21 ноември 2011

ЦСКА – гара разпределителна

 

ЦСКА готви грандиозен проект за зимна селекция. Клубът ще опита да вземе четирите най-големи звезди на Литекс, като мениджърът Драголюб Симонович вече е стартирал преговори с президента на ловчанлии Гриша Ганчев за привличането на Петър Занев, Георги Миланов, Александър Цветков и бразилеца Том.
Схемата е "червените" да купят карето за 1 млн. долара, но при продажба зад граница на който и да е от тях, Литекс ще получи 90% от трансферната сума, докато в касата на ЦСКА ще постъпят едва 10%. (http://www.sportal.bg/news.php?news=335544)

ЦСКА иска да привлече двете звезди на Черноморец (Бургас) Анеси и Жужу. За целта собственикът на червените Димитър Борисов се е срещнал със старши-треньора на акулите Димитър Димитров, за да дискутират евентуалната сделка. (http://www.sportal.bg/news.php?news=335942)

   Отдавна не съм коментирал футбола, то какво ли да му коментираш? Но горните два цитата ме хвърлиха в дивно недоумение как могат подобни нелепици да избликват и още повече да се приемат безкритично.

   Не толкова отдавна титаничните собственици на ЦСКА, поемайки властта, обещаваха да направят изцяло български отбор, да залагат на школата, да търсят развитие на отбор с бъдеще, на създаване на стабилна база за успехи във времето. Сега за това не се и споменава, защото бизнесът трябва да се изплаща. А това не става толкова лесно.

   Затова се поглежда към славната традиция на армейците да се прилапват най-силните играчи от първенството с всякакви възможни методи – основна причини за купищата титли в тяхната витрина. Все пак тимът на Партията и Армията трябва да е солидно титулуван, разбира се. Но да не се отвличам, тези неща са си ясни.

   Да се върнем на горните два цитата. Какво излиза от тях? ЦСКА не е отбор, това е гара разпределителна – временна сбирка на куп играчи от различни отбори, които са разположени на сергията, цъкат демонстративно заедно известно време, колкото да бъдат забелязани – и продадени в чужбина.

   От това положение печелят:

   1. Клубовете-собственици, които не трябва да плащат големи заплати, да наемат кадърни треньори, да се притесняват дали тимът губи или печели. Парите ще дойдат от ЦСКА, ако далаверата стане.

  2. ЦСКА – трупа се нова слава, дуят се мускули, Титаните си бетонират бизнеса и политическите протекции, печелят и пари, макар и малко, от чуждите играчи. Пак се твори “история”, пак се блее за “историческа предопределеност” и други подобни дивотии. Колелото може да се завърти отново…

  От това положение губят:

   1. Всички други клубове, които ритат нахалост, но не могат да завъртят пари заради центрирането на първенството около бизнес-схеми от типа на цесекарската. Единственият изход е да се създаде или нов бизнес-център с много, много пари (Лудогорец), или да се присламчат към далаверата с препродажбата.

   2. ЦСКА – школата отива нахалост, клубът става бизнес-организация за препродаване на оборотна стока – перспективни футболисти. Предприятието е вече футболен клуб само привидно.

    Това е безумие от изключителен порядък. И ми е много любопитно, независимо от фенската ви принадлежност, какво ще кажете за него. Или как може да се оправдае подобна завера?

  А по темата за създаване на третокласна лига, щото в евротурнирите много ни бият, просто няма да коментирам.

Няма коментари: