10 февруари 2009

Откъде идват тези милиарди и чии са?


Светът се е побъркал. Криза тук, криза там, стрес и объркване навсякъде. Дивият експанзионистичен капитализъм като че е изял всичко и сега е захапал опашката си... и продължава да гризе, доколкото някъде центровете за болка са прекъснати. Така мисля, че на една банка или фирма дотолкова не й пука за хората, които уволнява, или тези, които изхвърля на улицата заради невърнати кредити, рекламирани като "лесни", че не разбират, че същите тези хора са също част от тази злощастна глобална икономика и това ще се отрази на тях впоследствие.

Не мога да разбера и едно. Милиардите. Тези безумни цифри, които се сипят от всички страни, планове с вписани в тях други планове, схеми, мерки и проекти, които да спасят световната икономика от кредитния трап, която тя сама си копаеше в последните десетилетия.

Откъде идват тези пари???

Ако ги е имало досега, къде и защо са кътани? 800-те милиарда на Обама има ли ги? Или са поредния мираж, заради който и подтикнаха отвътре избирането на афроамериканец - за да се залъже народа, че той е носител на Промяна, както се е случило с Рузвелт в периода на Голямата (или вече трябва както със световните войни - Първата Голяма) Депресия.

Нали банките са зле? Нали се наливат милиарди в тях, нали частично се национализират, нали се гарантират токсичните им(разбирай спекулативни) активи? Тогава кой ще даде тези милиарди?

Да не би Форт Нокс да е празен? За две световни войни, в който САЩ взеха нужното им, той се напълни до абсурдност, а пък и американците продължаваха да плащат трилиони данъци, плашени от призрака на агресивния комунизъм.Нещо не се връзва. Тези пари има ли ги? Ако да, откъде, кой стои зад тях и какво иска в замяна?

Ако не, измислят ли ги? Просто цифрички на компютърен екран. Това не е ли нова спекула, не е ли нов цинизъм?

Хора, аз лично не разбирам изобщо какво става. Но това е нормално. Лошото е, че и т.н. специалисти не са наясно.

Значи ще става страшно, но не за хората, пръскащи имагинерни милиарди. А за тези, които волю-неволю са ги избрали да го правят.

1 коментар:

Philipotel каза...

Милиардите за "спасителния" план ще дойдат от други държави чрез продажба на държавни облигации, демек заеми от други държави. Затова в законопроекта на Буш за 700-те млрд. беше предвидено и увеличение лимита на външния дълг от 10 на 11 трилиарда долара. А въпросните други държави - от ЕС, Япония и дори Китай ще дадат заемите, защото САЩ са най-големият им пазар, освен това голямата част от валутните им резерви са в долари и просто не могат да си позволят да оставят американската икономика да потъне. Така че не само обикновените американци, ами всички обикновени хора по света ще плащат за екпериментите на "свободно регулиращия се пазар". В една Италия например "спасителния" план на правителството изисква огромни съкращения в сферата на образованието, поради което имаше и огромни протести, за които дори не се спомена в нашите "свободни" медии. Толкова е очевидно и вулгарно, че направо да не повярва човек.
Филип ;-)