14 май 2009

"Бил, Галактическият герой" - евтин хибрид на Адамс и Холдеман


   Не може да се каже, че съм очаквал много от книга за 2 лв. от улична сергия, но все пак се надявах да се посмея с книжката "Бил, Галактическият герой" от Хари Харисън и Дейвид Харис. Да, посмях се. На себе си.

   Книжката е само слаба имитация на блестящия хумор, ситуации и диалози на Дългас Адамс и "Пътеводителя", съчетани с милитаристични абсурди, познати от "Вечната война" на Джо Холдеман. Но при Бил нито има лекотата и богатството от образи на първото произведение, нито ясната концепция и моралната стойност на второто.

   Бил е двуизмерен герой. Той е машина за убиване, с наличие на два основни инстинкта - самосъхранение и сношение. През цялата книга той извършва първото и отчаяно драпа за второто, но по начин, познат от популярната анимация "Джони Браво" това не му се отдава. Бил е тъп. Командват го шизофренични психопати, а в бойната група основното забавление се нарича "Прееби другарче", или с други думи, всевъзможни мръсни номера. Бил има 2 десни ръце, единия му крак е заменяем и той има десетки опции за избор на крайник. Изпратен е на самоубийствена мисия, оцеляването от която е... хммм, наказуемо. На вражеската планета Бил прави какви ли не чудесии с лековерните местни, но винаги изпуска шанса си с жените. Накрая става войник от вражеската армия, в пристъп на носталгия по шкафчето с резервните си крака дезертира и се връща при своите, те пък го обвиняват за предател и го връщат обратно като шпионин... с две думи - безкрайна бъркотия, водеща до основателни съмнения за наркотична зависимост на автора. Накрая дори и последното желание на Бил - да му бъде присаден истински десен крак, се обърква: поради липса на донорен крайник, лекарите му отрязват левия, присаждат го вдясно според желанието му, а на мястото на левия присаждат чужда ръка(?!). Това трябвало да бъде смешно? Не, не е.

   Не може да се отрече, че книгата е лека. Като жълт вестник. Прочетох я за няма и два часа сумарно, но само ми се дощя да не го бях правил. Дори и за двата лева ме е яд, това си е почти цяла двулитровка с хмелов елексир, но нейсе.

   Та, общия извод - оставете книгата да краси сергиите по улиците, а си препрочетете откъс от "Пътеводителя" или нещо от Пратчет. Или гледайте предизборен клип. Поне ще се посмеете.

5 коментара:

Блага каза...

Благодаря. Значи не се налага да я търся по сергиите за книги в градинката зад часовника;)

Блажев, извън темата: моля те, ако имаш координатите на г-жа Любима Йорданова, опитай се да я узаптиш, че вече мина всякакви граници!
Ако не ми се извини публично в "Свежо", ще я съдя за нанесени морални щети чрез целенасочено опозоряване в публичното пространство.

Извинявай за притеснението, но беше писал, че я познаваш лично и затова се обръщам към теб. Тя не разбира от дума.

Поздрави
Блага

LaSombra каза...

Не съм чел въпросната книга, но за Хари Харисън съм с най-добро мнение. Специално книгите от поредицата "Свят на смъртта" съм ги изтрил от употреба :)

Христо Блажев каза...

Първо по темата - не съм чел нищо друго от него, LaSombra, може би тази поредица е почнала добре и после се е изчерпила, или пък си е чист комерс за $$$.
Блага, да, поддържам комуникация с доц. Йорданова, дори съм се срещал с нея заради една статия за "Сега". С нея говорихме на тема манипулациите и тя наистина вярва в нещата, които казва. Доста по-възрастна е от мен и не мога да си позволя да й давам съвети, съжалявам.
И мен ме объркват думите й, но не смея да взимам страна, всичко е безкрайно объркано.
Извинявай, че не мога да ти помогна. Лека вечер.

Шемет каза...

По-една случайност кухият ти съквартирант токущо се сети, че е чел именно 2 парчета от Свят на смъртта, и мога да ти гарантирам, че си заслужават, предвид това, че на работа бедното момче има 2 монитора и единият беше домакин на 2-те книги, една след друга в рамките на седмица... и бяха изчетени през обедните почивки, по време на билдове и т.н. процеси, когато не се налага да набива код.

Христо Блажев каза...

А бе, Шемет, дели ни една стена, не можа ли да дойдеш да ми кажеш, а ще ми хабиш ценни байтове тук :):):)