21 юли 2009

Миноритарни мераци


    Ехей, как примамливи са политическите прожектори за миноритарните представители в нашия парламент: “Атака”, “Синята коалиция”, РЗС. В ъгъла пък да се срамуват са изпратени провинилите се БСП и ДПС, а жълтото им другарче е направо изключено. Над всички се рее мажоритарната сила ГЕРБ, гледаща строго и укорително, но това не спира танцът на миноритарките, борещи се да бъдат ataka_logo-253x300 огряти.

   “Атака” забравиха антисистемните си лозунги и сега се оказаха подкрепа на силните на деня. Нищо, че ГЕРБ не защитава и не дава ни най-малък знак, че ще поеме роля на защитник на националните интереси в обсега на разбиранията на атакистите.

 yane-yanev_2009_a  РЗС, това явление на “генното инженерство” на БСП, пък се обръща в де-що посоки има. Първо безусловно подкрепиха ГЕРБ, така, като първосигнално мазнене след унищожителната изборна победа, после се повръткаха, че депутатите им трябвало да се броят заедно с тези на ГЕРБ, а изведнъж хоп, и лъснаха – Янето размаха лозунг за някакъв смс, дето уж ГЕРБ коткали някой от “неговите” за министър. Чудно, янетата нямаше ли да са доволни да имат министерство? Та кому е нужно със смс да върши подобно нещо? Или  Яне Антикорупционни спешно се разбърза да си изпълни ангажиментите към партията-майка? Кой го знае, то в тая популярна телевизионна главица какви ли бръмбари се реят.

   А ето ги и подсмърчащите синьокоалиционковци. Нещо не са на кеф. 5 юли им изглеждаше като триумф, защото мислеха, че на гърба на Бойко пак ще прокопсат. Оказа се обаче, че Бат’Бойко хич няма и такива намерения. И се оказа, че всъщност изборите са провал. А това не може да не дразни венцеславните “автентични” десничари.

   Помните ли какво каза Костов във изборната нощ? “…никакви пазарлъци няма да водим, никакви! Тази история с пазарлъците от последните осем години я забравете, не ни обиждайте с въпроси от типа „вие кое министерско кресло искате и т.н.”, ние искаме много повече от министерски кресла. Много големи неща искаме. Ние искаме България да излезе бързо от кризата, ние искаме мафията да бъде отстранена от властта. Ние искаме да се ликвидира политическата корупция в страната.” Хубаво, нали?Sinya koaliciya

   А сега какво става – меморандум им дали, а не споразумение за сътрудничество. Не им искали експертите и се страхували, че ГЕРБ ще ги измами. Не че искали облаги от властта, ама защо Бойко си я взима само за себе си. Щели да гласуват за правителството, ама до време, защото не можело така да го подкрепят, ако не са част от него.

   Мисля си нещо – хайде, “Атака” си разчита на електората и си знае, че толкова си може. Но другите две не може да не си дават сметка, че при нови избори заради техните мераци може (за Яне сигурно, де) да не влязат в парламента. И Бойко ще има повече от нужното му мнозинство.

   Не харесвам Бойко, още по-малко монархическата му партия. Но не мога да се начудя на миноритарните мъници, които си мислят, че могат да играят силна игра без козове и силни карти в другите бои.


1 коментар:

Андрей Куртенков каза...

Още преди началото на предизборните кампании, аз съм оставил в Интернет (а и не само) предсказанието си, че коалицията между ГЕРБ и СК ще е невъзможна именно заради несъразмерно големите амбиции на Иван Костов за власт и постове.
И сега си позволявам още едно кощунствено предсказание - че само след няколко месеца, ДПС вече ще е в "лагера на добрите" - (а правителство, покрепено от него, никога не е падало и няма как да падне).
Но нека изчакаме малко да видим накъде ще тръгне новото управление - засега съм оптимист, но то много скоро ще си покаже; имам предвид, че предстоят знакови назначения и решения, по които много бързо и с голяма доза сигурност ще можем да оценим истинската стойност на Проекта "ГЕРБ".