08 юни 2009

Наглокрация до безкрай


    Е, денят Х дойде и отмина. Който гласувал - гласувал, който не, да се оплаква на арменския поп.

   В началото искам да напиша какво мисля за "Зелените" и представянето им (оттук нататък "ни", вече се идентифицирам напълно с тях, особено след като се запознах с част от активистите).

   Да, разочарован съм. И ме боли, и снощи място не можех да си намеря от яд, че нещата не се получиха. После седнах, сипах си една странджанска натурална и в разговори с приятелите у дома все пак стигнах до някои изводи за мен и изобщо представянето ни на изборите.

   Вярвах в идеали. Мислех, че наистина хората, които по улиците ни поздравяваха и заявяваха подкрепа, ще идат до урните с номер 12 в ръка. Не би. Дали са гласували за други или не са изобщо, това са подробности. Но реалностите налагат да се направят някои изводи. "Зелените" не се рекламираха, не правеха черен PR. "Зелените" почти не се споменаваха в никоя медия. Нямахме плакати и билборди. В интернет рекламата беше само по линия добрата воля на блогъри, слагащи банери. По улиците имаше малко хора, които да покажат за какво се борим. А и хората бързо им писна а им бутат хартиен разноцветен спам в ръцете, за което ги разбирам напълно.

   АЗ НЕ СЧИТАМ ТОВА ЗА СЛАБОСТИ. АЗ ВЯРВАМ, ЧЕ ТОВА ИМЕННО ОТЛИЧАВА "ЗЕЛЕНИТЕ".

   Когато прецених тези неща, вече усетих горчилката да се топи. И осъзнах, че точно заради това искам да съм от "Зелените", а не от победоносните разноцветковци.

   Снощи се видя, че в България властва наглокрацията - ухилени физиономии, слизащи от лъскави лимузини, с претенции, че те са "спечелили" изборите, че хората са им повярвали и т.н., и т.н. Това не е вярно. Всяка от спечелилите партии снощи си купи победата по един или друг неморален начин. И го знаят. Но наглостта им е безгранична.

   Затова:

   Аз не искам да съм част от партия, която е касичка за големи фирми, които инвестират в нея. За да вземат после милиони с лихвите.

   Не желая да набивам в главите на манипулируеми избиратели, че противниците вървят в шизофренична сиамска сдвоеност (Б-К и С-Д).

   Не желая да се хваля с изсмукани от пръстите числа, или да обещавам щедро "европейски" пътища, образование и т.н., с цялата условност на това понятие, което е не по-малко манипулативно от обещанията за повишаване на пенсиите на БСП.

   Не желая да виждам етикети с изпъната ръка и призив да спиране на нещо, в което съм забъркан до шията. И не мога да схвана как е възможно Янето да обяви, че РЗС ще увеличи електората си двойно само за месец! Това какво означава - че за тези броени дни ще направи поредните "разкрития" (до момента да имало полза от всекидневните пресконференции на този господин?) или че вече е ясно, че вместо за стотици билбордове, по-добре да се плати директно за гласове?

   Не желая и да имам славата на партия, която праща работниците си да гласуват със заплаха за уволнение, или пък пазарува гласове от ДПС, за да си осигури присъствие (циганската махала във Видин ВИНАГИ гласува САМО за ДПС, сега по (не)знайни причини са "харесали" Лидер).

   Не желая да съм част от твърд неграмотен електорат, на който се обяснява, че гласува за "президент", и то венцеславения Доган.

   Колко много неща още не желая...

   Затова май съм доволен. Да, "Зелените" получиха адски малко гласове, и това сигурно ще разочарова някои. Мен не. Мен ме амбицира.

    Личното ми мнение е, че България навлиза в период на тежка политическа криза. Олигарсите вече не са единни зад управляващите, а напротив - разиденени са и вече създават открити бизнес-формации ("Лидер"), или финансират популисти - РЗС. Те знаят, че вече битката за бизнеса (законен или не) се решава не с бухалки, а с бюлетини. И си ги осигуряват.

