26 ноември 2009

Тази година плащаме за измислянето на нова пандемия догодина


   Датски журналисти са поредните, които вадят на бял свят нещото, което всеки трезвомислещ човек знае - че свинският грип е огромна медийна фъшкия, която осигурява безпрецедентни печалби за малък брой компании.

   Обявяването на пандемията и призивите за масово ваксиниране дошли от "експерти", които са на хранилка при фармацевтичните компании. Това са лекари, които получават пари, за да сеят масова психоза. Не по-малка е и медийната вина - от десетилетия вече пресата в огромната си част не прави опит да провери информацията си, а копира каквото пишат световните агнеции. А каква по-благодатна новина за рейтинга от пандемия?

   Да има някой изненадан? От хората, дето се шматкаме из онлайн пространството, дълбоко ми е съмнително, че някой се е вързал безкритично на истерията. Но обикновените хора не са имунизирани срещу подобни лъжи, защото нямат какво друго да прочетат или видят.

   Ще кажете - тези лекари не правят лошо, все пак ваксината помага и срещу обикновен грип. Вярно е. Но с НАШИТЕ пари от данъци се плащат милиони на шепа олигофрени, които произвеждат ваксини, от които ползата е съмнителна.

  И не се съмнявайте, че с НАШИТЕ пари ще се финансира следващата медийна пандемия... догодина.

19 коментара:

momenti-momenti каза...

http://momenti-momenti.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

Точно така е! Поздрави!

myhappypond каза...

И само колко умело си нарочиха таргет групата на свинския - малки деца и млади хора до 40-50 г. Тоест всички работоспособни, които имат някакви пари да платят за тая ваксина и които ги е страх да се разболеят, за да не загубят работата си + децата, за които всеки родител дава и мили и драго.

Светла (една от всичките) каза...

Христо, ти казваш: "...плащат милиони на шепа олигофрени, които..."
Ще си позволя да не се съглася с теб. Мениджърите на големите фармацевтични компании в никой случай не са малоумници, напротив - много са умни, хитри и образовани. Инак нямаше да успеят да изпързалят милиони народ (същинските олигофрени) два пъти с един и същи пиниз само за някакви си 3-4 години.

Steliyan каза...

@Светла: В саркастичното "олигофрени" няма нищо от "малоумници"... малко проза е вкарал авторът ;)

Светла (една от всичките) каза...

@Steliyan
Ми то и аз така - черен хумор и проза в коментара. >:-[
Но че хората, които се налавят на врътките на корпорациите, са малоумници, нямам никакво съмнение.

Катя Илиева каза...

От цялата тази истерия печелят 2 групи - медиите и фармацевтичните компании. И на фона на простиращата се икономическа и финансова криза, Софарма през април, когато почна повече да се говори за свинския грип, беше с 41% ръст на продажбите в сравнение със съответния период на 2008г. Вярно, че фармацевтичните компании трудно ги удря кризата, тъй като лекарствата са с един от най-ниските коефициенти на еластичност, но все пак с тоя свински грип доста си напълниха джобовете.
Влизам преди месец да си купувам хапчета за главоболие, аптеката пълна... Бях единствената, която не си взе маска. И гледаш малки деца, майките им сложили маска, а тя му закрива цялото личице...
Да, грип има, малко по-сериозен е от обикновения, но не е толкова страшно, колкото всички медии се опитваха да ни убедят.
И не съм съгласна с теб за нещо. Аз всяка година си се ваксинирам против обикновен грип, не заради масовата психоза, а просто за всеки случай. Дори не помня от кога не съм карала грип. Така че ваксините помагат. Баща ми прави противогрипните ваксини и се чувствам лично обидена от част от коментара ти. Защото не получава пари да сее "масова психоза". Тези ваксини ги прави вече от 15 години всяка година, на когото го потърси за съответната услуга. Пазарен принцип - щом има търсене, има предлагане.

Христо Блажев каза...

