28 ноември 2009

УНСС слага ограничения в облеклото – бедните вън!

   Да си кажа – аз уважавам УНСС. Уважавамunss късите поли, сексите потничета, дънките с ниска талия, безкрайните токчета и прочие академични атрибути. Не вярвам някой да си прави илюзии, че не е точно това образът, който си създаде това място.

   Сега с болка научавам, че тази уникалност ще бъде унищожена. След тривиалния корупционен скандал от лятото ръководителите на унито явно са решили да му изчистят образа с хвалба, че са първите, въвели “дрес код”, демек ще обличате каквото ви казваме или вън от УНСС.

   Университетите са символ на свобода. От тях тръгват бунтове. Там се кове независимо мислене и облеклото е последното нещо, за което се мисли. Защото интелигентните хора са умерени хора. А ако има проблем с облеклото на студентите, значи това говори прекрасно за манталитета им.

   Ето тук може да видите проекта за “дрес код” на УНСС, а сега да го разгледаме от критична гледна точка.

hedon_3“Стилът на обличане, видът на поведение и вътрешната университетска комуникация са показателни за съзнанието, мисленето и ценностната система на преподавателите, студентите и персонала.” Тоест в момента облеклото е показателно. Скъпи дрешки – кеш за изпит. Евтини дрешки – зубри, пък ще видим. Като се унифицира облеклото, ще се унифицира тарифата, тъй ли? В следващите редове пък има ред самохваления, които подхождат на нелегитимен колеж, а не на един от популярните университети.

   Ето и принципите на бъдещето обличане в УНСС:

- Корпоративност – това ме изуми. На първо място е, а нито аз, нито никой от околните схвана какво ще да е туй чудо. Какво се очаква – чанти от негърска кожа, смъкната от американска корпорация в Конго? Това ще е добър символ на съвременното корпоративно човекоядство.

- Функционалност – туй ясно, дрехата служи за покриване на тялото, ако и всички да сме виждали различната гледна точка на пеперудки-студентки.

- Адекватност – на кое? На това, че влизаш в университет? Хубаво. Или просто дълбоки джобове за “знанията” ти за изпита?

- Индивидуалност – така де, няма да допуснем женски боеве заради еднакви блузки. Но на еднакви силиконови гърди няма да се сърдим, обещаваме.

- Модерност – никакви животински кожи! Да се разберем, живеем в модерен век на пластмаси и стомана.

- Елегантност – това е важно – може да отнемеш на унесесистка деколтето, но не и хубавите крака, хвала!

- Чистота – това на последно място, дето и трябва. Не е чак толкоз важно.

   От изключителна важност е какво се ЗАБРАНЯВА:

2. Неподходящо облекло за студенти

Неподходящо е онова студентско облекло, което издава немарливост, небрежност и липса на съзнание за ролята и значението на УНСС, както и неуважение към академичните ценности, нагласи и убеждения. Неприемливо е носенето на много къси поли и рокли, къси панталони и шорти, разкъсани дънки, потници, анцузи, джапанки, сандали и обувки на много висок ток, пиърсинг, прекалено къси блузи, тишърти и други дрехи, разголващи талията, както и предизвикателното, прозрачното и еротичното облекло.”  

   Кой не ги е виждал такива? Кой не се еfile1547 смял? Тук червена точка за ръководството от екс-патрона Карл Маркс.

   И накрая – върхът на сладоледа - ден на бизнес облекло в понеделник.

изисква жените да бъдат делово облечени в костюм в две или три части (сако, блуза и пола или сако, блуза и панталон) в неутрални цветове, прическите им да са прибрани, а обувките - елегантни.”

  Цена – 300-400 лв? Хайде да махнем всички бедняци от УНСС, какво ще кажете? Или ще ги купят запазени от втора ръка? Това е цинично и нечестно – куп хора работят, за да учат, а сега ще ги карат и да пръскат грешни пари за университетски приумици.

“Мъжкото облекло за успеха трябва да съдържа костюм, колан и вратовръзка - за предпочитане черни, тъмносини или тъмносиви.”

  Цена – 200 лв. Успех, колеги, дано ви става балния костюм.

   По празници - строго официално облекло за студенти. Предлагам УНСС да отвори свой бутик и да налага модна линия. Има гарантиран хиляден пазар.

   Обобщавам – това е нелепо и дискриминационно. Иначе хубавата идея да се оправи видът на студентите се изражда в принуждаване да бъдат харчени пари.

