31 август 2009

Пазете касовите бележки – важно е, за да не съжалявате…

   До вчера касовата бележка за мен беше просто ненужен къс хартия, от който се отървавах веднагически. Оказа се обаче, че подобна грешка като нищо щеше да ми струва 50 лв, които не са никак малка сума според мен.kasova-belejka
   Историята. Влизам вчера в хранителен магазин, за да напазарувам някои неща. Взех повече продукти, отколкото очаквах (нищо изненадващо) и на касата извадих дебитната си карта. Сметката ми беше симпатичното 5.55, продавачката вкара картата в уреда, натисна копчетата със сумата и ми го подаде да въведа пина си. Направих го, взех бележката, подписах я, без да я гледам и пъхнах в джоба си двете други бележки – едната от касовия апарат, другата от банковия уред.
   Както казах, обикновено хвърлям такива бележки. След 15-ина минути минах покрай един банкомат и реших да изтегля пари. Направих го, но когато банкомата изплю бележката, зяпнах. Наличността ми бе с точно 50 лв. по-малко от очакваното, а аз винаги знам точно колко пари имам в картата си. Събрах 2 и 2 (образно) и се усетих, че в магазина е станал гаф. По инерция реших, че съм хвърлил бележките и в мрачно настроение продължих по улицата, наясно, че не мога да докажа нищо и сега ще трябва да свия разходите.
   Не щеш ли, бръкнах в джоба и напипах хартиики – не ги бях хвърлил! Извадих ги бързо и какво да видя – на бележката от касовия апарат пишеше чинно 5.55, а на касовия бон зловещото 55.55. Обърнах крачка и поех решително към магазина.
 mistake   Признавам,там бяха максимално отзивчиви, независимо, че подписът ми стоеше на другия бон на стойност 55.55. След кратка консултация с управителя 50 лв. ми бяха връчени кеш и ми се извиниха за грешката. Напуснах магазина удовлетворен, само се надявам да не са взети от заплатата на продавачката.
   Та, пазете си касовите бележки. Грешки стават и не се знае кога ще ви потрябват.

13 коментара:

Анонимен каза...

Радвам се че сте се справили с проблема...Само не ми става ясно как така веднага след 15 мин ...е отчетена транзакцията правена в магазина? До колкото знам , транзакции и плащания се отразяват на следващия ден...а при вас чудна работа....

Христо Блажев каза...

Ами не знам, но е факт. Наистина много бързо бе отчетена отчислената сума, иначе нямаше и да забележа, щях да изхвъря бележките и толкоз, на следващия ден вече нямаше как да си възстановя сумата.

Анонимен каза...

Взети са то заплатата на продавачката.Сега децата й ще стоят гладни 1 седмица :(

Христо Блажев каза...

И мен това ме притеснява, признавам.

ВВВ каза...

Глупости едва ли са взети от продавачката тези пари. Те не са липса за никой. Хора сме, допускаме грешки. А пък тази продавачка може и да няма деца.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

absolyutna izmislica...kak damata e napazaruvala ''malko povechko neshta'' za 5.55 ?!!!! mislya che po-dobre tryabvashe da izmisli sumata i formulirovkata predi da poblikuva gluposti

Христо Блажев каза...

Първо, не пиша измислици в блога си, освен ако не съм го указал изрично.
Второ, не съм "дама" и мисля, че това е пределно ясно.
Трето, имах само 3-4 лв в мен, защото нямах намерение да взимам нищо сериозно, та и сумата 5.55 (мислите ли, че бих си измислил толкова точна сума?) ми беше над наличните пари.
И четвърто - "коментарът" ви изобщо не биваше да бъде публикуван, най-малко заради латиницата.
Прочетете текста поне следващия път, преди да коментирате по този начин.

Анонимен каза...

Имах преди година същия случай в Бриколаж. Вместо 1 брой стока на стойност 90 лв., касиерката ми беше маркирала пари за два броя, и по касова бележка и в картата.Усетих се чак на другия ден. Слава богу, управителят беше любезен и след като направиха справка с продавачите, ми върнаха парите.

Анонимен каза...

Спокойно,парите не са взети от продавачката. Те са преведени по банковата сметка на магазина и са си там, тъй като на превода не е направено сторно. В бъдеще гледайте какво подписвате, това е смисълът на полагане на подписа ;) добре, че са Ви върнали парите :)

Цветя каза...

Затова винаги гледайте белешката от POS-а дали сумата е същата като на касовия апарат. Човешко е да се греши.
А колкото до пазенето на бележки - найстина ги пазете.

plankov каза...

Едва ли са взети, пък ако са взети тва требе да са малоумници.
просто сте им направили услуга - отчели сте малко от оборота им в банката. Вместо те за го правят :) Хехе
Иначе - ако ви хванат данъчните без касов бон - глобата е пет кинта. Събира се на място с квитанция :) Не, че го правят, де... но все пак, пазете бележката до напускане на търговския обект :)

Анонимен каза...

Мн блг за споделянето, вече няма да подминавам проверката:)