14 септември 2009

Разказите на Джеръм К. Джеръм си заслужават


   Вчера откраднах от библиотеката на съквартиранта книжле с разкази на Джеръм К. Джеръм, озаглавена "Наемателят от третия етаж" по името на първия текст. Досега не бях чел нищо от него, но останах очарован - великолепен стил с лек хумор, който просто грабва неудържимо от първата страница. Мисля, че спокойно може да бъде сравнен с Оскар Уайлд.

   Книжлето е едва 110 стр. и се чете за час, час и нещо, просто е като глътка свеж въздух след една тежка книга, която се каня да оставя и да призная, че не мога/не желая да я завърша. Ще напиша до ден-два и за нея.

   Разказите са 6 и във всеки от тях има фантастичен или приказен елемент според вкуса ви - в "Наемателят от третия етаж" се описва един забутан пансион, в който всички се мразят. Там пристига нов обитаващ, който с благия си характер и фантастично доверие, което внушава, успява да превърне всички в по-добри хора. И те откриват наново радостта от живота, която доскоро са си доставяли с дребни крамоли помежду си.

    "Шегата на философа" разказва за три двойки, които на средна възраст са разочаровани от брака си и всеки от тях мечтае да бъде с нечии друг партньор. Те получават шанса да се върнат 20 години назад със знанието какво ще се случи и възможност още тогава да се съберат с човека, който ще поискат по-късно. Оказва се обаче, че дори и фактът, че знаят, че няма да обичат човека до себе си след 20 години, не може да загаси любовта, която са изпитвали тогава.

    "Душата на Никола Снидерс или скъперникът от Зандам" е най-интересният разказ според мен. Действащите лица са 4 - дъртият и алчен Николас, тотален мизантроп, неговата дружка - вдовицата Тоеласт, която му е лика-прилика, чистачката му Кристина - чиста и невинна девойка, която се обича с Ян, млад моряк. Да, но Николас хич не иска да дава прислужницата си на младежа от чиста злоба. Появява се възможност да смени душата си с тази на Ян. И става весело - дъртакът се влюбва в Кристина, а морякът започва да задиря вдовицата заради парите й. Великолепно!

   "Мисис Конър си играе с късмета" е великолепна сатира за жена, която все мрънка, че мъжът й не е мъж - не пие, не я бие, тих, мил и добър е. Докато една нощ той не се натаралянква до козирката, строява я набързо и тя осъзнава какво нещо е искала досега...

   В "Цената на добротата" един неприятен свещеник прави постъпки да напусне градчето, в което служи, защото се мразят взаимно с местните. От чиста куртоазия няколко семейства изказват съжаление, че той си заминава и от дума на дума свещеникът наистина хваща вяра, че е харесван и за ужас на жителите решава да остане...

   "Любовта на Улрих Небендал" е странен разказ, приличен на писание на Йовков. Споменатият мъж се разкъсва между всички моми в селото си - обича ги всичките и затова не може да се реши да се ожени за никоя. Дори отива на война, но и там не намира спокойствие, докато зла съдба не надвисва над цялото село и той най-накрая разбира кое обича най-много...

   Разказах за всичките, за да видите какви прости фабули могат да станат необикновени разкази само с малка промяна на гледната точка - и Джером наистина е вложил страхотен хумор в разказването им. Книжката си заслужава вниманието, а и ме амбицира да намеря и други негови писания.

   Да имате предложения? 

7 коментара:

Plamena Markova-Koleva каза...

Аз ти препоръчвам "Трима души в една лодка" ;)

Христо Блажев каза...

Приемам препоръката и веднагически свалям от chitanka.info :)

Ирония Идиотова каза...

След Удхаус, Джером е любимеца ми. Мдаа, оригиналното заглавие е "Трима на бумел". Със сълзи в очите( от смях) го четох:)И аз препоръчвам горещо всичко от Джером:)

Ирония Идиотова каза...

Всъшност омотах коментара си:) "Трима на бумел" си е отделно книжле. Извинявам се. В бързината..Както и забравих да ти препоръчам и "Празни мисли на един празен човек":)

Христина Чопарова каза...

За мой срам, не съм чела нищо негово!
Не, че не са ми го препоръчвали иначе :)

Христо Блажев каза...

Мдам, така пише и в chitanka.info за името. Само да отхвърля още малко книги от олимпиадата и ще се заема с него, тогава мисля да се отдам на четене от компютъра :)
А Хрис, сега и аз ще го препоръчвам. :)

Анонимен каза...

vania58 от Свежо
С тридневно закъснение открих статията и затова пиша тук, а не в Свежо. Дж. Джером е мой любим автор. Страхотно изтънчено чувство за хумор, тънка ирония и т.н. Хвърли и един поглед на "Трима души в лодката, без да се брои кучето". Ще ти хареса.