26 октомври 2009

В СУ блестят ланци и пърхат пеперудки


   Отивам аз днес да упражня основното си право на магистър в СУ - плащане на таксата и заверка на семестър. Науката като такава отдавна си е само следствие на кешовата обмяна в полза на обучаващата институция.

   Както си е правило, секретарите приемат подопечните си студенти от 10 до 11:30 и после чак в 14ч. По приумица на злата съдба с една колежка кацнахме пред заветния кабинет в 11:35, закъснели като следизборни обещания. Нейсе, не ни изгониха, упълномощиха ни да почакаме десетина минути с обещанието да получим заветния подпис и печат в многострадалните ни книжки. Седнахме си ние чинно и се заоглеждахме, точно бе настанало време за лелеяната почивка.

   Наоколо запърхаха пеперудки - клонирани девушки, до една по ботушки с токове, отпуснали дебели задници (с извинение), напъхани в тесни дънки, награбили телефони и цигари с невиждана стръв. Те буквално излетяха от стаите, сякаш науката ги гонеше с остър в ръката нож, а после на групички тихомълком се промъкваха обратно минути след влизането на преподавателят.

   Около тях момчетии с мътни академично-махмурлийски физиономии, а вниманието привличаше най-вече един закръглен левент с удължена отзад коса, мязащ на набедено за певец цигане от чалга канал. Убавец!

   И накрая хита на сезона - едър битанка с два големи, ама много големи и още по-дебели златни ланеца, гордо поразходи вратните си атрибути нагоре-надолу и отпраши в неизвестна за науката посока.

   Стояхме и гледахме с колежката. После само стояхме. То какво да й гледаш на днешната академична младеж.

   P.S. На снимката - кандидат-студент търси пищов сред гривните си.

11 коментара:

Ирония Идиотова каза...

Писанието ти ме радва и натъжава. Радва- щото не съм " пеперудка" и никога не съм била. За цигарите- простено ти е, щото не пушиш явно:). Натъжава- щото има толкова млади хора с доста потенциал не само в задника, ами и някъде горе, много по-горе, но масата граби , заграбва и всеки се води по нея. Рядкост са вече различно мислещите, които навремето си бяха нормални хора с книжки в ръка. Но както винаги съм казвала- аз съм една добра и стара консерва, та може и да греша:)

LaSombra каза...

Много хубава публикация. Уловил ис точно причината, поради която се отказах от следването. Ако кандидатствах, то беше понеже бях решил, че ми трябва малко по-интелигентна среда от тази по ТИР паркингите. Ама се оказа, че в университета едва ли може да бъде намерена. 3/4 от студентите, с които се срещнах, бяха страшно горди че са студенти -- особено момичетата, -- а способностите им за водене на що-годе свестен разговор на различни теми се оказа далеч под това на колегите.

Трябваше да изслушам една дълга (и очевидно интересна според разказвачката) история от една колежка как гаджето й отказало да я кара на купон и да смуче лимонада докато тя се налива с водка и очарова мъжете. Накрая колежката завърши историята с пърхане на мигли и думите: "Ама нали ме разбираш -- той ако е истински джентълмен трябва ад ме изчака до края на партито". В този момент усетих как духът ми се отделя от тялото.

Мисля че й привлякох интереса, като й казах, че карам Мерцедес 460 конски сили, с климатик, достатъчно голям, че да легнеш да спиш отзад. Сигурно помисли, че става въпрос за джип?

Христо Блажев каза...

@Ирония Идиотова, баш "добрите и стари консерви" май показват далеч повече признаци на живот от тези свежарчета, дето си мислят, че могат да правят каквото си искат с живота си, само защото са взели един лесен изпит. Сякаш университетът е мерило за умението да се справяш с живота - Абсурд!
@LaSombra, бях убеден, че публикацията ще ти направи впечатление и очаквах коментара ти. Напълно си прав, че има сериозен дефицит на интелигентност сред новоизлюпилите се, пък и поизкласилите, студенти. Това с Мерцедеса и конските сили ми напълни душата, честно! Този номер твърдо заслужава адмирации по скалата на занасяния с лековерни госпожички.

