18 февруари 2009

"Черната книга на капитализма" и други чернилщини




Пиша си аз преди малко в Skype с един нов приятел - Bilbo, и си коментираме "Черната книга на комунизма". Като човек с леви тежнения и принципни антиамерикански като държава, символ на капитализма, чувства, му пиша, че не би било зле да се напише и една "Черна книга на капитализма", доколкото от зората на технологичния напредък на западната цивилизация тя не е спряла да сее смърт и разрушения по цялото земно кълбо.

За моя изненада, Bilbo веднага ми прати линк към Уикито, в който се описва именно такваз книжка.

Накратко информацията гласи, че книгата е издадена на френски през 1998 г., заглавието й на тамошноговор е „Le Livre Noir du Capitalisme“, а заключението е, че "капитализмът е виновен за смъртта на над 140 милиона души, загинали в периода 1500-1997 г. Това включва 70 млн. души от коренното население на Америка, загинали по време на колонизирането на континента; 10 милиона, загинали в робство; 10 милиона убити по време на Първата световна война; 50 милиона, убити през Втората световна война; 3 милиона убити във Виетнамската война и 1 милион, загинали в Нигерийската гражданска война."

С цифрите няма как да се съглася, защото е ясно, че са много повече, най-малкото защото две кървави войни бяха наченати от американците след излизането на книгата, пък и преди това, в Африка непрестанно се изсипват купища оръжие за всеки пожелал ги, само и само конфликтите там да не затихнат.

Но ми е много любопитно, дали в днешното ни плуралистично общество, с т.нар. свободни и демократично принципи, някое издателство би се осмелило да преведе и публикува тази книга? Беглия ми поглед (вж. "Моята библиотека") върху историческата литература, издавана в България в последните години сочи, че излизат купища книги с антикомунистическа насоченост, част от които очеизвадно пропагандни. Не ще отрека обаче, че има и добри книги, които се опитват да подхождат научно, като за пример бих посочил Норман Дейвис и "История на Втората световна война", поне за мен единственият западен автор, признал, че без пролятата руска кръв победата над Германия е била утопична.

От един форум научих, че има и "Черната книга на нацисткия геноцид в съветcките територии 1941-1945" и "Черната книга на световните финанси", все прелюбопитни историики.

Мисля , че трябва да се издават "Черни книги" за всичко - само за българския "демократичен" преход биха се напълнили томове, и то толкова задръстени с кал, че не ще можем да я отмием векове наред. И това не се отнася само за България, а за всяка една държава, независимо под какъв строй е решила да сее смърт, без значение на свои или чужди.

Защото много чернилка по тоя свят се е насъбрал. И ако поне знаем кое е черно и не му казваме бяло, както евровдъхновени (разбирай вдъхновени от евро) медии и псевдоавтори ни убеждават, то поне ще сме малко по-наясно със заобикалящия ни свят.

А според вас коя книга трябва да се преведе или преиздаде?


6 коментара:

Сашо и Миро каза...

Поздрави, господин Блажев.
Първото, което ми направи впечатление, беше началото на статията в уикипедия : The Black Book of Capitalism is a French book published in 1998, in reaction to The Black Book of Communism. Думите “in reaction”, означават, че въпросната книга е била публикувана, за да бъде донякъде в контравес с “Черната книга на Комунизма”. Сякаш ни казват, видите ли, комунизмът е избил десетки милиони, но и капитализмът също има лоша слава. Според мен обаче цялото това полюсно противопоставяне на /комунизъм – капитализъм/ е грешно в зародиш. Как така смятаме за жертви на капитализма “над 140 милиона души, загинали в периода 1500-1997 г”. Защо трябва да се отделят жертвите на Първата и Втората световна война, от жертвите на Мексиканско-Американската война примерно? Защото САЩ не е агресор, както във войната с Виетнам ли? И изобщо, защо продължаваме да смятаме САЩ за символ на капитализма? Не че съм чел въпросната “Черна книга на капитализма”, но проблемите, с които се опитва да се справи тя са твърде много и твъде сложноии далеч не се вписват в просто в термина “капитализъм”. Според мен заглавието трябва да бъде “черна книга на глобализма”, и отделно да се направи “Черна книга на американската военна агресия”, която обаче не виждам как ще се появи в скоро време.

