15 октомври 2009

Променете закона - дайте предимство на джиповете по пешеходните пътеки!

   Просто не ни е срам! Как се осмеляваме да пресичаме така смело по тия пешеходни пътеки, ако е светнало зелено! Ами че така пречим на джиповете - наглост безподобна!

   Ситуацията е проста. Джипът, каран от добре облечен бизнесмен, бърза по важни дела, които се измерват в десетки и стотици хиляди лева. И трябва да направи десен завой. Да, ама не - куп пешеходци, тръгнали да си купят кисело мляко навярно, се втурват по тая ми ти пешеходна като невидяли зелен светофар и му пречат.

   Ами ако се изпусне и блъсне някой от тях? Кой ще плаща после измиването на блестящата броня от пръските кръв? Пак бизнесмена. Хем закъснява заради безбожната пешеходна пътека, хем и да плаща. Ужас.

   Затова, уважаеми депутати, знаем, че и вие имате джипове и хич ви се не чака на пешеходната. Променете го тоя ми ти пусти закон - откъде-накъде някакви си пешеходци ще пречат на мощните машини на бизнесмените. Ами че нали на тях се крепи икономиката и вашата корупционност? Променете го тоя пусти закон.

   По всяка еволюционна логика пешеходците ще се научат да прелитат над пешеходните пътеки. Стига тогава да не пречат на хеликоптерите на същите тези добре облечени бизнесмени.

4 коментара:

Андрей Куртенков каза...

Ще те изненадам, че предимството на пещеходеца на пешеходната пътека е мит. Или по-точно - българският законодател - този завършен идиот - е написал в ЗДП такива текстове, че излиза, че, и пешеходецът, и джиповете са с предимство. От една страна - да - чл. 119 и 120 дават предимство на пешеходеца. НО - внимание - чл.113, ал.1, т.1, задължава пешеходците при преминаване по пешеходна пътека "преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до
приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение" - т.е., ако има един разфучал се джип, ти си длъжен "да се съобразиш" и да го пропуснеш.

Христо Блажев каза...

Хм, не знаех това. Аз се чудя защо джиповете са така смели, а тоо си имало законна причина.

Андрей Куртенков каза...

Ааа, спокойно - те и шофьорите на джиповете със сигурност не го знаят (дори и някой някога да им го е казал - при тях що-годе добре работи само кратковременната памет). Само че адвокатите им явно го знаят - и затова за убийствата по пътищата се раздават главно условни присъди.
Чух, че вчера имало единадесет загинали при ПТП-та у нас - защо няма пак национален траур? - какво още трябва да стане, за да се разбере, че у нас всеки ден трябва да е национален траур?!
А относно масовата неосведоменост на водачите относно понятието "пешеходна пътека" - почти никой не знае също така, че абсолютно всяко мислено продължение на тротоара на кръстовище е пешеходна пътека - дори и да няма пътен знак или съответната маркировка.

Христо Блажев каза...

По пътищата наистина е всекидневен хаос, но това никому не прави впечатление. А и на кой ли е нужно законът да брани пешеходците - че кой "важен" човек ще тръгне пеш?
А тези неща за маркировките са наистина нови за мен, нямам книжка и не бях и чувал за подобни опции. Но да се пресече там, дето няма пешеходна, си е форма на самоубийство и това всички си го знаят :(