11 декември 2009

Днешните "новини" утре са празни думи


    В последно време забравям да си изтегля още от събота актуалния брой на "Капитал", просто информацията ми идва в повече. Сещам се за него едва вторник-сряда и тогава го тегля.

   Какво установявам - всички политически новини, скандали, пререкания, спорове, опънати на дълги страници - те вече са безсмислени. Всичко е изяснено (е, като за България почти всичко), чудото наистина е било само за три дни.

   Толкова е и цената на политиката у нас - няколкодневни сеирища, които седмица по-късно никому не правят впечатление. Като "ултиматума" на Яне, като заканите на Бойко, като реакцията при трагедии... медиен шум, нищо повече.

   Заслужава ли си тогава четенето на вестник, като три-четири дни по-късно информацията в него е вече безпредметна?

6 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Някъде от около две седмици ми прави впечатление колко малоумщини се изписват. И се пипат професионално. По политически теми най-вече. Когато ида в кръчмата чувам по-смислени неща. И смятай - бе да плащам за да ги чуя.
Гледма в "пресата" - електронната й версия, гледам и не вярвам на ушите си. От стотина "матреала" дали има 2-3, в които има съдържание. Останалото до 100 са само констатации и "изказване" - разбирай накисване на някой, от някой друг срещу заплащане.

Алиса каза...

Не е от две седмици тая работа. Просто на всеки от нас явно в един момент му идва времето да осъзнае колко безсмислени са всъщност т.нар. "новини". В един новинарски сайт обикновено има не повече от 2-3 публикации, които си струва да се прочетат и те обикновено са от сферата на науката. Не завиждам на хората, които разчитат на информация само от тези източници.

Христо Блажев каза...

Няма как да се разчита на информацията от други източници. Медийте трябва да са само посредник, но са превърнати в играч. И това е проблемът.

Светла (една от всичките) каза...

Христо,
Пише се медиИте. Дано учителката ти по български в 5-и клас не чете твоя блог, че ще умре от срам.
}:-<

Христо Блажев каза...

Признавам грешката си, виноват!

Ради каза...

Преди време гледах едно изявление на Слави Трифонов в Бургаския университет (или Варненския беше не помня). Та, на въпросното изказване ми направи впечатление един упрек към нацията ни - "Ние българите имаме изключително слаба памет за събития." Помня го след толкова време защото it's sooo true! Но при такова поднасяне на новините наистина какво да помниш? За да разберем всичко за едно събитие трябва да се превърнем в новия Робърт Лангдън (герой на Дан Браун) и да започнем да разшифроваме инфомацията...