04 юли 2009

Високата избирателна активност унищожава шанса за ефективни референдуми

   Държа в блога ми да има плурализъм. В миналия пост ви призовах да гласувате утре и не се отказвам от думите си.

   В коментар отдолу обаче мой близък приятел ми посочи линк към една интересна статия, част от която копирам директно, мисля, че логиката й е повече от основателна. Авторът се казва Валери Найденов и е публикувал текста в "24 часа".


"Защо високата избирателна активност е вредна за България


Ако искате да промените нещо в България, постарайте се избирателната активност в неделя да не надхвърля 30%. Сметката е проста. Знаем, че при днешната избирателна система елитът е бетониран. За когото и да пуснете бюлетината, печели клептокрацията.

Значи една демократична промяна може да дойде само чрез референдум. Но според последния закон референдумът не е валиден, ако в него активността е по-ниска от последните парламентарни избори. Елитът схвана, че активността на референдумите не надхвърля 30-40%. И намери как да се застрахова. Обаче пак нещо се пропуска -ами ако на тези избори се явят 10%? Тогава всички референдуми ще са валидни! И обратното. При 60 на сто активност никаква пряка демокрация в България няма да е възможна.

Утре може да продадат Рила, Пирин и Витоша и никой няма да ви пита. Не разсъждавайте като овце..."


    Да, вярно е. Ниската избирателна активност ще помогне да прокараме референдум. Но ще помогне за пълна доминация на купения вот, т.е. ново правителство на сегашната престъпна шайка. А те ще отенят закона в мига, в който решат, че народа ще реши нещо в ущърб на печалбите им.

   Висока избирателна активност навярно ще помогне за дясно правителство, за добро или зло. Но тогава референдумите стават мираж.

   Патова ситуация. Лошо и в двата случая. Наистина влудяващо!

   

2 коментара:

Христина Чопарова каза...

И какво излиза - че и да гласуваш, и да не гласуваш, все си потърпевш :/
Всички сме потърпевши. Разликата е, че някои го осъзнават, други - не.

Георги Антонов каза...

Пълни глупости.