09 юли 2009

Право на лично мнение


   Копирам директно коментара на Philipotel от статията след изборите. Мисля, че гледната му точка заслужава внимание, склонен съм да се съглася с почти всичко казано. 


  " Янето влезе в парламента благодарение на ОДС, макар че преди това беше мятал бомбички на някаква тяхна среща... Така че за него можем да благодарим изцяло на Надето Михайлова. Пък и партията му е предимно от изпаднали седесари... 

   Ако имаше нещо весело в тези избори, то това беше тоталното унижение на "сините". Разликата в подадените за тях гласове и вкараните в парламента дупедати в сравнение с 2005 е направо потресаваща, особено като се има предвид цялата олелия, която създаваха около себе си. Никой не им е виновен разбира се - след като подушиха възможността за власт направо се давеха в слюнка, и естествено съвсем опротивяха на хората. Спокойно може да се каже, че масовото гласуване за ГЕРБ беше и за да се намали тяхната тежест в следващото управление. 

   От всички лоши неща най-лошото е, че цялата кампания мина под мотото на антитурцизма. Всички партии изведнъж се превърнаха в "Атака", което е и обяснението защо Доган успя да мобилизира толкова много гласове. В крайна сметка той беше и причината да се отприщи тази вълна.. Изобщо за пореден път политиците си играят с огъня, само и само да се докопат до по-голямо парче от баницата.

    А това, което ни очаква следващите години ще надмине по абсурдност всичко досега - премиерът е клоун, ченге и мутра, икономическият екип - юпести гадове от световната банка, а културния министър - Вежди Рашидов или чалга историкът Божидар Димитров... Купуването и продаването на гласове е престъпление, а подаряването им - мазохизъм..."

3 коментара:

Георги Антонов каза...

Направил си е изводите от недостатъчно информация и е тенденциозен, според мен. Това че провала на сините да привлекат гласове докара Яне Янев в парламента е нещо, с което съм напълно съгласен. След няколко часа ще кача един текст, писан от мен на 6-ти по въпроса за представянето на СК на изборите. Ще ви дам линка тогава. :)

Георги Антонов каза...

Кръстих го "Язък им за акъла"

Philipotel каза...

И какво всъщност трябва да разберем от този дълбокомъдър анализ? Като гледам е просто поредното повторение на рефрена, че "сините" и електоратът им са интелектуалния елит на нацията, драматично неоценен от мнозинството простодушни и лековерни селяндури. Поне от 2001 ги слушаме тия глупости - още преди да излезе вица, че Костов за всичко е виновен, Костов и обожателите му се късаха да обясняват, че хората са им виновни. Затова и хората в голямата си част си отдъхнаха със задоволство, когато Костов като обидена прогимназистка взе, че млъкна. Затова и за пореден път на тези избори хората му показаха, че не го искат отново във властта. Прогресивно намаляващата подкрепа за сините обикновено се обяснява от тях със задълбочаващото се изпростяване на нацията, но тук виждам има нова версия - истинският просветен седесар не може да гласува за някоя от другите просташки партии, той просто не е гласувал. Да ама не - "изгубените" 100000 са си гласували, включително и за РЗС, където впрочем се подвизават и бивши костовисти. Това лесно може да се провери от социологическите проучвания. И да, разбира се, че Костов е причината за отлива - в крайна сметка резултата от цялата история е, че командира превзе СДС отвътре. Повечето от половината седесари, протестиращи срещу този очевиден номер бяха обявени за агенти на Доган, още преди изборите почна да се говори за обединение на партиите, като за оправдание служеше "синята вълна" и желанието на хората. Какви хора и каква синя вълна?!? Резултатът от всичко ще е окончателната деградация на СДС до поредната вождистка партия, а след време всички такива ще отидат да правят компания на Жорж Ганчев в политическото небитие. И на никого няма да липсват.