24 юни 2009

За етикецията на агитацията по улиците


   Дълго се колебах дали да напиша този пост, но сметнах, че принципите ми са по-важни от опасността да си навлека отново купища негативни коментари.

   Искам да разкажа една случка от вчерашния ден. Аз и още двама доброволци на "Зелените" поехме на обичайна обиколка по централните улици на София с голямата зелена топка и два билборда за разрушаването на природата и свободата в интернет. Това добре, не пречим на хората, просто привличаме вниманието им към нашите искания. Начесто ни спират, разпитват за какво се борим, кои сме и прочие; ние обясняваме охотно, но, повтарям, не се натрапваме никому.

   Навръщане към щаба минахме покрай палатката на "Синята коалиция" край метростанция "Сердика", където имаме и наш пункт. Там има едно симпатично момиче от "сините", която е винаги любезна с хората и изобщо според мен е удачен пример за човек, натоварен да разпространява предизборни материали. И днес тя бе там, обикаляше минувачите и раздаваше листовки, нищо необичайно.

   За сметка на това под тентата беше седнал младеж на възраст 20-25 години, който на висок глас обясняваше нещо на минувачите. Не му обърнах внимание, точно поздравявахме колегите от нашия щанд. На минаване покрай този господин, той иронично подвикна нещо от рода на "Ало, "Зелените", пак ли с тая топка" и се изхили гадно. Обърнах се за миг, но не сметнах за нужно да отговарям, не е първия или последния, който ни подвиква нещо подобно.

   Интересното се случи след десетина минути. Връщах се към спирката на трамвая, защото трябваше да ида пак на работа да довърша една статия. На минаване покрай тентата на "Синята коалиция" чух дословно следната реплика на въпросния младеж, отправена към младо момче:

   -Чшшш (да, това бе обръщението), ти, я ела тука да ти обясня за "Синята коалиция".

   Момчето го погледна леко смутено и отговори:

   - Но аз нямам 18 години.

   Онзи не се смути, ухили се широко и го прикани:

   - Нищо, нищо, ти седни, аз да ти обясня. - при което момчето наистина седна. Аз отминавах и реших да не се обръщам да видя продължението.

   Защо ви занимавам с това ли? Ами защото смятам, че хората по улиците не са просто улов на предизборните щабове. Те си имат работа, посока, мислят си за различни техни си неща. Личното ми убеждение, а и на доста от доброволците на "Зелените", с които съм говорил е, че трябва минимално натрапване в личното пространство на хората и особено важно е това да се случва с такт и любезност, както и готовност почтително да посрещнеш негативизъм и отказ, пожелавайки приятен ден/вечер.

   Този младеж-наемник на заплата трябва да бъде още по-внимателен според мен, доколкото му се плаща за работата. Той бе натрапчив, арогантен и нахален. Може би някои от вас ще кажат, че подобни качества са нужни за привличане на внимание, но аз не мисля така. Считам това за нарушаване на елементарна етикеция в отношенията с хората по улиците, които утре ще идат до урните. Естествено, не си правя илюзии, че техния вот може да бъде повлиян от улична агитация. Но вярвам, че трябва да ги уважаваме като потенциални симпатизанти. 

   А не да ги "чшшш-ткаме".

  P.S. Снимката е взета от интернет и не е от споменатия пункт.

7 коментара:

Ирония Идиотова каза...

Защо пък да си навлечеш негативни коментари?! Аз смятам, че човек има своето изконно право на избор, а не натрапчиво да му се предлага такъв, който даже не е сигурен дали иска.А индивиди, които си позволяват подобно обръщение "чшъът", още повече , ако са симпатизнати на нечия идея, биха могли само да ме откажат съвсем, даже и да съм харесвала допреди въпросната идея.
:))))

Ирония Идиотова каза...

*симпатизанти- грешка при бързина съм изписала;)

Иван Христов каза...

Напълно сте прав Блажев! Не винаги хорат знаят как да постъпят, особено агитиращите преди избори. И на това се дължи падането на ОДС през 2001 г.
Особено тези, които не са запознати с програмите на дадена партия много лесно биха били отблъснати.
Ако СК е на власт, бих гласувал винаги за зелените, за да бъдат постоянно коректив на сините. Сега не искам да го правя, защото СК е все още много слаба и всеки глас е от значение. За мен е най важно да се преборим първо с тристранната коалиция, която разсипа държавата, а после ще се боря за "козметичните" ремонти.
Бъди здрав!

Чуденка каза...

А на мен ми се струва абсурдно за такова важно нещо като предизборна кампания да се наемат лица, нямащи нищо общо със съответната политическа партия. Пука че му дреме на някой отблъсква ли или не симпатизанти, щом не е убеден привърженик. Ето Зелените - всички са доброволци и щом са там, значи са убедени и няма да си позволят да "чъш"-кат. Защото, как беше онази песен: "Не всичко е с пари, приятелю..."

синята коалиция каза...

Човекът е освободен от задълженията му. А между другото, опитайте се да създадете същата мрежа от шатри като на Сините само с доброволци и тогава ми хвалете Зелените

Христо Блажев каза...

Съжалявам да чуя, че сте освободили младежа, може ни все пак една забележка би имала не по-малък ефект.
Шатрите ви са наистина много, но не мога да дам мнение относно организацията ви. "Зелените" правим всичко с многократно по-малък ресурс и мисля, че това е пределно ясно.
Държа да се отбележи, че статията ми не е срещу "Синята коалиция" или агитаторите изобщо, а само по отношение на една дочута реплика. Повтарям, че считам освобождаването на младежа за прекомерно, но не ми е работа да ви съдя.
Лека вечер.

Чуденка каза...

Синята коалиция, показването на мускули винаги ми се е струвало много смешно мероприятие :))) И аз нямам нищо против сини, пембени и прочие цветни създания на политическия пазар, но злобните забележки ме отблъскват неимоверно. Затова ще се въздържа и няма да кажа: "Ами хайде без пари направете и вие кампания като Зелените". Това не съм ви го казала :)) Пък и не винаги нападението е най-добрата защита. Относно младежа - явно не му е там мястото. Едва ли с една забележка нещата ще се променят коренно.