07 октомври 2009

Внимание! Опасна доза смях в "Особености на руския хумор"


   Гледали ли сте уникалните руски филми "Особености на националния риболов", "Особености на националния лов в зимния период", "Особености на националната политика" и "Особености на руската баня"? Ако да и са ви харесали, великолепния сборник с разкази, уместно именуван "Особености на руския хумор" ще ви разсмее от сърце. Ако не сте, пак ще ви разсмее, гарантирам!

   Сборникът е малък (400 с.), но е събрал в себе си десетки разкази от известни и неизвестни у нас автори. Но всички до един наистина си заслужават, умело пародирали руския бит и култура, вложили абсурдни обрати и в най-делничните ситуации, разкрили без свян проблемите на руската нация с алкохолизма, немотията, неграмотността и какво ли още не. И вместо тъга, те предизвикват смях, смях до болка, защото русите ако не друго, умеят да се веселят като всяка друга славянска нация, независимо от всичко.

   Какви ли не чудесии се случват с героите - един открадва локомотив, за да го продаде, друг се бори за световния рекорд по пиене на бира, трети вкарва в пътя младеж, докато сам не се докарва до изтрезвителното, четвърти си разпродава хонорара - 5 рубли срещу 3, пети си завъжда щъркел за домашен любимец, една баба става кинозвезда и още какви ли не скици шестват между страниците, уверени в своята свещена правота.

    Предупреждавам - не четете наведнъж! Три разказа на вечер са препоръчителна доза, за да забравите за дневните грижи и проблеми. И да си легнете с усмивка.

   Какво повече му е нужно на човек?

   

2 коментара:

alice каза...

Благодаря ти за информацията. Днес вече си я купих и сядам да я чета с най-голямо удоволствие:)

Христо Блажев каза...

Радвам се, че съм помогнал. Ако искаш, напиши и ти отзив след като я свършиш и ще го публикувам в Книголандия :)