12 май 2009

Виждали ли сте велоалея и автопаркинг в едно? Не? Ето, вижте...

   Зад НДК има автопаркинг, с традиционната будка, бариера и прочие. Забавното е, че точно през паркинга някой е решил, че може да бъде създадена велоалея. Както вече писах, велоалеята е лесно и евтино средство да покажеш, че се грижиш за младите, теза, нужна за идващите избори. Та, маркировката е направена и в документи навярно вече е отразена и съответно парите са усвоени по предназначение.

   А за колоездачите какво остава ли? Ами безкрайно возене и удоволствие по велоалеята...

Какво чакате още? Грабвайте колелетата и към велоалеята, дарена ни благосклонно и чистострдечно. И да кажете "благодаря", ей!

8 коментара:

Antivirus каза...

Да, алеята за колела леко не се вижда от паркиралите коли, но какво да се прави - като няма кой да се намеси все така ще си е. ;)

Ivan Hristov каза...

Като гледам, май не е направена където и както трябва тази велоалея. Може би трябва да отидат "правачите на алеи" ма-а-лко по-назапад от Сърбия в някоя от загниващите държави и да видят къде и как се правят такива алеи. И да видят също, колко пари печели една община от неправилно паркирани автомобили. На мен ми взеха само скромната сума от 198 евро, и като отидох да си взема колата, която бяха задигнали, имаше опашка от такива като мен и трябваше да чакам около 1 час да мога да си дам парите.
Коментара е излишен.

LaSombra каза...

На мен две неща не са ми ясни с тези велоалеи.

1. Как са решават, че от целия паркинг, площадка или парк велосипедистите трябва да карат по 30 см. ивица? Извън тази ивица забранено ли е придвижването с велосипеди?

2. Какъв е замисълът на велоалея в парка? Кой закон забранява на пешеходците да се движат по въпросната 40 см. ивица? Кой ще забрани но колоездачите да карат извън алеята? Велосипедът да не би да е тежкотоварен камион, та като се заклещи на тясното да не може да обърне, та затуй да е необходима специална маркировка? Забележете, в парка! Доколкото съм запознат, велоалеите се правят на натоварени вътрешноградски пътища (като Цариградското например) и маркировката забранява на МПС да се движат по алеята, така че велосипедистите да могат да се придвижват безопасно. Освен това такава алея трябва да е широка не една стъпка, а поне 1.5 метра -- че и да падне колоездачът, това да стане извън зоната на движение на МПС.

Тази работа с велоалеите в парка прилича на кучето в пустинята -- страшно му се пиакело, а дърво наблизо няма-а-а...

Христо Блажев каза...

Да, наистина е така. Нито глобите у нас се спазват, нито велоалеите се правят с ясна цел. Те са просто маркировка с боя за отбиване на номера.

drJeckyll каза...

@LaSombra - че то карането в парковете е забранено :) поне в Пловдив справка -> наредба номер 2 на общината:
http://jurist.banksoft-bg.com/docView.aspx?fs=%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5&docID=5896

Чл. 22. (1) Забранява се:
1. Движението на всички ППС по улица "Княз Александър I", Площад Централен, Хълма на свободителите, Младежки хълм, както и всички градски паркове.
...
(3) Движение на ППС върху тротоари и градински площи, в паркове, в градини, в зелени площи, в пешеходни подлези, в детски и спортни площадки.

последно като проверявах велосипеда попада в категорията ППС:
http://www.maverick2000.net/ZDP/doprazporedbi.htm
10. "Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари.Към пътните превозни средства се приравняват трамваите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.
...
19. "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички.

така, че мили велосипедисти освен да си монтираме крила на велосипедите друг начин няма :)

P.S. ето и нещо от мен:
http://www.jeckyll.net/?step=module_action&modname=news&lang=2&modstep=news_details&news_id=10&cat=201&subcat=201

Христо Блажев каза...

Хей, това е великолепна информация. Надявам се нямаш нищо напротив да се позаровя в темата и да напиша една статия за това, би било наистина забавно да се окаже, че колоездачите са нарушители дори и в парковете.

drJeckyll каза...

поне в Пловдив определено СМЕ :)
само на гребната за сега има знаци, че не сме ... само дето там трябва да се прескачаме с кой ли не :)

http://www.jeckyll.net/?step=module_action&modname=news&lang=2&modstep=news_details&news_id=24&cat=201&subcat=201

Иво Делин каза...

Е то кой ли не писа за тази "алея" ...