19 декември 2009

Умряла Коледа

   Хич не съм по празниците. Освен ако други no-christmasне наредят масата, а аз да се отчета в яденето и пиенето. И купуването на подаръците – кошмар и тежко изпитание. Но пък обичам да получавам, трябва да се признае.

   Снощи бях в тежка депресия. Любимата ми половинка ултимативно ми заяви, че ще трябва да извадя скътаните парички от касичката и в съботния ден да поемем на поход из “Джъмбо”, НДК и Sky city.

  Гемиите ми потънаха като кит в Дунава. Молих се. Умолявах дълго и вещо. Опитах се да пророня някоя сълза – не успях.

   Пробвах с логика, макар че при жена такива не минават. Обяснявах, че утре хем е събота, хем е последната събота преди Коледа – тоест стотиците съботни пазаруващи сега ще са хиляди коледно пазаруващи. 1492

    Но не. Тя не ме послуша. Накрая все пак поомекна и ме подкупи с палачинки срещу моето подчинение през деня. Приех рушвета, то битката си бе загубена предварително.

  article-1100768-02E19F02000005DC-27_468x513Но грешах. Очакваните тълпи на горепосочените места (до последното не стигахме – парите свършиха) бяха в далеч по-умерени количества. Налице бяха само втръсващите мелодии и безумните украси. Хората ги няма, кризата ги е изяла. Коледата е умряла, тъй като тя е основана на консумацията – на купуването, ненаситно и страстно. Какъвто символа – комерсиален дебелак, такъв и празника.

  Даже преди дни четох, че в един коледен филм на дядо Коледа му правят 27800данъчна ревизия. Мисля си – ето така се зомбират американчетата – че никой не може да избяга от данъците. Ужст.

  Все пак празник иде, ще завършва оптимистично - вече си имам коледни подаръци, основно изразяващи се в дрехи, колко излишно, бих казал. И Надя си има коледни подаръци, но след ден-два техния брой ще се увеличи, нали ми е Снежанка Джуджанкова – на снимката с едно джудже под прикритие в мое лице :).  DSCI0251

4 коментара:

Veskoni каза...

може би защото е работен ден днес (събота) по принцип

LaSombra каза...

На мен по принцип ми прави впечатление, че от 5-6 години коледното настроение съвсем го няма. Не е въпросът в липсата на пари. Преди хората си бяха по-щастриви и усмихнати около празниците. Сега всички -- включително и аз -- сякаш само чакат да им се махнат тия проклети празници от главата, та да си продължат с живота.

Анонимен каза...

коледното настроение е на снимката с Снежанка Джуджанкова, не в магазните ;)

Христо Блажев каза...

Да, може да се каже, че работния ден има участие, но съм съгласен с LaSombra, че празниците се обезценяват. Всичко води към това - еднаквите мелодии, телевизионни програми, пожелания... Всичко се повтаря в неспирен кръговрат.
@copingkoala, добре че имам тази Снежанка, че инак хич нямаше да празнувам.