27 юли 2009

Филмът "Корпорацията" показва жестоката реалност на съвременното хищничество


   Преди малко догледах филма "Корпорацията". След "Черната книга на търговските марки", за която писах, и тази лента показа нагледно какви чудовищни създания са корпорациите, как убиват, унищожават, смучат, изсичат, замърсяват , експлоатират и прочие под благосклонния поглед на корумпирани политици и безсилни съдилища. Гигантските компании са творения с една цел - пари, и не се спират пред нищо - НИЩО! - за да постигнат това. 

   Няма да ви разказвам филма, той трябва обезателно да се види!

    Само ще посоча един крайно любопитен факт - до Гражданската война в САЩ корпорациите са крайно ограничени от законова гледна точка, тяхното положение е строго регламентирано, има изисквания към акционерите и капитала. Положението се променя с приемането на XIV поправка на Конституцията, която е за изравняване на правата на цветнокожите, и част от която гласи, че "нито един щат не може да лишава което и да е лице от живот, свобода или имущество без надлежен съдебен процес, нито може да отказва на лице, подлежащо на неговата юрисдикция, равна защита от законите". Звучи добре и разумно, нали?

   Да, но нали знаете как дявола чете евангелието? Корпоративни адвокати прокарват през Върховния съд на САЩ, че всяка корпорация сама по себе си е "лице" (?!), тоест XIV-тата поправки закриля и тях. Веднъж освободили се от оковите на ограниченията, корпорациите започват победния си марш. Това е чудовищно според мен!

   Хора, вижте филма (Има го тук в "Замунда".), а ако имате време, ще ви дам книгата за търговските марки. Струват си и двете.

Няма коментари: