08 ноември 2009

Квартал "Стрелбище" ще става "Светлина" или за преименуването в новата ББ-ера


   Днес летях на колелото към една бирена среща, но един червен светофар унищожи устрема ми като комунист печелившо от робски труд предприятие. На стълба на светофара бе залепен лист, който съжалих, че не мога да снимам.

   Той съдържаше покана за тържествен водосвет по случай промяната на името на квартала, в който живея - от "Стрелбище" на "Светлина". Не знаех, че ще се случва такова чудо и останах изненадан.

   Сега си мисля, че в новата ББ-ера трябва наистина да сменим имената на кварталите и улиците, после на месеците и дните от седмицата, а неминуемо е и да почнем ново летоброене.

   Предлагам "Хладилника" да стане "Духалката", че парното скъпо, "Дървеница" на "Къртица", че в ДАНС само такива земекопни останаха и др. 

 За улиците ясно - ББ1, ББ2, ББ3 и така до края на света.

   За месеците и седмиците ще помислим допълнително, но не мисля, че ще са проблем, а относно летоброенето трябва да се помисли дали да почва от раждането на ББ или от качването му на престола.

12 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Ти имай предвид, че мероприятието по промяната на едно име си има и финансово измеренеи. Личните документи ще трябва да се преправят - лична карта, паспорт, книжка, може и други да има, но не се сещам, а както знаем за управленското малоумие плащаме от нашите джобове.

Христо Блажев каза...

Мда, и това ми хрумна, слава богу, моите са си с постоянния ми адрес във Видин, но живущите наоколо попадат в много кофти положение.

Преслав Ганев каза...

Това някаква ебавка ли е?!

Христо Блажев каза...

Мен, братле, инициативата е налице, днес е бил водосвета по случай началото й, а кой и за чий го прави, нямам си и идея.

Христо Блажев каза...

В началото думата е "мне" :)

Преслав Ганев каза...

Не мога да намеря никакъв източник за такава новина и това ме смущава :D

Христо Блажев каза...

Казах ти, бе залепена обява за водосвет. Явно тепърва създават инициативен комитет за подобно деяние :)

Светла (една от всичките) каза...

"Деяние" е точната дума. И как да не направя паралел с една (отминала?) епоха. Когато горният Лозенец почти се беше превърнал в Балев рът (за младите читатели - в чест на Милко Калев Балев http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2 )

Андрей Куртенков каза...

Бул. "Добринова скала" (той е нещо като околовръстно за жк Люлин - обикаля го от три страни (от четвъртата е "Сливница") преди години беше преименуван на "Д-р Петър Дертлиев" - какво толкова е направил този човек, та да му се оказва такава чест?!? - един от тези, които тласнаха българския преход по тази крива улица, от която и досега не можем да се измъкнем.

Martetou каза...

Не мога да разбера, направиха ли допитване до народа тези хора, откъде-накъде ще си позволяват да ни преименуват квартала?????

Христо Блажев каза...

Ами мисля, че тепърва ще го правят, предполагам, че им е нужна минимална бройка подписи, за да опитат промяна.
Андрей, наистина промяната на имена често е необяснима - виж какъв шум се вдигна заради улица на името на Богдан Филов.

Христо Блажев каза...

Светла, за Милко Балев могат да се кажат мноооого други неща, тази страничка е доста постна. Но кой да накара младите да четат?