29 май 2009

Скъпи столични шофьори, що си не...


   Блогът "Всичколандия" предупреждава: не карайте в София велосипед, ако навън се излива дъжд! Всъщност не бих препоръчал изобщо да карате колело в столицата, но това си е личен мазохистичен избор.

   Тази сутрин се движих с колело из София поради сложни причини от личен характер. Когато излизах, едва-що ръмеше. Но после си заваля както си трябва.  И стана лошо.

   Че се намокрих от дъжда, това ясно, имах го като идея. Но не бях подготвен за бруталността на шофьорите в столицата. По най-глупашки начин си мислех, че ще се съобразяват и ще намаляват като ме изпреварват, ей тъй, от едната милост.

   Не би. Не един и двама сякаш усилиха нарочно, за да не изпуснат локвата, край която минавах. И студен душ се изсипваше брутално отгоре ми. И после пак. И пак. Най-лошо бе с джиповете - струята наистина се изливаше чак върху лицето ми.

   Скъпи шофьори, знам, че ни имате за врагове. Но защо не си е.те м.та?

4 коментара:

Чуденка каза...

Те са си е.ли м.та много отдавна, собственоръчно. А по същия начин се държат и с каращите мотори, мотопеди и прочие.

LaSombra каза...

Ще си позволя да цитирам любимия си научен принцип -- бръсначът на Хенлън: "Не търси зла умисъл там, където глупостта е достатъчно обяснение." Не че приемаме велосипедистите за врагове. Просто гледаме да ги отминем по-бързо, защото е много неприятно да пазиш някой, който може да падне под гумите по собствена инициатива. После шофьорът ще излезе виновен, защото велосипедистът няма да си признае, че сам се е подхлъзнал на разлято масло, примерно.

Колкото до струите, те винаги са си там. Просто като си с велосипед зад колата ти прави впечатление.

С мотористите е друг въпрос -- те поначало са си фукльовци и е забавно да провериш дали наистина е толкова майстор, колкото се пише пред каките :)

Христо Блажев каза...

Хех, La Sombra, ние сме от двете страни на барикадата. Осъзнавам, че статията ми е импулсивна и очевидно неправилно обобщаваща, но в тазсутрешното ми настроение нямаше как инак.
Чуденке, а ти май си от моята партия. Внимавай :)

LaSombra каза...

Напълно те разбирам. Не отричам, че сред шофьорите има много големи гадове, но за щастие те са рядкост. Лично аз като видя велосипедист гледам да мина колкото може по-далеч, а ако не мога -- намалям. Не ме притеснява, че ще го изпръскам при дъжд, а че ще вземе да се стресне и да падне под гумите. аз също карам велосипед и знам какво е от другата страна.

Всъщност това е разликата между доббрия и професионалния шофьор. Добрият пази себе си, а професионалния -- другите :)

Друг пример са пешеходните пътеки. Някой би казал, че който не спира на пътеката е идиот, нещастник и прочее. И добрият шофьор спира. Професионалният знае кога да спре. Когато си с бус или камион, онзи в лявата лента не вижда пешеходеца. Ти спираш, детенцето тръгва да пресича, а онзи до теб си мисли, че си спираш за твоя си работа. Не вижда детето и ХРАС! Затова в някои случаи газта и тромбата са по-добрия вариант. Пешеходецът ще те псува, но ще остане жив.

Лошото е, че тези неща не ги учат на шофьорските курсове. Ако се включи подобна теория в задължителното обучение, ще намали много повече инцидентите, отколкото карането с фарове посред лято.