@ momenti-momenti , четох го още тогава и се радвам, че някой също се е усетил навреме.
@ myhappypond, абсолютно вярно, удрят по най-уязвимото място.
@ Светла (една от всичките), вярно е, че са хитри, но това не променя изначалната им нагла олигофренска същност.
@ Катя, не се отказвам от думите си. Считам всички ваксини срещу грипа за безсмислени, доколкото той се изменя всяка година, пък и не е чак толкова тежко заболяване, ако се третира внимателно.
Не мисля, че "търсенето и предлагането" е адекватна политика в областта на лекарствата - не можем да вкараме пазара навсякъде, колкото и на твоите неолиберални професори да им се иска. В тази област трябва да се дава при нужда, а не "за всеки случай", защото не се знае подобни ваксини как влияят в дългосрочен план на здравето на хората. Или пък се знае...

Катя Илиева каза...

Не е тежко заболяване, но мен пипне ли ме, го карам тежко. Факт е, че с ваксините против грип, се разминавам само с малко хрема и болки в гърлото.
Професорите ми нямат нищо общо с моето мнение. Все пак и сама мога да разсъждавам за някои неща. Това, че не съвпадат с твоите виждания, не значи че разсъжденията ми са в грешна посока. Пазарът е почти навсякъде, нищо че не ти се иска.
"Продай на човек риба която да го изхрани за един ден,научи човек на риболов и си изгубил чудесна бизнес възможност"... Думи на Карл Маркс...
"В тази област трябва да се дава при нужда, а не "за всеки случай".
Попринцип съм съгласна. Но трябва ли да те тръшне грипа и да вдигнеш 39 градуса температура, за да усетиш нужда да се реагира?
Да, спекулира се с противогрипните ваксини и да, фармацевтичните компании печелят адски много пари. С друго не се съгласих преди малко - да поставяш едва ли не всички лекари под общ знаменател. Поне ти познаваш баща ми и знаеш, че не е тръгнал да обира хората... Дори ми е правило впечатление, че когато предписва лекарства винаги пита човека отсреща до каква сума може да отдели, за да прецени съответно и той какво да изпише... Така че затова негодувах, че едва ли не изкара и лекарите обирджии.

Анонимен каза...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Андрей Куртенков каза...

За това, че при масовите ваксинации вредата е повече от ползата, е писано много.
Лекарската общност, като цяло, безусловно носи вина за истериите около ваксините и за задължителните масови ваксинации (грипната никога не е била сред тях), но, също така безусловно, няма и да е коректно да се винят редовите лекари, че ваксинират - след като такива са "добрите практики", на които те са длъжни да се подчиняват.
Специялно в родната ветеринарна медицина, аз мога с гордост да кажа, че съм първият, който публично повдигна въпроса за вредата от масовите ваксинации (даже мога да кажа точната дата, когато стана това - 03.11.2006); и следва да се отбележи, че днес в селското стопанство се ваксинира много по-малко, отколкото преди няколко години (за съжаление, не се отнася същото за ковмпанийните животни).
Катя, примерът който даваш със себе си, как ваксините ти помагат е неуместен, най-малкото защото по-лекото каране на грип, за което говориш, може (и е по-вероятно) да се дължи на по-голямата ти възраст, в сравнение с миналите години (когато "пипне ли те, карала си го тежко"), а не на това, че си започнала всяка година да се ваксинираш.
Иначе, аз съм твърдо за това, че на медицината трябва да се гледа като на бизнес, не по-различен от фризьорството, таксиджийството, или вестникарството, да речем - и това, мисля, даже би помогнало да няма такива далавери, като със свинския грип - понеже - обърнете внимание - тази супердалавера стана възможна именно заради изключително силната степен на административна зависимост в медицината. А сега у нас ситуацията е такава, че болниците формално са търговски дружества, а реално - хищни потребители на обществен ресурс - и никой копче не може да каже на лекарската мафия, понеже тя доста успешно се крие зад лозунга за "най-хуманната професия" - дрън-дрън - това си е (или по-точно - трябва да е) бизнес като всеки друг бизнес.