  P.S. Снимките са от конкурси за мис и мистър УНСС. Те НЕ ХОДЯТ така на лекции.

14 коментара:

Анонимен каза...

точно когато човек почне да си мисли, че по-абсурдно не може да стане...

Не мога да си представя това наистина да се приложи, какви ли ще са наказателните мерки за хората, които не могат да си позволят делови костюм?

dzver каза...

може да си направим ден за дразнене на икономисти :)

LaSombra каза...

Ами то -- при цялото ми уважение към малкото изключения -- в УНСС само мамини щерки и "златни младежи" останаха. Иначе е хубаво, че искат да зомбират младите икономисти още от университета. После фирмите няма да трябва да го правят с т.нар. "корпоративна култура".

В едно обаче не си прав. Щом са бъдещи икономисти, трябва да измислят начин да намерят пари за дизайнерски костюми. Иначе какъв икономист е? Все едно инженер ДВГ да си кара колата да й сменят маслото.

И малко офтопик... "студентката" на снимката става за пътя Варна-Добрич. Не си падам по руси, но ако ти е лична позната, можеш да я насочиш към мен -- да я кача на 15 метровия (камион де, не това, дето си го мислите:) )

Ивайло Спасов каза...

Лелее, не мога да повярвам. Ако това оправи корупцията в УНСС, добре, но силно се съмнявам. Както е казал народният мислител: "Вълкът козината си мени, но нрава - не."

Катя Илиева каза...

Мнението ми си ти го казах снощи в Скайп, нямам желание да се обяснявам и тук.
http://blajev.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html
Виж се какво си писал преди месец... "Какво да й гледаш на днешната академична младеж"... Значи като е разхайтено положението - зле, като се вземат някакви мерки - пак зле...
Макар да не съм съгласна с някои неща от казаното в "проекта", трябва да има някаква граница и мярка. Какво му е лошото на академичното облекло и не е ли това нещо нормално в университетите на запад?! Не е необходимо да си пръснал много пари, за да си облечен добре и със стил. А не като проститутка от околовръстното или като господина с ланците от публикацията ти по-горе.
Какво значи дискриминация? Да, аз не искам хора, облечени по начина, който цитирах по-горе в университета. Никъде не е споменато за бедни това, за богати онова. Дори по мои наблюдения по-бедните се обличат доста по-премерено.
Значи като се направи нещо по въпроса в УНСС е "нелепо", като става дума за СУ си доста по-снисходителен.

Алиса каза...

Моля, кажете, че това е някаква нова шега. Забавно е..освен ако е истина.

Анонимен каза...

Някои от вас не проумяват какво е предназначението на университетите - нека да ви кажа - това е да получиш знания и умения и да ги оценят, с което да си отвориш път към желаната професия. Алоо - изпита не е интервю за работа, ама аз също не разбрах май дали тези изисквания и незнам какви си препоръки са въобще за мотаенето на студентите в сградата на този Частен Университет или са изисквания само за пред преподавателите?
Секи случяй :-) си затвърдих вече мнението за този Университет -е, логично е човек /академично или комсомолското ръководство/ като не може да оправи положението да се опита поне да го разкраси външно...

Анонимен каза...

хаха - сетих се и още нещо - Частен не е ли като Честен Университет...
И кое е по-хм,хм, осъдително - да си с къса пола, или с дълбоко дИкулте :-) Аз напр. ако си вържа шалчето не около врата, а на челото - и хайде - отида на изпит - ще ме изгонят ли заради неспазване на този кодекс, който..хихи - ще се оп..съжда - мале божке - и това ми били студенти с напредничаво мислене и бъдещи пупу- корпоративни ръководители!

Nula каза...

Статията е чудесна - с тънко чувство за хумор..все едно виждам един тънък молив да танцува виртуозно по белия лист :-)

Христо Блажев каза...

@ copingkoala, чак до "наказателни мерки" едва ли ще стигнат, но не е малко всички около ти да са се изтупали, а ти не.
@ dzver, винаги навит за това. Икономистите и подобните са най-надутите същества на планетата. А точно те последователно и упорито предизикват кризи.
@ LaSombra, тая "корпоративна култура" си е наистина стресираща - влизай в калъпа и си мълчи. Инак верно мацката си я бива, ама сигурно е скъпичка :).
@ Ивайло Спасов, няма да я оправи, но ще я канализира - по дрехите ще си личи кой е платежоспособен.
@ Кате, обсъдихме го обстойно и както си е обичайно всеки си запази мнението. Но забележи, че всички го приемат негативно.
@ Алиса, няма шега, няма измама, светата (вече не Марксова) истина.
@ Анонимен, така си е. Визията ще прикрива съдържанието. Но прилагат маркетинговия приницип, че с добра опаковка и реклама качествен продукт не ти е нужен.
@ Nula, чак се изчервих от удоволствие :)

Андрей Куртенков каза...