8 zh Team каза...

Това със секретарките ме изпълва с носталгия. Нашата (на ФКНФ)беше една дребна и злобна мишка, дето си въобразяваше, че всичко зависи от нея. С часове сме висели отпред. Веднъж излезе и се развика: "Ще спите тука ако трябва!"То така си и беше.
Пък относно посредствеността, тя отдавна е навлязла там, така че най-добре вземи най-доброто от образованието, което ти се предлага и се абстрахирай от пейзажа. Скоро няма да стане по-добър.

Анонимен каза...

И аз като "колегата" по-горе прекъснах ученето....Причини колкото искаш, но не се издържа, когато край теб 37 жени се борят за вниманието на двамата колеги в нашата група и това е самоцел и не подлежи на преразглеждане! Образованието..... последна дупка на кавала! Само за пример - завърши скоро една от моите колежки, която вече е ДАСКАЛ-ще учи децата от 1 до 4ти клас и пише една думичка точно така: "мускОл".
Да ни е честито!

LaSombra каза...

@Анонимен,
Доколкото разбрах, от следващата година в СУ щели задължително да въведат лекции по български език. Не литература, български език! Ами извинявай, ама аз, дето съм прост камионджия, мога да пиша правилно, а студентите -- не. Не е ли малко смешно?

Не отричам, че повечето шофьори са необразовани, но като спра на някои OMV да спя, от 15 колеги поне с трима можеш да водиш що-годе смислен разговор извън футбол и жени (това дава съотношение 1/5). Допълнително предимство е, че с тези хора все пак имаме общи интереси. В университета се оказа, че това съотношение е приблизително 1/50 с мъжете и 1/70 с жените. Последните, в по-голямата си част, са "на татко съкровището" и не могат да разговарят за нещо извън обувки и чалготеки.

Както се пееше в една песен на "Холера" -- "Не е лесно да бъдеш човек, щом мислиш само за дискотека и тек".

@Христо Блажев,
На мен да се подигравам с такива "пеперудки" ми е любимото хоби :) Те са свикнали всеки да се задъхва пред килограмите грим, и изпитвам някакво перверзно удоволствие да гледам реакциите им щом видят, че някой може да се подиграва с тях.

Светла (една от всичките) каза...

Ако някой ден съвсем няма какво да правиш, отиди до НБУ. Влез там, да речем в кафенето на І корпус, позавърти се, огледай се, ослушай се. И после чалГисаните ти колегоиди от СУ до един ще ти се видят умни като Аристотел, интелигентни като Айнщайн и хубави като Афродита Милоска и Аполон Белведерски взети заедно.

LaSombra каза...

Ами аз затуй и в НБУ издържах само един семестър :) Там е още по-зле. Не виждах смисъла да плащам за да изкарам същата диплома, която ще получат и тези... индивиди.

Христо Блажев каза...

Лелей, хора, изпаднах в тежка форма на стресиране. То бива, бива, ама никой не ме напсува, не ми каза дума напреки. Това е ужасно, значи всички имаме еднозначно мнение за сегашните студентствуващи. А това мнение по злощастно съвпадение е негативно до безкрайност. Не е на добре тая работа, ама хич.
@ ЗЛАТИНА КОЕВА, то май секретарките в СУ са си някаква обособена порода, които дишат по график дори :)
@ Анонимен, нещо не съм изненадан от думите ти. То при тия заплати скоро не знам изобщо кой ще се навие да си пили нервите с видиотените идиотчета.
@LaSombra, все повече се убеждавам, че е крайно време да се запознаем. Мисля, че можем да си поговорим за куп весели работи.
@ Светла (една от всичките), наистина ми се ще да ида в НБУ, чувал съм изумителни легенди за това място, това би било един чудесен експеримент, дано ми отдаде възможност да го проведа.

Stefka Mihailova каза...

И във Варненския СУ е същата картинка:)))С тези непосилни такси, ще се окаже, че само децата на богатите ще могат да си позволят обазование...

Христо Блажев каза...

Да, но те пък ще идат на запад.