06 май 2009

"Вечното дерби" стана безинтересна сапунка


    Нещо става в дните около поредния мач Левски-ЦСКА. Всяка година по 2-3 пъти сякаш всички журналисти се чалват и в продължение на седмица пишат глупости, които прекопират от писанията си при миналия мач. И сякаш една и съща продрана плоча се върти и пак, и пак, и пак...

     Какво ще видим със сигурност в останалите дни?

    Стари ветерани ще коментират обширно колко невероятен мач е това и ще си спомнят легендарни моменти от преди 1989 г. А за тези хора се сещат наистина само около този мач и всъщност никой от нас, младите, не ги помни.

   Сегашните лидери на двата тима ще се репчат пред камери и микрофони и в отчаян опит да свържат 4 поредни изречения ще се заканват едни на други, и ще изразяват увереност в победата, гарнирана с ласкателство към "вярната публика", която поотделно е "най-великата в България".

   Треньорите предпазливо ще четкат противника, за да се застраховат срещу неуспех, но и ще кажат, че "вярват в своите момчета", за да не им падне гарда случайно.

   Половината спортни сайтове и вестници ще тръбят, че реферът ще помага на единия отбор, другата половина, че е "поръчан" от другия.

   Феновете вместо да се подготвят за мача ще си уговарят срещи, за да бият противници.

   Цяла София ще живее в стрес ден преди мача, та чак до късните часове след последния съдийски сигнал. Всеки ще си нагласа графика така, че да не е по улиците 3 часа преди началото и 3 след края на мача.

   Градският транспорт в София ще скрие малкото хубави рейсове и ще пусне остарелите соцвозила.

    А какво ще има на мача ли? Побеснели фенове, пренесли бомби и факли в гащите си. Грозна игра, пълна с фалове и картони. Пререкания за всяко реферско обсъждане, дори и да е очевидно вярно. Задължително някой ще получи контузия от зверска балтия.

   Мачът ще завърши или наравно (75% вероятност 0:0 или 1:1), или с един гол преднина, недай си Боже от дузпа, защото тогава става страшно.

   И това се повтаря на всеки няколко месеца от поне 10-15 години насам с редки изключения. Е май започна да става досадно, не мислите ли? 

1 коментар:

Анонимен каза...

Колега, явно си доста далеч от нещата, за да напишеш такава статия. Дербито е нещо много повече от футбол. Дербито се усеща вътрешно. И може би става по-скучно заради черноглеи писачи като теб ;) поздрави