Христо Блажев каза...

Съгласен с повечето ти думи, но не съм съгласен с идеята за “черна книга на глобализма”, това понятие е твърде съвременно и не е приложимо за събития, по-стари от изобретяването на Интернет, който положи основите на глобализма. А за военната агресия, мисля, че всяка държава си има военни издателства, които издават по помпозни и героични заглавия именно такива възхвали на убийствата в името на държавата кръвопиец.

Зелен Бетон каза...

Има една-единствена "Черна книга", която е крайно - дори, бих казал, критично - необходима. И която би обхванала в себе си и комунизма, и капитализма, и всякакви други неоспорими (за жалост) реалности, за които никога няма да се разберем към капитализма ли да бъдат включени, към комунизма ли, или към неизвестните все още глобални ефекти от подземния живот на картофите.

Тази книга трябва да се нарича простичко "Черна книга на човешката глупост". За Уикипедията: "The Black Book of Human Stupidity".

А ако трябва да бъда по-точен, пълното заглавие би следвало да е "Черна книга за идиотския отказ на човека да се държи подобаващо за биологичния си вид".

Само не знам дали някой ще я чете. И дали някой ще посмее да я напише въобще. Хората си примират да научават за нечии чужди идиотщини - но ако им поднесеш под носа техните собствени, директно те качват на кладата.

Апропо, тази точно човешка особеност трябва да бъде дебело подчертана още в предговора. Явявайки се, тъй да се каже, основополагаща и структуроопределяща.

Затова всеки писател би предпочел да напише "Хари Потър". Или в краен случай "Сблъсъкът на цивилизациите". За да му е мирна главата, и да може да пише и да изнася лекции до дълбоки старини. Амин.

Комитата каза...

140 Милиона в периода 1500 - 1997? Ужасно е, наистина, но на година съществувание комунизмът е нанесъл много повече щети. Жертвите на културната революция в Китай, на комунистическото управление в СССР за някакви си мижави 30-40 годинки може да се окажат повече.

Христо Блажев каза...

Зелен Бетон, мисля, че идеята ти е страхотна, само с уточнението, че подобна книга не бива да бъде издавана никога,защото, за да се намери хартия за милионите й страници, изпълнени с хилядолетия абсурди, ще се наложи да се изсекат всички гори, а това ще е още една страница в книжището. Та нека я четем само онлайн, стига да се напише, може да е под формата на сайт от типа на Уикито.
Комита, нямам желание да влизам в количествени спорове, ясно е, че комунизмът изби много за кратко, капитализмът много за дълго, но и продължава безспир в този си дух.
Има ли изход от лабиринта на смъртта, се питам.

Борис Тодоров каза...

Едно време, но след преврата - правителствата у нас започнаха да пишат бели книги. Може би не си на години да помниш. Ако пък си на години и не знаеш, е не ефатално, - знай - Ал Луканов май пусна първата версия. А може би беше Синя книга.
По-паметливите да избистрят цветовете.
Аз даже и ще отида по-нататък - комунистите имат
изтъкнати списуватели и псуватели - ето им няколко идеи да цветни книжки с лява насоченост:
- Синя тоалетна хартия за гъза на Станишев.
- Николай Камов и терзанията на ноторния хомо.
- Андрей Пантев - червеният тигър на левичарството.
- Въздишки и хард секс от Лилю
- Записки на ковария алко от Плевен.
- Ние розовите националсоциалисти от България...
- Едно ляво еврожидче се прави на рокер и т.н.