Христо Блажев каза...

Андрей, нямам избор, освен да ти се доверя, разбираш нещата далеч повече, макар и все пак да считам нуждата от повече контрол върху лекарствата, ваксинациите и всичко останало за повече от наложителна, особено в кацата без дъно, каквото е здравеопазването у нас.
Катя, не съм написал нищо за баща ти - той е част от системата и не мога да го виня, че си върши работата, особено ако го прави добре. Но лекарите в голямата си част у нас и на Запад адски се изтъргашиха и всякакви хипократови клетви станаха смешни.

Светла (една от всичките) каза...

@Катя Илиева

Ти казваш: "Но трябва ли да те тръшне грипа и да вдигнеш 39 градуса температура, за да усетиш нужда да се реагира?"
Да, трябва. Трябва да се изкара грипът, за да не се срещаш точно с този щам никога повече.
Всички противогрипни ваксини се композират от вече "отминали" щамове - няма как да направиш ваксина за мутация, която още не е възникнала, нали така? Затова тези ваксини те "предпазват" от нещо, което вече не е актуално. Т.е. само ти докарват имунната система до стрес. Много по-добре е да живееш така, че тялото ти да се справя само с тези инфекции и да си трупаш свой собствен, естествен имунитет.

И още казваш: "Така че затова негодувах, че едва ли не изкара и лекарите обирджии."
Не е изкарал Христо лекарите обирджии, а фармацевтичните компании, а те са точно това - спекуланти и кожодери. А лекарите (да не вземеш сега пак да възнегодуваш) проявяват много отчетлива тенденция да си връзват гащите - и даже по няколко пъти. И именно "за всеки случай" предписват наляво и надясно антибиотици и ваксини вместо да лекуват щадящо (Noli no cere!), сякаш не са им чели по микробиология, че това води до много ускорена селекция на устойчиви форми на патогените и с времето прави много трудно и дори невъзможно лечението - както на конкретния пациент, така и на цели групи заболявания.

А масовата истерия около свинския грип сега и около птичия - преди време, както и по повод "лудата крава", скрейпи по овцете и ред други по-раншни "екзотики", се гради на 100 % върху човешката глупост и масовия отказ на повечето хора да помислят поне малко.

Андрей Куртенков каза...

Ама бизнесът не означава липса на контрол!
Че нали, да речем, производството на храни е бизнес - но е обект на стриктен контрол (е, у нас - на симулация на стриктен контрол).
Ами таксиджийте не ли ги контролират?!
А при сегашната организация на хуманната медицина какво се получава - все едно да се вземе решение, че всеки българин е длъжен да консумира всеки месец един килограм щраусова луканка на фирма "Знойно поле" - и държавата да ти взима всеки месец от заплатата 50 лв луканкова осигуровка (30 лв за производителя, 10 лв - за поддържане на Национална луканкоосигурителна каса и още десет - за резерв в БНБ). А когато отидеш на специалните пунктове за раздаване на щраусова луканка - длъжен си да заплатиш още 2.40 лв потребителска такса (представилите документ, че са осолили най-малко едно каче с кисело зеле се освобождават от заплащането на потребителска такса). Звучи смешно, нали?! - ама точно такава, едно към едно, е ситуацията в здравеопазването днес - някаква си експертна група решава, че ти си длъжен да бъдеш ваксиниран с еди-каква си ваксина на еди-кой си производител - и на всичкото отгоре ти взимат осем процента от заплатата за това удоволствие.
А Хипократовата клетва я забравИ - не знам защо бръщолевят изобщо за нея все още - тя изрично забранява абортите, докато съвременните лекари се учат да правят аборти, а някой от тях - го и правят. Естествено, не съм за забрана на абортите - просто ме възмущава това лицемерие - след като не работиш в съответствие с Хипократовата клетва - изобщо не би трябвало да я полагаш (мисля, че у нас полагат съкратен вариант - където забраната на аборти не се споменава, което също е непочтено; а и да не забравяме, че в България в момента работят няколкостотин, а може би и над хиляда, лекари завършили в бившия СССР, които са полагали не Хипократова клетва, а "Клятва советского врача").

