03 ноември 2011

Увеличи шанса си за печелба от тотото с 50%!!!

 

   Няма лъжа, няма измама! В момента чета книгата “Голямата измама с холестерола”, която доста убедително громи изобилие от псевдонаучни медицински факти. Редом с тях, както и при “Псевдонауката” на Бен Голдейкър, авторът крайно саркастично обяснява как недобросъвестни лекари си играят с цифри и изследвания, за да подкрепят тезите си. Използваната аналогия за шанса за печалба от тотото ме израдва:

       “За да ви дам пример как да изопачавате статистиката в оръжие за масова дезинформация, ще поставя прост въпрос: какви са шансовете да спечелите джакпота от тотото? Около 1 на 15 милиона на седмица. Ако мога да подобря шансовете ви от 1 на 15 милиона на огромните 1,5 на 15 милиона, бих могъл да твърдя, че съм увеличил вероятността да спечелите с 50%. Петдесет процента обаче представляват относително увеличение на шансовете ви. Абсолютното увеличение е 0,5 на 15 000 000. Или 1 на 30 милиона. Или, казано в проценти, 0,000003 процента.

    Ако се опитвам да ви продам моята подобряваща шансовете в тотото услуга, коя цифра смятате, че ще използвам? Направо виждам рекламата:

 „Искате ли да сте МИЛИОНЕР? Ако да, световно известният експерт по тотото и спечелил Нобелова награда математик д-р Кендрик може да увеличи шансовете ви да спечелите от тотото с 50% – да, ПЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА! МОЖЕТЕ да сте победител! Просто изпратете 10 паунда в адресиран пощенски плик с марка на следния адрес, за да получите съвета му! Няма ИЗМАМА – гарантирано е, че този съвет върши работа!”

    От друга страна, най-вероятно няма да ви рекламирам съвета си така:

„Отчаяният, самотен и твърде закъсал финансово д-р Кендрик може да увеличи пренебрежимо вашата мизерно малка вероятност да спечелите тотото с хилавите и почти незабележими 0,000003 процента. Да, вие – патетичен, подсмърчащ парцал – заслужавате съжаление. Ако обаче сте в настроение да прахосате 10 паунда, изпратете адресиран пощенски плик с марка...”

    Трябва да признаете, че 50% звучи доста по-впечатляващо от 0,000003 процента. Същевременно и двете числа са верни. А, да, истината. Не е ли тя малък, хлъзгав червей. О, между другото, най-добрият начин да увеличите шансовете си да спечелите джакпота от тотото с 50% е двама души да купите три билета. Този съвет наистина си струва десетте паунда.”

  И ще срещнете ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ, бих добавил аз:

945

1 коментар:

Андрей Куртенков каза...

Става въпрос за нещо много елементарно, което масово се бърка от журналистите и оттам - и от много други хора - просто трябва да се раграничат понятията "процент" и "процентен пункт" - първото е част от цялото, второто е разликата между два процента. Или - когато една централна банка вдигне ОЛП от четири на пет процента - тя го вдига с един процентен пункт, но с двадесет и пет процента; ако пък го свали от пет на четири процента - ще го свали пак с един процентен пункт, но вече - с двадесет, а не с двадесет и пет процента. Много обичам подобни елементарни игри, понеже титаните на нАуката се бъркат в такива случаи с лекота и винаги става много смешно; пък на мен само това ми остана - да се забавлявам с тяхната простотия.