10 юли 2009

За добрата и лошата част на бюрокрацията...


   За пореден път настъпи време разделно. Старата администрация трябва да наизвади кашоните, новата доволно мисли как ще се подреди, и така си вървят нещата...

   Мисля си какво ли им е сега на хората в бюрократичната машина.

   Част от тях са партийните хрантутници, които са прибирали подкупи и са нарушавали всеки закон срещу разумна сума. Дали сега се страхуват, че далаверите им ще бъдат разкрити... едва ли, държавният локомотив пази добре тайните си дори и при смяна на машиниста. Тези крадци не им пука за заплатата им, те знаят, че с кражби пак ще просперират.

   Но има и други - онези, които са си вършели работата, и са се опитвали нещата да стават, както трябва, без да ламтят за допълнителни пари, колкото и жалки да са тези, които взимат. Сигурен съм, че тези хора сега си лягат със свити сърца - едно, за запазване на работата си, нали все пак ГЕРБ анонсира кадрови промени, и второ, за намаляване на и без това ниските заплати. И точно тези хора, които не са корумпирани, ще страдат от това.

   Наясно съм, че държавният апарат е раздут силно заради трипартийната мафия. Вярно е, че много неща трябва да окастрят. Но дано новите управленци имат доблестта да запазят кадрите, които могат и вършат работа - такива има много със сигурност. И дано открият търтеите и смукачите - за тях съд и затвор.

   Колкото и да е малка надеждата за това. 

5 коментара:

Христина Чопарова каза...

Когато старото си отива, новото ще е на прицел и под лупа, но мен ме човърка друг въпрос.
Старата власт се смени с нова, но избирателите са си същите - би било резонно да поискам и те да попроменят нещо в себе си - да станат по "зелени" и да поемат повече отговорности.
Така де, нещата са двустранни.

И поздравления за новата визия на блога ти - много е свежа! :)

Катя Илиева каза...

Бюрокрацията е навсякъде и то в плашещи размери. Имам пряко наблюдение върху сферата на здравеопазването покрай баща ми, пък и съм имала възможност да поработя това и мога да кажа, че такава бумащина като там, няма... Така че се надявам новото правителство да предприеме някакви реформи в тази насока.

Андрей Куртенков каза...

Прословутото унищожаване и изнасяне на документи от различни държавни структури в момента е безспорен факт, но има поне още няколко момента тук, които не бива да забравяме:
1. "Разкриването на далаверите" може да доведе до наказателна отговорност за виновните само в някакви изключителни случаи - защото далаверите всъщност се въртят съвсем законно - типичен пример - прословутите заменки, осъществени от колегата ми в ЛТУ Стефан Юруков в качеството му на Председател на ДАГ - те безспорно противоречат на обществения интерес и ощетяват народното богатство - но са в (почти) пълно съответствие с нормативната уредба - и тези, които си мечтаят да видят този човек в затвора ще останат разочаровани, а той ще се върне при нас като победител и ще ма'а тяло по коридорите с гордо вдигната глава;
2. Държавният апарат е така силно раздут далеч не само заради "трипартийната мафия" - едно че трудно може да се разграничи партийната мафия от едни и от други управлявали досега политически сили, но и - много силна отрицателна роля играят в случая съсловните и браншови интереси - прекрасен пример - нашата държавна ветеринарна служба е десетки (!!!) пъти по-многочислена отколкото в страни, съизмерими с нас по територия и население;
3. ГЕРБ се опира и на една немалка част от родната бюрокрация - най-опасната - разни оперени пуяци (и пуйки), дето владеят великолепно еврократската терминология и могат с дни без прекъсване да говорят за регламенти, директиви, договорености, стратегии и пр., с което пълнят душата на родните политици - но не виждам каква полза може да имат трудещите си от тези хора;
4. От методична гледна точка сме длъжни днес да разглеждаме нашата бюрокрация като част от еврокрацията - и отправната точка за критики срещу нея следва да е признанието, че Европейският съюз е най-гигантската бюрократична система в историята - всъщност - това си е един Съветски съюз под прикритие;
5. В момента ръководството на ГЕРБ е изправено пред избор, който сякаш изглеждаще решен доскоро - дали да даде реална власт на екипите, които подготвяха т.нар. секторни политики - пример - не виждам нищо по-естествено от това шефа на Експертната комисия по земеделие и гори на партията Мирослав Найденов сега да стане министър на земеделието и храните - е да де, ама има един далавераджия и приспособенец от висшия ешалон в МЗХ - Цветан Димитров, който наляво и надясно разправя, че той ще е министър - а става въпрос за човек, който винаги е принадлежал към управляващата политическа сила - последно - към ДПС и дори се бореше до последно за министерското място с Валери Цветанов, като отстъпи буквално чак на финалната права - ако Бойко Борисов и Цветан Цветанов заложат на такива хора - господството на бюрокрацията ще продължи - съответно - ако заложат на действително нови, неомърсени кадри, които в същото време са отлични специалисти в своята област - сигурен съм - това ще бъде оценено по достойнство от гласоподавателя, независимо от предстоящите трудности.

Христо Блажев каза...

@ Хрис: Избирателите няма да поемат отговорност, защото системата ги обрича да са само обекти с бюлетина в ръка, а не субекти, от които зависи нещо. Блг за думите за визията, и аз съм доволен :)
@ Катя: Бумащината наистина е в изобилие и навярно само електронизацията ще може да я обуздае, но и тогава ставаме зависими до безумие от техниката.
@ Г-н Куртенков: Страхувам се, че сте напълно прав в пространния си коментар. Наистна законите се правят с оглед използването им за нечии интереси, а не в името на общото благо. Държавната служба определено е адски привлекателна, естествено не заради парите, а заради възможностите за корупция.
ЕС и мен ме плаши с огромната си сложна машина, особено като чета какви милиони се харчат за всякакви измишльотини.
Скептичен съм, че ГЕРБ ще успеят да променят системата. Те нямат нужния човешки потенциал и ще се наложи да ползват заварения. И когато натрупат възможности, едва ли ще искат да се разделят с вече работещи (за хората или партията) механизми.

Анонимен каза...

За "свободната воля" на депутатите. Тя беше толкова "свободна", че се занимаваха само със собствените си проблеми - спомнете си празната пленарна зала. Депутатът не може да има свободна воля. Неговта воля трябва да е това, което е обещал на избирателите си. Българинът за да свърши някаква работа, трябва да е под наблюдение и натиск. Всички депутати на ГЕРБ влязоха благодарение на Б. Борисов, затова трябва да му се подчиняват. Лично аз не вярвам, че Б.Б. ще успее да направи нещо съществено. Той, по мое скромно мнение, няма философия за това, което трябва да прави, а само някакво желание. Ако някой му каже какво трябва да направи, като философия, той няма потенциала да го направи. Няма пипе да подреди нещата така, че да станат. Да не говорим за волята да го напра. Той не можа сума години да се отърве от заместника си, Лъчезар Стоилов, та сега ще отстрани някой отявлен некадърник или мошеник.