26 юли 2009

Няколко различни думи за корупцията в УНСС



   Да, всички чухме, арестували са преподаватели в УНСС за корупция. Да, за повечето от нас това не е новина. Изчетох и купища коментари как се е знаело, къде е пишело, как нещата-така-са-ставали.

   А така ли е точно? Признавам, не съм учил там, нямам влечение към икономическата сфера. Но имам купища добри приятели, които учиха и завършиха там, дори и най-близкият ми приятел и настоящ съквартирант се дипломира във "Финанси". Говорил съм с всичките си близки хора по темата "УНСС"  - разказват интересни истории. Как асистенти влизат пияни, други "преподават", четейки от учебник, как изпит се взима след като се купи правилния учебник и т.н. Да, и за корупция си говорихме. Но имаше и хубави разкази за свестни преподаватели, които си вършат работата, но те не са интересни на фона на пикантните истории, нали?

   Но знаете ли какво ми казаха всичките: Който иска, учи и си взима изпитите. Който не иска, си плаща. И не мисля, че в други университети, воглаве с любимия ми СУ, положението ще да е различно. И аз знам не един и два случая, когато при нас по много съмнителен начин колеги взимаха изпити, та дори и изкласиха до диплома.

   Не бива да се заклеймяват всички преподаватели и учащи в УНСС, колкото и да изглежда примамливо така. В университета може и трябва да се учи здраво, и тогава основание за корупция и "даване" на изпити не ще има.

   НО винаги ще има купища търтеи, мамини синчета и дъщерички, самоуверени надувковци и ремонтирани блондинки (и брюнетки, да не става на въпрос), които са там, защото "трябва". И за които взимането на изпит е формалност, която трябва да бъде уредена по линията на най-малкото съпротивление.

   И мисля, че анонимния кандидат-студент, подал сигнала, че е платил, а не е приет, трябва да бъде също съден! Да, нека получи по-лека присъда за признанието си, но не бива да му се разминава. Защото превенцията е винаги по-ефикасна от наказанието след простъпката, но и то трябва да се прилага ефикасно.

   Корупцията е всевластна. И само с пускане на кръв ще започнат да се режат пипалата й.

5 коментара:

Анонимен каза...

Изключително много се радвам, че има повече от 10 човека, които разсъждават в тази държава!!! Завършила съм УННС и държа да отбележа, че купуването и продаването на изпити никак не е практика само там! Що се отнася до конкурентоспособността на завършващите УНСС и останалите вузове, с гордост мога да заявя, че УНСС води класацията:) За останалите университети в БГ дори не си стува да се пише или говори, включително СУ( с изключение на няколко катедри)...

Катя Илиева каза...

Въпросният човек - Петкан Илиев, когото обвиняват в корупция, ми преподаваше през двата семестъра, като предполагам, че и в трети щеше да ми е той, но след случилото се, едва ли... Изпитът по микроикономикс беше доста тежък и резултатите бяха лоши, но аз поне за корупция не съм чула... Много хора твърдяха, че имат по-малко, отколкото заслужават. Наистина беше странно как хора учили в икономически гимназии са скъсани. Но всеки можеше съвсем свободно да отиде и да си види работата...
За всеки преподавател си има някакви легенди, но вече се научих да не им вярвам. Минах през някои от най-големите "звезди" на университета и се уверих, че много от слуховете са преувеличени. Този бил на настроения, онзи слагал на купчинки. Включително и асистенти са ни плашили - "Ти не разбра ли, че от теб нищо не зависи. Той, ако е решил да те скъса, ще те скъса." (и това ми го казва преди изпит по стопанска история един от асистентите). Въпросния професор - Д.Саздов, е може би сочен за най-корумпирания човек в университета, та отидох с нагласата, че ще ме скъсат, но всъщност мина доста леко.
Колкото до П. Илиев, голям професионалист е, наистина много разбира от макроикономика и обяснява добре, в случаите когато реши да ни обърне малко повече внимание. Не бих се учудила, ако наистина се е занимавал с търговия на изпити, тъй като на моменти е доста арогантен и груб.
Но се радвам, че не нападаш УНСС. Вече съм уморена да споря на тема колко лесно е да изкараш там.

Христо Блажев каза...

В отговор на анонимния коментар, все си мисля, че не може да сравняваш завършил "финанси" в УНСС и "българска филология" в СУ например и да сравняваш "конкурентоспособността" им. При вас ви учат, че всичко е битка. Аз не смятам така, мисля, че всеки може да си намери работа, която му е присърце, без да се налага да е във вечна конкуренция.
Кате, добър коментар, хубаво е, че някой го познава от първа ръка. Пък и трябва да се отбележи, че медиите масово ги заклеймяват като престъпници, а вината им все още не е доказана.

Philipotel каза...

Само дето нормалното положение би трябвало да бъде "Който иска, учи и си взима изпитите. Който не иска, не завършва". Не знам доколко са меродавни шегите за "Утре Носете Съответната Сума", но каквото и да си говорим, университети като УНСС и НБУ бълват доста хора, които са заменили усилията с кеш. Независимо дали става въпрос за чиста корупция или просто "комерсиални" изисквания и практики в съответния ВУЗ... В СУ се получава подобен ефект, но по друга причина - ниски изисквания и отношения преподаватели-учащи като в гимназията. Поне в хуманитарните катедри е така, за другите нямам наблюдения. При всички положения образованието е тотално объркано и все по-зле ще става, защото единствените промени, които се предлагат са свързани с допълнителна комерсиализация по линия на "Болонския процес" и разни други ЕС шитни...
Впрочем, тоя ВУЗ-патриотизъм дето се прокрадва в разговора е много смешна работа, вземете се стегнете малко :-Р

Андрей Куртенков каза...

Това, което най-много ме шашва в цялата тази история, е внушението на ректора на УНСС, че всъщност корупция не е имало и нещата не са чак толкова страшни, понеже Петкан бил действал "на база колегиален натиск" - демек - щом няма доказателства, че е давал пари на ръка - никакъв проблем няма - под "колегиален натиск" да се дават подписи - това, видите ли, не било корупция и си е едва ли не в реда на нещата.
Какво огромно усилие изисква, човек да си спести силните епитети по повод умствените качества на такива титани на българската нАука, като мастития професор Борислав Борисов!!?!! (преизбран за ректор от ОС, доколкото си спомням, само със седем гласа против)
Впрочем, никой никога не е оплювал УНСС - напротив - днес имаше и изявление на говорител на СГП, че в момента се водят още няколко дознания по подобни случаи, а за тази година има дори един осъден - доц. Моллова от ЛТУ. Да има по-отрицателно отношение към академичния състав в УНСС е нормално, от гледна точка на факта, че в това ВУ има голямо скопление на бивши управленски кадри. По същата логика, да речем, има и отрицателно отношение (100% споделяно и от мен) към Юридическия факултет в СУ - логиката е - това са хората, които вече две десетилетия тероризират нашия народ.
Като фен на черния хумор - бих добавил - а на какво друго, в края на краищата да се учат бъдещи икономисти в България, ако не на корупционни практики!?! - така че Петкан задлужава бърза и безпрепятствена хабилитация!