07 април 2009

„Вечната война” на Джо Холдеман нехае за време и пространство




    Погълнах на един дъх прекрасната книга „Вечната война” на американския фантаст Джо Холдеман. Великолепно четиво, често сравнявано с „Параграф 22” на Джоузеф Хелър, но далеч по-тънко и четивно.

   Героят Мандела също си има сериозни проблеми с военните власти, които са го хванали в клещите си и векове наред (буквално) не го пускат, и той лети през черни дупки към далечни планети, за да се сражава срещу загадъчната раса на тауранците. Тези му пътешествия субективно отнемат месеци и години, но заради теорията на относителността през това време на Земята минават векове. При всяко свое връщане той открива различен свят, но армията не допуска и най-малък шанс той да се впише в него, а с ред методи го връща обратно в строя. И така до края на книгата, когато той се бие рамо до рамо с пра-пра-пра… внуците си, вече доста различни като мислене и (основно) сексуалност.

   В крайна сметка излиза, че войната е една огромна грешка, че тя е провокирана от земните военни, които съзнателно са лъгали, че тауранците са нападнали първи. Поне в този показател романът в безумно реалистичен, поне по отношение на действията на „мироносците” САЩ – Първа и Втора световни войни, Виетнам, Афганистан, Ирак… поредица от фалшиви и изработени провокации, за да бъде употребена сила под маската на защитата. Вярвам, че и Холдеман е на това мнение, доколкото книгата му е пропита с пълно презрение към армията и порядките в нея.

   Той има диплома по физика и астрономия от университета в Мериленд. След това е мобилизиран и участва във войната във Виетнам, където е ранен и получава орден „Пурпурно сърце”. През 1975 г. завършва изящни изкуства в университета в щат Айова и до ден днешен се занимава с рисуване.
  Романът „Вечната война” по неговите думи е отхвърлен от 18 издатели, преди някой да се съгласи да го издаде. През 1975 г. печели „Небюла”, а на следващата и „Хюго” за него.
  Книгата е написана в отговор на романа „Звездни рейнджъри” на друг ветеран от Виетнам – Робърт Хайнлайн, който лично аз обожавам заради великия „Странник в странна страна”. В първото произведение милитаризмът е описан като висша ценност и формиращ фактор за живота, което Холдеман разжалва безжалостно.
  В сайта http://sandhi.cult.bg/joe_haldeman/faq.php намерих интересни откъси от интервюта с автора, както и негови снимки, които виждате встрани. 
А това е неговият блог: http://joe-haldeman.livejournal.com/ .


В момента се снима филм по романа, като очаквания срок за излизането му е около 2011 година, така че ще останем с чакането засега, а това е нещо, което главния герой в книгата се научава да прави великолепно.

  Книгата си заслужава. Някой може да пожелае да я прочете само като леко удоволствие – става. Друг ще потърси обоснован антимилитаризъм – ще намери. Трети ще иска логично изградени бъдещи светове – и това е налице.
  „Вечната война” е вечен роман.


 P.S. Както знаете, той е част от „Моята библиотека”, и всеки от вас може да ми пише едно любезно мейлче и ще го получи за четене.

8 коментара:

Блага каза...

Жалко че съм от Варна и не мога да го получа за четене :( Бих го прочела с удоволствие на един дъх :)

Христо Блажев каза...

Това е наистина неприятно, но да се разчита на пощите за пренос на книги си е чиста проба шизофреничен оптимизъм :)

Блага каза...

То едно писъмце до Пазарджик не стигна до получателя си, без нищо вътре... За книга - не смея и да си помисля. Жалко за мен. Ще чакам бг издание и ако доживея ;) и филма

Христо Блажев каза...

Всъщност то си е на български, но не намерих снимка в Гугъл, а не ми се снимаше и качваше. Но наистина ми е тъпо, че не мога да ти дам нишо :(.

Блага каза...

Ще видя какво има нашия книжен пазар, че то свестни книжарници май не останаха. Може и да я намеря някъде. А и в Нет-а мога да я открия, ако някой я е оценил и сканирал. Но и ти така си разказал накратко фабулата, че все едно съм я чела

Христо Блажев каза...

Има я в chitanka.info.
http://www.chitanka.info/lib?q=%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD&action=author&prefix=%25&sortby=first&mode=simple
Приятно четене :)

Блага каза...

Благодаря!

Unknown каза...

Хмм, интересно звучи :) Ще се поразровя и аз за тази книжка,
Ице, намери ли "Прекрасният нов свят
(Brave New World)" на Хъксли?
Ако не си, драсни - ще ти я пратя :)