18 ноември 2009

"Параграф 22" властва в общежитията на СУ


   Ако не сте чели Хелър, "параграф 22" е положение, при което дадено действие парадоксално зависи от друго, което пък е неразривно свързано с първото, така че двете се блокират взаимно.

   Да видим как това се прилага това от комисията по настаняване в общежитията на СУ. Поради изгубване (!) на  молба за настаняване, моя приятелка бе принудена да заживее в блок 8 на СУ, който е със значително по-висок наем. Обещано й бе скоро да може да се премести на обикновено общежитие, след като минат класациите.

   И така, вчера тя прави постъпки в тази посока. Обясняват й, че ще й кажат коя е новата й стая, като представи обходен лист, който се взима от домакинката на блока й. Отива тя при нея и разбира, че такъв лист се получава едва след като напусне напълно стаята и върне ключа от нея.

   Следователно в този момент багажът й трябва да е в коридора или пред блока, а тя дори няма да знае в кой блок и коя стая ще я настанят. А между 8-ми блок и комисията си има бая път.

   Значи не може да се нанесеш в нова стая, ако не си напуснал старата напълно, но не можеш да напуснеш старата, ако нямаш нова, където да пренесеш нещата си. Типичен параграф 22!

   Ето от такива простотии ми се повръща от бюрокрацията и вогонските й правила!

2 коментара:

Veskoni каза...

Да даде ключ копие на домакинката и да се разберат да си изнесе багажа малко по-късно. Сложно е с общежитията :)

Христо Блажев каза...

Дам, но никой не прави опит да го улесни. Това е дразнещо, защото е толкова лесно да се изработят нормални, прости и ефективни номера.