15 декември 2009

За старите филми и телевизионните бардаци


   Нали знаете с какво се не прави нов бардак? А телевизиите знаят ли, че със стари филми рейтинг също не може да се направи?

   БНТ, bTV и Нова със завидно упорство се конкурират помежду си в пускането на евтини прашасали заглавия, които в комбинация с лековатите реалити шоута трябва да се борят за зрителското внимание. Но българският зрител е всеяден, от него ни ропот, ни стон. Вижте какво предложиха трите телевизии последния уикенд.

   По БНТ 1 тази събота зрителите видяха пак детската комедия "Велоотряд" (2002), която бе давана вече на 6 ноември. Вечерта пък предложението беше френския "Предградие 13" (2004), излъчен и на 13 юни. В неделя пък на ред беше "свежарската" комедия "Шест дни, седем нощи", създадена през 1998 г.
   Само като епизодичен проблясък остана пускането на "Shine a light" (2007) на Мартин Скорсезе на 8 ноември, но няма как всяка неделя националната телевизия да навършва кръгла годишнина.
   bTV от известно време тръгнаха с голямата кошница. Освен основната си програма, те пуснаха и два нови канала - bTV Comedy и bTV Cinema, придружени със солидна реклама и заклинания за качествени филми. Но както винаги останаха само с приказките
   По bTV в събота зрителите можеха да се насладят на доста овехтелия "Уолстрийт" (1987), в който Чарли Шийн още го раздава сериозен актьор, преди да се ориентира към "Смотаняци" и "Двама мъже и половина". Червена точка телевизията получава за тематичния за това време на годината "Сняг 2: Коледна забава" (2008), но пък черна за "Белият зъб 2: Митът за Белия вълк" (1994), който bTV излъчиха и на 20 декември миналата година.
   За черешка на тортата в неделната вечер бе избран "101 далматинци" (1996), който винаги може да закърпи програмата със затрогващата си история за отвлечени петнисти кутрета.
   bTV Comedy по нищо не показва, че има напредък след преименуването си от GTV. Все същите филмови заглавия, които зрителите вече можеха да видят по няколко пъти през последните месеци. Шумно рекламираната bTV Cinema пък се бори за място под слънцето с поредица от сериали и остарели филми като "Смотаняци"(1993) и "Белите не могат да скачат" (1992), който на всичкото отгоре даваха по bTV през октомври.
   НОВА вадят определено по-качествена филмова програма в последните месеци. Филми като "Да срещнеш Джо Блек"(1998) и "Спайдърмен" (2002) също са поостарелички, но поне са между световните хитове. Този уикенд към тях се причисли и "Кралят на скорпионите" (2002), но съботният избор - "Играта" (1997) разваля впечатлението. Първият от другите два филма през уикенда - "Повелителката на подправките" (2005), си е попадение, но не и "Слийпи Холоу"(1999), който едва ли някой извън върлите фенки на Джони Деп е запомнил.
    Братският на НОВА "Диема 2" следва подобна филмова схема на сериозни, но старички заглавия. В събота това бе "Матрицата" (1999), а в неделя сладникавия "Пърл Харбър"(2001).
    Личи си, че филмовата програма не е голяма грижа за националните телевизии. И ако за БНТ 1 можем да подминем, не очакваме да гледаме там най-новите холивудски заглавия, то двете водещи телевизии у нас - bTV и Нова, определено са длъжници на аудиторията си. И е доста вероятно и по Коледа този дълг да се запази, тъй като пак ще се наложи да гледаме всичките части на "Сам в къщи".

5 коментара:

Ogy каза...

Евала за анализа! Как си се добрал до информация на коя дата кой филм е бил излъчен по кой канал ... И съм абсолютно съгласна, че телевизията вече за нищо не става, ама съвсем за нищо, ама съвсем всички канали!

Христо Блажев каза...

Това е част от работата ми и имам архив на излъчваните заглавия, само трябваше да се поразровя няколко часа. :)
Преди малко получих и коледните програми, положението е подобно :(

Aria каза...

колкото повече, толкова по-малко :-))). много телевизии, а пенсионната възраст се качва и няма кой да ги гледа :-)))

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

А аз, старият пират, разчитам за филми само на интернет: всичко си подбирам по мой вкус, така че при мене няма празно. Телевизия изобщо не гледам.

Христо Блажев каза...

Така е, тегленето на филми е универсално решение, но мнозинството хора са зависими от тв програмата. И е жалко, че претендиращите за водещи нашенски телевизии са все на опашката по нови филми.