИРА на обществения отзвук. Имайки предвид дебелоочието на политиците ни в много по-сериозни предишни случаи, никой нямаше да се изненада, ако не беше реагирал. Спокойно можеше да каже - момчето е избрано по надлежния ред: демек - да сте мислили.

Но той го вади от парламента (как технически става това, в случая не е от особено значение). Същевременно показва, че няма да се остави да бъде сляпо командван от моментни обществени настроения - казвайки, че ще намери на Йосифов друго приложение. Надявам се, Борисов съзнава, че все още му предстои да докаже, че Йосифов е имало защо да бъде и в листата, и в МГЕРБ. А ако се окаже, че е сбъркал, да си признае.

Но най-същественото е, че от страна на изявен партиен лидер имаше РЕАКЦИЯ НА ЕДНО ОБЩЕСТВЕНО НАСТРОЕНИЕ. Колкото и "дребен кахър" да е то на фона на другите проблеми на държавата, и на ГЕРБ, и на самия Борисов.

При това незабавна реакция, а не с "дежурното" изчакване да се види дали нещата няма да затихнат.

Това го слагам като плюсче на Борисов засега. И продължавам да следя внимателно действията му, разбира се.

Зелен Бетон каза...

Сега надникнах и видях, че първата половина на коментара ми по някаква причина явно не се е изпратила. Пробвам пак. Не знам дали ще можеш да я вмъкнеш пред втората..
===================================

Христо, тук ще си позволя да не се съглася с теб. Върл противник съм на "монархическо-абсолютистките" принципи, както ги наричаш. Но мисля, че смесваш две различни неща.

Едно е отношението към народа като към маса от безгласни поданици - именно заради това Симеон и Доган, примерно, отдавна съм ги сложил под чертата. Те двамцата са неспасяеми казуси в това отношение.

Друго нещо обаче е въдворяването на ред и дисциплина в дадена структура от страна на нейния шеф. Според мен Борисов прави именно това с оставките. Разбира се, тази "хватка" може да бъде използвана и за манипулиране чрез зависимост - предстои да видим дали ще е така. Ако аз бях на негово място обаче - тоест:
- с най-вероятна перспектива за правителство на малцинството;
- с куп проблеми за решаване, един от друг по-неотложни;
- с концентрирани в самия мен толкова очаквания, и съответно даден (пак де факто на самия мен) толкова голям кредит на доверие;
- с намерение (тук казвам - дай боже) да прекратя сума ти порочни практики във функционирането на парламента;
- със 116 човека, с които трябва да върша сериозна работа, но мнозина от тях на практика са ми непознати;
- в среда, където има твърде много мераклии да ми намалят (по един или друг начин) дори и това парламентарно не-мнозинство;
- и т.н.,
и аз най-вероятно бих направил нещо подобно. Бих предпочел да изглеждам за момент по-авторитарен, отколкото съм, но да си спестя куп излишни проблеми, които биха могли да ме издънят в действително важните неща, които се каня да правя.

Горното въобще не значи, че имам намерение да галя Борисов с перце и да му се радвам като баба на внуче, когато я наака. Напротив, далеч преди дори да се очертаят резултатите от изборите съм казвал нееднократно, че гражданският натиск върху бъдещото управление (каквото и да е то) не трябва да секва нито за миг. Дори и да правят каквото трябва и както трябва - пак да усещат, че обществото им диша във врата непрекъснато. Профилактично, ако щеш. При това без "100 дни" и прочее луксове, защото в момента просто не можем да си ги позволим.

Признавам на Борисов обаче правото да налага дисциплина в парламентарната група на партията си. И отчитам, че именно такъв "шерифски" прийом като оставките без дата е не само нормален, но и очакван за мнозинството му избиратели. Той също го знае много добре.
____________________________________________________

(продължава)