09 септември 2010

За интернет и книгите – част IV

   Четвъртата част от доклада, който изнесох на българо-руската литературна конференция в Камчия. Тук са първата, втората и третата части.

Електронните книги

   Едно устройство ще допълни силата на интернет – това е image електронната книга. Пълната имитация на четене като от обикновена книга е вече факт. Още повече възможността един човек да носи в себе си цяла библиотека. Само като фон остават далеч по-широките възможности за търсене на определени пасажи, улеснено цитиране и прочие.

  Отново ще дам пример с Русия. Именно там Паулу Коелю прави един любопитен експеримент. През 1999 г. той се натъква в интернет на руско издание на творбите си с неплатени авторски права. В разрез с мисленето на някои наши издатели решава да сложи руския линк в своята уеб страница, тъй като нямал какво да губи – на целия руски пазар се били продали едва няколко хиляди бройки от книгите му. Резултатът бил повече от изненадващ. Безплатното електронно разпространение на неговото творчество увеличило продажбите в руските книжарници до 10 милиона екземпляра. И всичко това само за период от две години.

   Четенето в интернет не осуетява продажбата на „истинските книги“ - напротив – то го насърчава и подкрепя. И това трябва да бъде осъзнато, а не да се прибягва до идиотски полицейски акции. Четенето не е престъпление и никога няма да бъде. Затова и тогава издигнах един лозунг, който гласеше: „Пиратството ограмотява“.

   Наскоро най-големият книгопродавец в света – сайтът amazon.com, обяви че продажбите на книги в електронен формат са надминали с над 30% тези с твърди корици. Трендът се обърна и няма изгледи това да се промени. Бъдещето принадлежи на книги в електронен формат, които неминуемо ще струват една малка част от цената на сегашните, но ще се продават в немислимо по-големи количества – така печелят читателите, печелят и авторите.

Няма коментари: