21 октомври 2009

Рекламна грешка на билборд в Тайланд


   Вчера в медиите излезе снимка на тайландски булевард, на който има билбордове с ликовете на Хитлер, Джако, Брус Лий и Махатма Ганди. Всеки от тях е изтипосан с надпис "Той не е мъртъв", за да рекламират отварянето на музей на восъчни фигури. Както може да се очаква, тази реклама довежда до порой мрънкания от евреите, които упорито провеждат геноцид в Газа, позовавайки се на събитията отпреди 70 години.

   Интересно от историческата гледна точка е сбърканото изображение на Хитлер - то очевидно е огледален образ, защото фюрерът поздравява с дясна ръка, а не лява, а свастиката на ръката му е обърната наляво, докато избраната посока за символ на националсоциалистическата партия е дясна. Любопитно ми е дали някои от медиите, публиквали снимката, са забелязали това недоглеждане.

8 коментара:

Ondine каза...

Хм,важното в случая е ,че "Той не е мъртъв";)
п.п.по-неуместен билборд...

Христо Блажев каза...

Е, рекламните създатели не се спират пред нищо в наши дни.

Комитата каза...

Движението в Тайланд е британско, т.е. вероятно самата снимка е обърната.

Христо Блажев каза...

Ха, ето това ме изненада, не помислий за този вариант. Благодаря :)

Bla каза...

Ей, аман от тия мрънкащи чифути, чесну.

Христо Блажев каза...

Напълно съгласен с последния коментар.

plamenj каза...

Движението в Тайланд е от лявата страна, но снимката не е обърната - може да се видят достатъчно индикатори за това - числата в/у колите, логото на Тойота, както и самите надписи на тай (пише се от ляво на дясно, както при нас)

Но пък булевардите в Банкок много често са еднопосочни, което обяснява защо изглежда все едно колите се движат от дясната страна (просто няма друга).

Свастиката е обърната. А тайландците надали въобще го забелязват - просто в религиозната символила на будизма и индуизма символът присъства масово и в двете си посоки "на въртене".

Христо Блажев каза...

Мдам, убедително мнение, не се сетих да се загледам в елементи, които ще докажат дали е обърната или не. Признавам невежеството си по отношение на Банкок.
Иначе за свастиката е вярно, че се използват и двете посоки, макар и да означават различни неща.