04 април 2009

Мъж, а не плюнка, застана начело на най-значимия военен блок в света


   Очакваното се случи. Датският премиер Андерс фог Расмусен беше избран за нов генерален секретар на НАТО, с което бяха осъществени предварителните нагласи в негова полза.

   Турция до последно бави неговия избор, но в крайна сметка като светска държава, макар и с ислямистко правителство, отсъпи от отрицателната си позиция. Тя бе обоснована от факта, че през 2005 г. Расмусен зае принципна позиция в полза на свободата на медиите и отказа да поднесе извинения на мюсюлманите за публикуваните карикатури на пророка Мохамед. Тогава това предизвика бурни протести и прояви на насилие в арабско-мюсюлманския свят, живеещ още далеч от плуралистичната епоха. Затова и казвам, че начело на НАТО застава  

  мъж, а не плюнка, каквато безспорно е нашенския комик Паси.

   Вмъквам едно уточнение. Аз не харесвам НАТО, мисля, че те са атавизъм от Студената война, който изпълни функциите си, маркирани от "Дългата телеграма" на Джордж Кенан, които основно включваха сдържане на комунизма в предполагаемото му експанзионистично разширение, което така и не започна. Тази точка бе успешно осъществена например у нашите съседи гърците, където в края на Втората световна война комунистическата партия имаше много повече влияние, отколкото у нас. При всеки опит за демократически избори Гърция щеше да има социалистическо правителство, заради което и английски и американски части смазаха в продължила години наред битка силите им, с което зададоха тон и на последвалата НАТО-вска дейност.

   НАТО е етикет, под който прозира американската милитаристична мощ. Изборът на Расмусен за генерален секретар показа, че и занапред организацията няма да се церемони в действията си, особено когато са насочени към мюсюлмански държави, в частност гордиевият възел Афганистан и ребусът Иран.

   Паси не можеше да стане генерален секретар. Той не е мъж, който да бъде показван като лице на най-мощната милитаристична машина в историята. Това е човек, живеещ от десетилетия в плен на своята обсесия. Историята умее да бъде иронична и понякога разрешава благосклонно на лудите, които да обсебени от нещо, да го постигнат, за добро или лошо. Тя даде на Хитлер шанс да избие евреите, но и бе добра към Махатма Ганди и неговия изумителен мирен поход към индийската независимост.

   Паси също получи шанс да изпълни мечтата си и вкара България в редиците на Алианса, ако и все повече да става ясно, че НАТО приема членове на килограм, особено ако са близко до руските граници. Справка, точно преди дни в редиците на организацията се присъединиха и Албания и Хърватия, две държави, които е трудно да бъдат определени като важни за Алианса, освен с това, че затвърждават обсадата на Сърбия, сателита на Русия на Балканите.

   За последните 20 години Паси доказа, че не е мъж и не е лидер. Той успя да се извини на македонците за "окупацията" по време на Втората световна война (видео тук), успя да спомогне за затварянето на АЕЦ Козлодуй, подкрепи трагичното решение да пропуснем НАТО-вските ракети, летящи срещу Сърбия... колко още решения, показващи тотално безгръбначие.

   Този човек няма граници. Вчера, докато още се величаеше за кандидат-генерален секретар на НАТО, той се опита да прокара декларация в ползва на действията на блока в Афганистан и Пакистан (?!), а случайно се пробва и да накара правителството да предложи военния блок за Нобелова награда за мир (?!?!?!) (Виж тук). След като направи гафа, той замаза положението с това, че бил прочел черновата си - аз мисля, че само ей такива шизофренични чернови му се въртят из главата на този господин с трабанта. 

   Сега нека иде да се оплаче някому, може би на Буш, че новия президент не е имал време да се запознае с чутовните му успехи за евроатлантическия идеал. Ако и този идеал да е просташко милитаристичен, точно както нашият Паси.

   

6 коментара:

доц. д-р Любима Йорданова каза...

Здравей, Христо,

Личи, че си написал статията на един дъх. Запазих си я и те поздравявам за нея.

Нека да не говорим сега за политика. Доколкото познавам датчаните като психика, може и да се попроменят нещата. Не се знае, да не правим прогнози отсега, но аз бях убедена, че изборът щеше да бъде компромисен, но избраният - от Западна Европа.

Любима

Philipotel каза...

Абе човек, цяла Европа се е вдигнала да протестира срещу НАТО в момента, ти си седнал да се радваш, че не са избрали някакъв палячо за секретар. Все едно изобщо е имало такава вероятност :)

охо каза...

Седни си - шест!

kliuki каза...

Да, личи си, Христо, че си го написал на един дъх... "ползВа" не е съществително!

Христо Блажев каза...

Мда, благодаря, промених думичката, аз като блогър-простак не обръщам внимание на таквиз неща, ама нали Паси, да се слави името му, ни направи забележка, та хайде от мен да мине.
Доц. Йорданова, благодаря за думите ти, и аз се надявам този да се окаже свестен човек и да попромени нещата.

Фичко, и аз не се кефя на НАТО-то, но крещящите навън хахавелковци не помагат, ако не се лъжа, ти ми препоръча да гледам филма "Битка в Сиатъл", та знаеш какво става. На НАТО му е нужен някой като Горбачов, та да разруши системата отвътре. Да бяха взели нашто Паси с Трабанта, нямаше да е зле, ама нейсе.

Philipotel каза...

И като Горби разруши системата отвътре, да не би да я замени нещо по-добро? Скандиращите хипари може и да не са решението, но са единствената истинска съпротива на обществото. Това, че е толкова масова е и единственият лъч надежда, че има изход от тази извратена анти-утопия, в която живеем. Това е събитието според мен, а не политическите игрички в ръководството на НАТО или смехотворните амбиции на този лоботомиран мръсник Паси. Разбира се ако човек разчита само на комерсиалните медии за да се информира, ще остане с впечатление, че основната грижа на човечеството е негърчето осиновено от Мадона или палавата бавачка на Брад Пит, и така между другото се прокрадва, че някакъв си протестиращ срещу Г20 бил убит от полицията...