Андрей Куртенков каза...

Това, дето съм го написал е в отговор на Христо, а през това време Светла (една от всичките) е пуснала коментар, в който споменава за "връзването на гащите", което, разбира се, е така, но има и още един момент - ако лекарят (и за ветеринарните се отнася) не лекува в съответствие с "добрите практики" (които, естествено, съответстват не на интересите на пациентите, а на интересите на фармацевтичните компании), то той рискува при евентуален съдебен процес, не само да бъде лишен от правоспособност, но и да попадне в затвора. Тази вероятност много силно ограничава възможността за творчески изяви на практикуващите лекари - съвсем естествено е всеки да предпочете да върви по утъпканите пътища - така - и да стане нещо - никой няма да му потърси отговорност - или по-точно - и да се опитат да му потърсят отговорност - съответният компетентен орган ще се произнесе, че е "действал в съответсвие с добрите практики" - и няма да има никакви отрицателни последствия за него.

Катя Илиева каза...

За поредн път се убеждавам, че българина разбира от всичко - политика, медицина, икономика, спорт... Единственото компетентно мнение е на Андрей Куртенков.

@ Светла
Както виждаш съм се съгласила с Ицо за обирджийството на фармацевтичните компании. Но познавам доста добре здравната система в България, с всичките и недомислици... И на хората все докторите са им виновни. Затова сега ходят вече и бият лекарите по болниците. Пък много от докторите си вършат добре работата. Не трябва всички да са под общ знаменател, само защото системата е скапана.
И съм съгласна, че трябва да се трупа собствен имунитет. И пак си зависи от човека. Примерно аз съм адски болнава и без лекарства не става, опитвала съм и е свършвало зле. Чантата ми е пълна с хапчета, за което приятелят ми адски негодува. Но знам, на базата на проба-грешка, че не взема ли навреме хапче за мигрената ми, ме чакат 3 дни на легло и на системи.
Както и да е, отклонихме се от темата... Просто нито лекарствата, нито лекарите са такова зло, каквото го изкарвате. Така се спасяват животи.
Ако има някой много виновен за тези истерии това са журналистите, не само лекарите... Защо не нападате тях?!

Христо Блажев каза...

Възразявам срещу подбудителството към насилие към събратята ми по перо.

Христо Блажев каза...

И ако не сме "компетентни", защо се занимаваш да се бориш с вятърни мелници, Кате? Всеки има личния си опит с различни аспекти на медицинския свят - ти например си го видяла отвътре, но от пристрастна позиция. Другите сме отвън, но сме зависими пряко. Никога не ми е била бита такава ваксина, нямам и намерение да позволя да се случи. Ще полежа, ден-два ще ми е криво, ала от грип едва ли ще умра, ако ми е разрешено да парафразирам Дамянов.

Nula каза...

Христо, ти си журналист и позволи ми черния хумор - на тая глутница кучета не им трябва ваксина, а една здрава тояга :-) На един журналист със собствено мнение :-) никой не може да бие ваксина по принуда!
Но позволи ми да те запозная с един факт, който случайно чух по американската телевизия: в една голяма болница /която познавам, тъй като там изкарах практиката си :-)/ ЗАДЪЛЖАВАТ всички служители да си бият тази "свинска" ваксина...не знам дали безплатно или ще трябва и да си платят за "удоволствието" и "превенцията". Гледах как една сестра там отговори на въпрос на твоего брата - журналист - какво смята да прави - ще се подчини ли? /май имаше и такова положение - че можеш и да откажеш, като се разпишеш изрично../ Но дали отказването няма да доведе и до нещо друго...незнам. Знам само, че имаше изрична заповед от ръководството на тази болница всички служители да се ваксинират..

Христо Блажев каза...

Пълен цинизъм - насърчи лекарите да го направят и хората гарантирано ще се юрнат като овце. Нали само им трябва пример...