01 юни 2009

Лимончето на Svejo.net посиня


   Забелязахте ли как Svejo.net посиня?

  Не сте? Погледнете пак.

   Видяхте, нали? И не ми обяснявайте, че внезапно всички интернет потребители са се събудили и осъзнали като "десни демократи" и симпатизанти на "Синята коалиция". Тази лавина от политиканстване няма как да е случайна и непреднамерена. Сякаш има организирано гласуване в полза на продесните и антиуправляващите статии.

   Това не е трудно - стотина потребителя да гласуват за една статия, и тя неминуемо е в челото.

Колко му е на 100 партийци да гласуват, докато си вършат другата работа???

   Естествено, това си е само мое мнение, което е недоказуемо.

   Сегашните управляващи са нагли и гнусни, а пропагандата, насочена към пенсионерите, е потресаващо манипулативна. Но с какво е по-различна дясната пропаганда, манипулираща интернет-потребителите???

6 коментара:

Христина Чопарова каза...

Ами, не се учудвам.
Коткането и четките са част от манипулативната програма,към която винаги се придържат точ в точ.
Скоро мернах предизборна агитка на Синята коалиция, представителка на която така любовно беше прегърнала една пенсионерка, а последната имаше такъв физионом, сякаш неземно слънце я беше огряло. Думи не бяха нужни. Отвратих се.
Колко му е пък да посинее лимона...

LaSombra каза...

Радвам се, че има още един разумен човек. Аз като говоря, ми викат че съм бил комунист. Сякаш щом не подкрепяш сините, задължително си комунист. Просто през празните им черепи не преминава идеята, че може всички да са ти противни, пък включително тяхната "синя коалиция".

Христо Блажев каза...

Хрис, те и десните са мерак да грабнат любовта пенсионерска, с най-гадно чувство за хумор ще кажа, че тези хора нямат 4 години, за да поправят грешката си на следните избори.
LaSombra , с две ръце да. И на мен ми писна от тази синя манипулация. Пред 8 години Костов бе най-мразения политик и то заради безочлива корупция и наглост, а сега е хрисим като ангел и вменява другимо своите грехове. Ай сиктир!

Philipotel каза...

Днес в центъра на всеки ъгъл изкачаше по някой и ти буташе в ръцете някакви реклмни боклуци на "синята коалиция". Направо ми втръсна демонстративно да ги хвърлям в близката кофа :-Р На едно място даже се бяха наредили спамери от три партии и един през друг връчваха пропагандни хартийки на ошашавения електорат... Изобщо борбата за баницата е безмилостно жестока. Иначе някъде тук май бях писал какво ми е мнението за тия "сини" убитаци, така че няма да се повтарям...

Георги Антонов каза...

Агитацията по интернет има много любопитни прояви в България, ако я съпоставим с агитацията по интернет в други страни.

Аз също съм против агитацията тип "Гочоолу & Дочоолу", но за съжаление тя е преобладаваща. Включително и в коментарите от по-горе, които демонстрирайки пренебрежение към въпросите на политическата ситуация, сякаш се опитват да загатнат някаква извисеност и висше познание за живота, притежавани от авторите им.

За съжаление не е така. По един по-изискан начин, те само повтарят репликата: "И аз, ако питаш, не мога да ги разбера нито едните, нито другите, ама хайде, да не им остане хатъра..."

Другият начин на говорене за политика изисква повече мислене от това да нащракаме коментар в нечий блог и да го напълним с шаблонните словесни изрази на отвращение от политиката. Ще трябва да прочетем някоя политическа програма, да се запознаем поне донякъде с кандидатите на някоя партия. Абе, сложна работа, за нас, блог-философите... и както всяка работа -- излишна.

Пасивността и апатията са нещо, от което един нормален млад човек трябва да се срамува, а не да се оправдава с аргументите на анти-герой роден в края на 19 в. "Маскари са до един!... Ама какво да сториш?"

Защото нищо не създава по-добри условия за налагане на една мека диктатура от това, младите хора да са пасивни и апатични. Колкото по-малко ни интересуват, толкова по-зле ще живеем. Това ни е гарантирано, макар и не "от ГЕРБ", а "само" от простите закони, действащи в човешкото общество със или без тяхното осъзнаване от него.

Да не помислите, че това аз съм го измислил. Още Платон е казал: "Тези, които се считат за прекалено умни, за да се занимават с политика, ще бъдат наказани от това да ги управляват по-глупавите от тях."

Извинявам се, че помислих над думите си, преди да ги напиша. Надявам се, че не съм нарушил някакъв вид етикет на поведението?

Philipotel каза...

Вероятно би било полезно на господин Антонов да обмисли вероятността един човек да проявява политическа и гражданска осъзнатост и активност извън тясната арена на казионните политически циркове. Всъщност най-недостойния и симулативен начин да показваш някаква позиция е да се влееш в масата запалянковци на някой от политическите кърлежи, които ни смучат кръвчицата. Как може да се говори за "избор" когато той се свежда до няколко породи популисти, ченгета отракани мошеници? И това далеч не е само местно явление - ако приемем, че спектърът на политическите, икономически, социални и т.н. аспекти на едно управление е 360 градуса, на хората в "демократичните" страни се предоставя "избор" между -1 и +1 градус, а най-често всички възможности са си баш на нулата. Така че реално изборът е между това да бойкотираш и да станеш съучастник на самоцелното паразитно малцинство, наречено "политически елит". Впрочем, в едно истинско демократично гласуване въздържанието е позиция, равносилна на гласуването. При "представителната" демокрация обаче не е така заради абсурдна концепция, че няколко милиона души трябва да изберат няколко десетки, които да разбират и да защитават интересите им. Превърни индивида в безгласна буква в огромна маса, превърни го в статистика и тогава можеш да твърдиш, че си му дал всички свободи и възможности, поради което е длъжен да ти гласува доверие... А относно "меката диктатура" - всички водещи политици и партии, натискащи се за баницата на тези избори, са водени от личности с изявен диктаторски манталитет, зад чието рамо наднича олигархията. При някои диктаторското е на преден план (Атака, РЗС), при други е олигархията (БСП, НДСВ, Напред, Лидер и т.н.). А пък хитрият болшевик Костов успява да съчетава двете най-успешно. Така че при всички положения - не, мерси - не пуша, не се друсам и не гласувам.