06 юли 2009

"Bene facit, qui ex aliorum erroribus sibi exemplum sumit" (лат) - Добре прави този, който се учи от грешките на другите






   Ето я и моята равносметка на случилото се снощи, както и в последните седмици изобщо. Искам да поздравя всички гласували честно, независимо за кого, видя се, че можело. Браво. Сега за партиите. Естествено, слизам в низходящ ред. 

   На първо място - ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ. ГЕРБ заслужиха победата си и им свалям шапка за минималния ресурс, с което го направиха - всички знаете чии ликове "грееха" от всички билбордове. Единственото в повече бе хартиения спам в пощенските кутии, но ще го приема като "лично" внимание в положителен смисъл. Кметът (премиерът) е на ход, пожелавам успех и за момента възпирам изначалния ми скептицизъм. Затова и съм поставил това високопарно заглавие - дано Борисов се поучи от грешките на досегашните и наистна поведе едно свястно управление.

   После, БСП. Сигурно ги боли? Често, чувствам се толкова щастлив, че така бяха издухани тези мекерета, че просто няма накъде. Предполагам Станишев осъзнава, че с лидерските му години е свършено. Дай Боже и да не чуем нищо повече от него, ако и да се съмнявам. След НАЙ-ГНУСНАТА КАМПАНИЯ в българската история - от "Нова зора", през секирата, до нажаленото момиче и вдигнатите средни пръсти на все пак налични герберски лумпени - заслужихте си общото отвращение на всички мислещи хора у нас.

    ДПС. Да, изумителната избирателна активност отряза крилете на сокола, но за съжаление в чисто цифрово изражение етническата партия продължава експанзията си. И наистина не е мираж да станат втора политическа сила. А това би било трагично.

   "Атака". Честно, изумен съм от далеч по-умерения тон на Сидеров. Адмирирам и подкрепям, нямаме нужда от крайни националисти, но едни консолидирани патриоти като балансьор на ДПС са адекватни на ситуацията у нас. Браво за изказването за "пияния лидер на ДПС"!

   "Синята коалиция". Какво да кажа, че да не ме обвинят в пристрастност? Няма значение, все ще се случи. Сините доказаха, че имат твърд електорат, точно както БСП и ДПС. Въпреки ОГРОМНАТА КАМПАНИЯ, стотиците билборди, всекидневното хленчене, закани, десетки сини блогъри (немалко от тях пишеха разумно, няма лъжа в това!), въпреки абсурдния лозунг за "добрите" (кои, те ли???) от миналите избори през 2005 г. сумарните избиратели на двете основни партии са намалели двойно. Така че за какъв успех се говори? Хайде, моля ви, млъкнете най-сетне.

  РЗС. Боже Господи! Отде го намери тоя!!! И кои го избраха? Уфф, има да му слушаме простотиите 4 години! Дано не стане нужен за закърпване на мнозинство, защото тогава ще лъсне истината за генезиса им, който е ясен на всички ни.

    Надолу под чертата.

   Лидер. Как най-истинската работническа партия не можа да влезе? Трагедия. Май без депесарска помощ няма спасение. И това е добре.

   НДСВ. Сори. Толкова. Сбогом и към бунището на историята. Толкова и за жалкото ви зеленясване. Тъжно ми е само за Пламен Константинов, който толкова уважавам, но този път заложи на адски бита карта. 

   "Зелените". Дойдохме си на думата. Осъзнавам, че резулатът е разочароващ. И няма да крия, самият аз съм огорчен и ми е тъжно, че не успяхме да стигнем до хората. Да, взехме близо 19 000 гласа, което все пак е нещо, но на фона на тази активност в процентно изражение това мисля стига едва за 0.5%. Толкова.

   Причините според мен. На първо място - негативния вот. Хората не гласуваха "За". Хората гласуваха твърдо срещу БСП и ДПС, и потърсиха само алтернативата ГЕРБ. Считам това за нормално след проваленото управление на досегашните властници. Уважавам хората, гласували за ГЕРБ, считам, че изборът им не е грешен при съществуващите възможности. Вярвам, че при едно нормално управление на ГЕРБ, след четири години повече хора ще могат с чисто сърце да гласуват за една зелена алтернатива, когато вота не е решаващ за бъдещето на България.

   "Зелените" ще ги има. Оставам твърдо зад тях и идеите им, заради което и в горния десен ъгъл на блога емблемата им ще я има и за бъдеще, ще махна клипчетата, за да не тежат при отваряне.

   Зелената алернатива е нужна на България и вярвам, че в бъдеще време тази партия ще бъде част от парламента като нужна противотежест на алчност и долни интереси.

   Това е. За край ще си пожелая нещо. Нищо, че не е Коледа. Надявам се "Свежо" отново да стане неутрално и сините апологети да се изнесат скоропостижно от него. Не направиха нищо. Само ни отвратиха с безкрайната си пропаганда.

1 коментар:

Philipotel каза...

Янето влезе в парламента благодарение на ОДС, макар че преди това беше мятал бомбички на някаква тяхна среща... Така че за него можем да благодарим изцяло на Надето Михайлова. Пък и партията му е предимно от изпаднали седесари...
Ако имаше нещо весело в тези избори, то това беше тоталното унижение на "сините". Разликата в подадените за тях гласове и вкараните в парламента дупедати в сравнение с 2005 е направо потресаваща, особено като се има предвид цялата олелия, която създаваха около себе си. Никой не им е виновен разбира се - след като подушиха възможността за власт направо се давеха в слюнка, и естествено съвсем опротивяха на хората. Спокойно може да се каже, че масовото гласуване за ГЕРБ беше и за да се намали тяхната тежест в следващото управление. От всички лоши неща най-лошото е, че цялата кампания мина под мотото на антитурцизма. Всички партии изведнъж се превърнаха в "Атака", което е и обяснението защо Доган успя да мобилизира толкова много гласове. В крайна сметка той беше и причината да се отприщи тази вълна.. Изобщо за пореден път политиците си играят с огъня, само и само да се докопат до по-голямо парче от баницата. А това, което ни очаква следващите години ще надмине по абсурдност всичко досега - премиерът е клоун, ченге и мутра, икономическият екип - юпести гадове от световната банка, а културния министър - Вежди Рашидов или чалга историкът Божидар Димитров... Купуването и продаването на гласове е престъпление, а подаряването им - мазохизъм...