03 юни 2009

Едно извинение за времелипсие


   Скъпи приятели,

   Искам да се извиня за редуцирането на писанията ми, интересът ми към блога не е спаднал и на йота, но в следващите седмици редица ангажименти ще заемат времето ми.

   Неминуемо трябва да се разработя малко, нещо съм се отпуснал в последните месеци, същевременно неотклонно се движа към сесия и в следния месец трябва да се напишат десетина курсови работи, което си е чиста времегубка според мен, но нейсе; според възможностите си искам и да помагам на "Зелените", онзи ден стоях на една от палатките, утре също ще се опитам да помогна, където е нужно.

   Предполагам знаете, че за тези дейности не се плаща, за разлика от на купищата млади хора, които виждам всекидневно да агитират за БСП, Синята коалиция и прочие. Иска ми се да питам тези хора наистина ли харесват тези партии или го правят за пари. И ако е второто, чудя се с какви мисли в главата агитират хората за неща, в които не вярват?

   Всъщност няма значение. Всеки решава сам за себе си. Аз реших и си го казвам - "Време е за "Зелените", а разните други мекерета да си бройкат електората, както знаят най-добре. Амин.

7 коментара:

Анонимен каза...

Кажете от къде откраднатне този хубав слоган "Не се продават..." и не ме трийте!

Христо Блажев каза...

Не Ви разбирам, моля, уточнете въпроса си.

Георги Антонов каза...

Партиите "плащат" между 20 и 30 лв. на ден на момчета и момичета които стоят по палатките и раздават листовки. Не виждам нищо ненормално в това, човек да иска времето, което влага в някаква дейност да му се заплати. Все пак, ако не бяха там, можеха да вършат някаква друга работа, за която биха получавали пари. С колко ентусиазъм се занимават с раздаването на листовки вече, е трудно да се прецени за всички генерално ;)

Овъзмездява се също участието в избирателни комисии или работата като застъпник на дадена партия в някоя СИК в изборния ден. При положение, че се изразходва време, няма нищо зловещо в това, че се заплаща. :)

Особено ако те изпратят да наблюдаваш изборите в някой затънтен край, поемат ти се разноските за път, дават ти някакви пари да хапнеш нещо докато си там. Това е нещо нормално.

Доколкото знам, когато има концерти, събирания, срещи на лидерите с избиратели -- работата в подготовката на различни такива събития, организирани от партията също се заплаща на симпатизантите и членовете, които са заети с нея, въпреки че парите, както казах, са такива, че всъщност отиваш на доброволен принцип, а не за пари.

Ако имаш друга работа или нещо важно за вършене, едва ли точно 25-30 лв. ще те накарат да ги зарежеш и да отидеш да носиш сандвичи или да вееш знамена цял ден :)

Георги Антонов каза...

Ако става дума за кого е време, не съм сигурен, че е точно за "Зелените", въпреки че някои от тях са точни хора. Направиха грешка като не влязоха в някоя коалиция и сега няма да минат 4-те процента. Време е преди всичко за компетентните (без кавички), че още един мандат на настоящите... господа и окончателно сме тръгнали по стъпките на Молдова, Беларус и Узбекистан.

Христо Блажев каза...

"Зелените" в коалиция означава неминуем отказ от основни принципи. Не мисля, че влизането в парламента трябва да бъде дотолкоз самоцел, че да се направи такъ юв компромис.
Вярно е, че може би "Зелените" не ще съберат 4%, но един добър резултат от 2,5-3% би дал сили и възможности до следващите избори да се проведат нужните акции, както за да бъде спасена българската природа, така и да се убедят хората, че си заслужава да се гласува за еко-партия.

Philipotel каза...

На път да се прежаля и да пусна една бюлетина за въпросните. Не защото имам някакви надежди за тях, а заради няколкото си познати, ангажирани с тяхната кауза, включително и автора на този блог. Иска ми се обаче да изкажа резервите си. На първо място е това, че всички успехи на еколозите в последно време бяха резултат от граждански инициативи. Властта се страхува от гражданите, а не от партии. Минаването на партийна основа може да доведе дотам, че всяка еколожка инициатива да бъде заклеймявана от опонентите й като опит за печелене на политически дивиденти, а публиката да я възприема като демагогия. Посланията и програмите им са твърде общи и повърхностни, на моменти личи липса на по-дълбоко разбиране за същността на дадени въпроси. Ако успеят да се приближат по някакъв начин до "голямата политика" ще видят, че мръсотиите, които се вършат там са отвъд възприятията на нормалния човек. Това не е нещо, което може да бъде преборено с честност и положителна енергия. Или ставаш един от тях, или трябва да си готов на смелост и радикализъм далеч по-големи от тези, нужни за блокирането на кръстовище. Не на последно място е и принципната ми убеденост във вредността на парламентарната система и безсмислието от гласуването, но няма защо да ви занимавам с тях в случая :)

Георги Антонов каза...

Дойде и мина първият изборен ден в рамките на тези 30 дни. "Зелените" не влязоха и до парламентарните избори няма да "узреят" за мисълта, че ако искат политиките им да се приложат от властовите институции, трябва да участват в предизборна коалиция.

@Philipotel -- надявам се, че не си се прежалил, защото в такъв случай сега гласът ти за "Зелените" ще бъде преразпределен в полза на някоя от трите партии с най-силно представяне -- нещо, което едва ли искаш. Ицо също не го иска, ама ето, гласувал е за "Зелените" и е подкрепил я Бойко, я Калфин.

Именно такова разконцентриране на опозиционните гласове благоприятства най-много управляващите в момента. Ако много ви кефят, гласувайте на следващите избори направо за Станишев или за Доган, вместо за "Зелените". Все едно кое от двете ще направите.