Дотолкова, доколкото ректорът на УНСС вчера по държавното радио се изфука, че бил натоварен от Сергей Игнатов да оглави групата по новия Закон за висшето образование, съвсем реална е мъзможността въпросният "дрес-код" да намери място и в законодателството ни; което ще предизвика за мен известни неудобства - най-малкото заради понеделника - ами че, аз за последен път съм слагал вратовръзка на абитуриентския си бал!
Тая история малко ми напомня за изискването в наскоро обявения Проектозакон за развитието на академичния състав в Република България кандидат-асистентите да бъдат изпитвани по компютърна грамотност - ама то е от само себе си подразбиращо се, че трябва да имат компютърна грамотност - и много лошо говори за нашите висше образование и наука фактът, че изобщо поставяме въпроса за компютърната грамотност на кандидат-асистентите.
Та - и с одеждата е така. Когато ти си в една работеща и отговорна среда, където денят ти минава сред хора, отдадени на науката - от само себе си се получава, че няма как да се движиш с подаващи се изпод примамливо разкопчаната ризка зърна. И - обратно - ако пред теб на катедрата излизат "феодални старци", съвършено незаинтересовани от качеството на учебния процес, ако край теб пърхат пеперудки - това е среда, предразполагаща и ти да си изкараш на показ венериния хълм. Ето защо, ако ректори и пр. отговорни фактори, искат да не срещат по университетските коридори "мокри фанелки" - нека да бият шута на "феодалните старци", вместо да мъдруват разни тъпи "дрес-кодове".

LaSombra каза...

...кандидат-асистентите да бъдат изпитвани по компютърна грамотност - ама то е от само себе си подразбиращо се, че трябва да имат компютърна грамотност - и много лошо говори за нашите висше образование и наука фактът, че изобщо поставяме въпроса за компютърната грамотност на кандидат-асистентите.

Ами то таквоз ни е цялото образование. А как ти звучи студентите в СУ задължително да учат български език в 1-ви курс? Не литература, а БЪЛГАРСКИ!!! -- къде се слагат запетаи, например.

venstar каза...

Не можах да намеря мнението на Катя от посочения линк, но съм съгласен с казаното от нея тук. Все пак в този университет се подготвят кадри, които ще управляват фирми, банки, министерства, комисии и прочие. В университета и състудентите и преподавателите са колеги и се предполага работна обстановка. Съвсем разбираемо е да се наложат норми на облекло. Освен това мисля, че тези норми ще бъдат в тежест повече на снобарите и фукльовците, късите полички и изрязани деколтета в никакъв случай не са от липса на пари. А и доколкото видях нито се изискват връзки задължително, нито се забраняват дънки (стига да не са раздърпани, разкъсани, зацапани и въобще да говорят за немарливост и небрежност). Поздравявам УНСС за решението. А доколкото се отнася до качеството на обучението, нека да не принизяваме едната страна (облеклото и външния вид) само защото другата не била на ниво, а да настояваме и тя да се подобри. Предполагам, че това ще стане когато УНСС усети конкуренция от други университети в страната и чужбина. Може би трябва да се въведе система за оценка на ВУЗ-а по броя студенти реализирали се по специалността си, съотношението на броя студенти, които изучават дадена специалност в този ВУЗ спрямо тези, които я изучават в други ВУЗ-ове, включително чужбина. В края на краищата това са критериите: привлекателност и успеваемост.

Philipotel каза...

Разхайтеността не е резултат от "свободията" а от количеството мозъчни клетки на конкретната персона и родителите й. Забрани, ограничения и "дрескодове" няма как да решат този проблем. Даже е по-добре да можеш отдалече да познаеш кой е отпадъчен продукт на чалга културата и кой се мъчи все пак да е личност. Външното уеднаквяване винаги е било в полза на най-тъпите и некадърните, за които това е шанс да се показват като способни колкото останалите.
п.п. Този конкурс за мис и мистър УНСС бил много интересен, тази русата е показала повече, отколкото съм виждал от някои гаджета О_о