   Дори през главата ми минаха мисли, че образователния ценз за избори не е никак лоша идея. Необразованите хора са далеч по-манипулируеми, и мисля, че това е ясно за всички. Колкото и да е "недемократична" тази мярка, все си мисля, че никой няма полза за гласовете на тези хора да има публично наддаване - дори и самите те, защото така съществува изгодата социалното им положение да не се променя, за да са готов електорат за следващите избори.

   Смятам и че пълен мандат ще е невъзможен за никоя партия. И вярвам, че "Зелените" ще увеличат своето присъствие. Днес под процент, на 5 юли може и 1% да бъде минат (не смея да мечтая за повече вече), но на по-следващите и 2% не ще да са илюзия. Стига, разбира се, да не стане фал и да не се сключи коалиция с някоя друга политическа сила поради конюктурни причини.

   Началото е трудно. Но ако е лесно, тогава нямаше да сме автентична еко-партия с празна каса, но пълни сърца, а щяхме да сме като ГЕРБ, РЗС, "Лидер", НДСВ и прочие, и прочие. Което би било срамно.

   "Зелените" са тук. Тихи, незабележими, пренебрежими за мнозина навярно. Но времето работи за нас. А както нечии електорат неизбежно ще си иде от този свят, така и на други ще си получат поредния студен душ и може би най-сетне ще схванат, че са пак излъгани горко.

   Аз вярвам в "Зелените" и идеите, стоящи зад това име. И това ми стига.

  И знам, че ако нещата продължават така, хиляди юмруци ще се вдигнат. И тогава няма да има умерени. А ще се лее кръв.

13 коментара:

Чуденка каза...

Странно, май сме писали по едно и също време, само че твоята теза: "Но времето работи за нас", смятам, че трябва да се обърне наобратно: "Ние работим за времето", бъдещето, в което има повече съзнание.

Анонимен каза...

Революционният финал е наивен, за съжаление. И това изисква воля за промяна. Именно липсата на воля за промяна е ужасняваща. Хората не просто не знаят за кого да гласуват и затова не го правят, не просто смятат, че с избори нищо няма да се промени, а че изобщо нищо няма да се промени. Така че не очаквай хиляди юмруци във въздуха. Ще видиш само хиляди сведени глави и празни, отчаяни погледи.
:(

Георги Антонов каза...

Ще копирам нещо което писах вчера като коментар в друга статия, че да го прочете още някой евентуално:

Дойде и мина първият изборен ден в рамките на тези 30 дни. "Зелените" не влязоха и до парламентарните избори няма да "узреят" за мисълта, че ако искат политиките им да се приложат от властовите институции, трябва да участват в предизборна коалиция.

@Philipotel -- надявам се, че не си се прежалил, защото в такъв случай сега гласът ти за "Зелените" ще бъде преразпределен в полза на някоя от трите партии с най-силно представяне -- нещо, което едва ли искаш. Ицо също не го иска, ама ето, гласувал е за "Зелените" и е подкрепил я Бойко, я Калфин.

Именно такова разконцентриране на опозиционните гласове благоприятства най-много управляващите в момента. Ако много ви кефят, гласувайте на следващите избори направо за Станишев или за Доган, вместо за "Зелените". Все едно кое от двете ще направите.

Анонимен каза...

Антонов, няма абцолютно никакви данни, че едно управение под байряка на Бойко ще е по-добро от това под знамето на Станишев.
И на ако правилното беше да се гласува на сигурно тогава всички трябваше да гласуваме за ГЕРБ. И дав такъв смисъл гласувайки за Зелените би постъпил рационално и по тази линия.
Но не не е това правилото - правилото е да гласуваш за каузите, които са ти важни и да се стремиш към по-достоверно макар и не така мощно представителство. Basics на политологията.

Анонимен каза...

Не е ли по-добре да гласуваш "За!" нещо, в което вярваш, отколкото да гласуваш "Против" Бойко, Костов, Станишев, Доган... Защото повечето хора, които изобщо са отишли да гласуват, не са гласували по лични убеждения, а заради това, че не искат единия или другия да управлява. Или просто защото не разбират, защото са купени, защото не се интересуват... Хиляди причини.
И с цялата помия, дето се изсипа из медиите - "Ако гласуваш за Бойко, получаваш Костов", "Ако гласуваш за Доган, превръщаш България в Турска провинция", дрън-дрън до безкрай... Хората отиват и си казват ще гласувам за този, защото не искам онзи... Ако изобщо се замислят, когато го правят.
Тъй че вярвам, че е по-добре да си го обмислил, да вярваш в това, което правиш, пък дори и после гласът ти да е отишъл за престъпниците, които не си искал да подкрепиш. Поне ще спиш спокойно, а това е важно... Или пък вече не?!

Една непоправима идеалистка,
Катя Илиева :)

Мория каза...

Всеки решава как да гласува "За" или "Против", пускайки своя вот! А, ако ми кажете, че наистина вярвате в нещо, аз бих Ви казала, че сте много излъгани! Вече няма идеологии, вече няма каузи, вече има само българи, колкото и националистично да звучи това! Едва ли, целта, на нас гласуващите, беше цяла Европа да си представи, че почти 20% от населението ни е турско!
Не ме разбирайте погрешно и аз съм идеалистче по душа, но все пак трябва да погледнем реалностите, които показват много големи проблеми в българското общество. И за да не бъдем илюзорни егоисти трябва да помислим и за цялата държава като цяло, а не само за собствените си идеи!

Георги Антонов каза...

@Анонимен, N4:

Проверих методиката току-що и на евроизборите не се е прилагала системата D'Hondt, т.е. не е имало това преразпределение.

Гласуването за загубени каузи е също толкова законно колкото за най-силните участници. Само че изборният процес е отчасти и игра срещу противник. Когато противникът ти консолидира гласовете на своите поддръжници да разконцентрираш своите няма да е в твоя полза.

Затова казвам, че зелените от дървеноглавие не влязоха в никаква коалиция, затова сега загубиха и държавната субсидия, която можеха да използват за да си финансират кампанията за парламентарните избори.

Аз не съветвам да не се гласува по съвест. Но мисля че една структура, която толкова се саморекламира като динамична и "не-като-ония-партии" би трябвало много лесно да приема послания идващи от симпатизантите й.

Излъчвайте към ръководството на партията си не някакви партизански декларации в духа "може да сме малко и да не сме в парламента, ама сме много готини", а "искаме освен нас и други хора да разберат че сме готини, така че осигурете ни представяне в парламента". Тогава може и да се светнат, че ако не влязат в коалиция нищо не означават.

А, да. Това, че ми поучаваш в някакви "Basics" на "политологията", защитавайки позиция на партия, която има 0.72% (18450) от гласовете може само да ме развесели. Айде преди да си говорим за политология поне да прочетем някой друг крайъгълен камък на тази наука.

Със сигурност не е признак на политически професионализъм да отправяш обиди към гласоподавателите, че не са гласували за партията, на която симпатизираш.

Христо Блажев каза...

Георги, вече не мога да се въздържа да не отговоря и аз, ако и досега да давах шанс на дискусията да си върви сама.
Аз НЕ ЖЕЛАЯ "Зелените" да са част от никоя коалиция, за да влезем в парламент под чужд флаг или да получим субсидия.
Аз съм от "Зелените", докато сме идеалисти и глупаци, които вярваме в себе си и това, което правим. Сега сме 18 000, след 4 години може и да сме 50, после 100! Но ако си останем такива, а не се борим за едно купено депутатстко място!
А БИТКИТЕ ЗА ПРИРОДАТА ще си ги водим и вън от парламента, пред него, в гората, на морето, навсякъде!
Георги, ти не разбираш ли, че само със сметки не става? Че ще станем както другите?
Не разбираш ли, че не желаем да гласуваме против някой или да подкрепяме каузи, които презираме. ДА, ПРЕЗИРАМ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!
Тя се бори САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА КОКАЛА, който изпуснаха през 2001 г.
И толкова! "ЗЕЛЕНИТЕ" сме маргинали сега. Но имаме бъдеще. А НИКОЯ от спечелилите вчера няма такова!

Христина Чопарова каза...

Вчера съвсем случайно по тв (аз рядко гледам, по-скоро си работи за едното присъствие), мернах група избиратели, чинно застанали в колонка, чакайки ред да гласуват.
Набиха ми се в очи някои детайли - една жена изглеждаше като току-що зарязала боба на печката, рошава, прихванала косата си как да е; повечето мъже носеха някакви блузи с къс ръкав, от битака, тип "млад пенсионер" (убедена съм, че и дезодорант не позлват); мъж на около 30 с вяло изражение си бъркаше в носа...
Цялостната картинка беше гротескния образ на примирили се, апатични хора без амбиции - какво може да ме убеди, че са били там от чувство за отговорност, а не за самосъзнание?
Сигурно не са знаели какво искат, но са го искали от сърце...

А влизането в коалиции, ще ме прощавате, си е чиста проба политически проституизъм. В излишно многопартийна държава, където програмите на всяка една партия си приличат като две капки айрян, коалициите са единствено начин не да се изпълнява обещаното, а за да се задоволи всеки партиен член.
И ако се бяха коалирали, какво? По-голяма публичност за сметка на по-малко доверие. От което гореописаният избирател въобще не го огрява.

Простете цинизма ми :)

Philipotel каза...

Много бързо стигаш до катарзис бре, другарю :) Ако наистина си тръгнал по пътя на идеализма ще трябва да свикнеш с когнитивния дисонанс. Отношението "и в лудницата нормалните са малцинство" не трябва да се изражда в чувство за превъзходство. Освен това идеите и принципите никога не трябва да се приравняват с конкретни хора и организации - мисля историята е дала достатъчно примери какво се случва тогава.
"Зелените" са симпатични, защото са наистина честни и да си го кажем - наивни. Но там е и големият проблем - честният и наивен човек може само да загуби, ако се опитва да играе играта на гадовете. При тях изобщо и не става въпрос за вдигнати юмруци и леене на кръв - мисленето им, посланията, им програмите им не излизат от рамките на системата и експлоатират мита за "добрия политик". Не системата прави политиците лоши, а обратното. При всяка йерархична структура може да видим как дори само мириса на власт покварява и превръща добрите намерения в прах. Все пак им стискам палци и се надявам да се развиват. Все така смятам обаче, че трябваше да продължат да изразходват енергията си като гражданско движение. По пътя, който са избрали вероятно ги чакат само разочарования.

Георги Антонов каза...

Ицо,

"Идеалистите и глупаците" нямат "бъдеще". Ако ви пука за хората, а не сте просто нарциси, ще се научите да правите компромиси. Ако не, ще бъдете забравени. Примери от историята колкото щеш.

Именно затова никой не гласува за "Зелените", дори да са симпатични на много хора -- те просто не са надеждни. А човек има само един глас.

Бях под впечатлението, че "Зелените" искат да приложат идеите си, заемайки постове в държавните институции. (По принцип с такава цел се създава политическа партия). Ако имат някаква друга цел, то те не са политическа партия и няма какво да искат хората да гласуват за тях.

Георги Антонов каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Георги Антонов каза...

Не разбирам и ужасa ти от коалициите. Съчетаването на интересите на много индивиди, с цел удовлетворяване на техния общ интерес е необходимо условие, за да съществува човешко общество.

Без значение дали става дума за това две партии да направят коалиция или ти да се возиш в автобус, управляван от шофьор, който обича да слуша чалга. Ти участваш в миниатюрни "коалиции" всеки божи ден, когато разчиташ на други хора, които не познаваш лично.

Philipotel, прав си: гражданско движение засега. Политиката не е детска работа.