01 октомври 2009

Три острова оцеляват само чрез търговия

   Продължавам с още една история от книгата на Джаред Даймънд "Колапсът", след като миналия път ви разказах за екологичната катастрофа на Великденския остров.

   Този пример е малко по-сложен. В него са включени три острова - Мангарева, Питкерн и Хендерсън, които попаднали в сложна търговска симбиоза помежду си и когато подобна екологична катастрофа (обезлесяване, ерозия) застигнала единия от тях, другите два стават обречени.

   И трите са заселени около IX в. Мангарева е най-големия от тях, има изобилни ресурси - флора и фауна, с изключение на камъни – островът е изключително от вулканични скали. Има население от няколко хиляди жители, които развиват земеделие и скотовъдство.

  Питкерн е голям само 4 кв. км. и се намира на 480 км от него. Има около 1000 жители. Ресурсите му са питейна вода и дървета, но няма възможност за земеделие и риболов. За сметка на това има скали, годни за изработка на сечива.

   Хендерсън е голям коралоф риф без питейна вода, с малко почва и дървета. Размерът му е 22 кв. км, намира се на 160 км от Питкерн и на 640 км от Мангарева. Парчето земя е рай за нещо като "ловен уикенд" - има огромно изобилие от риби, раци и октоподи, както и костенурки. Голямо количество гнезда на морски птици.



  Трите острова развиват сериозна търговия помежду си. Мангарева изнася земеделски стоки и месо от домашни животни, а и най-важното - “експорт” на жени, за да се разнообрази генофонда на двата малки острова. От Питкерн се изнасят камъни за сечива и дървета за канута, а от Хендерсън - морски животни, птиче месо и яйца. Последните зависят напълно от вносен дървен материал за канута, с които да ловят риба и октоподи.
   Усилията на жителите на Мангарева за високи добиви, които да нахранят и трите острова, бързо водят до обезлесяване и ерозия. На Питкерн също се случват подобни процеси, особено заради малките му размери. Търговията секва и започват вътрешни войни, които бързо причиняват демографски срив. Малкият остров се обезлюдява напълно, а на Мангарева се завръщат с векове в развитието си. 
   Изумителното е, че хората на Хендерсън не са загинали веднага - десетки години те са оцелявали при нечовешки условия - без питейна вода (само от дъжд), без дървен материал и камъни за сечива. Горили лишеи, използвали кости за оръжие и какво ли още не. 

    

    Изумително е колко лесно се приспособяват хората - дори на два острова като Питкерн и Хендерсън, които по никой начин не могат самостойно да изхранят племе, все пак се намира начин, и то чрез търговия. Която не е за печалба, а за оцеляване.

   Има над какво да се замислим. И да унищожим практики като тази на "Nestle", които подаряват сухо мляко на родилки в Африка, убеждавайки ги, че е много по-полезно от кърмата им. И когато млякото им секва, започват да го продават на бедните жени.

----

   Виж още:

   Екологичната катастрофа на Великденския остров вещае бъдещето на цялата планета

   

Няма коментари: