06 февруари 2009

Интервю с Бого Шопов!


 Оригиналната публикация е тук.


- Г-н Шопов, как оценявате протестите пред парламента, след като се включихте лично в тях?

- Мисля, че хората все пак изразиха позициите си, макар че си пролича вече умората у тях, пък и дъждовното време със сигурност е отказало мнозина. Все пак смятам, че успяхме да огласим защо сме там и срещу какво протестираме. Естествено, ние се присъединихме и към исканията на другите протестиращи, особено по отношение оставката на министъра на вътрешните работи, а и на цялото правителство, доколкото е очевидно, че органите му не си вършат работата. Опитите да се ограничават хората в името на "доброто на народа" не е демокрация, а са остатъчни навици от социалистическата епоха. Докато не се промени това мислене, няма да има реална свобода нито по улиците, нито в мрежата.

- Писахте с възмущение, че в комисията по транспорта и съобщенията не се е водил дори диспут върху предложенията на вътрешното министерство. Мислите ли, че членовете й изобщо бяха наясно какво подкрепят?

- Според хора, по-близки до парламента, с които съм говорил, това е нормална практика в комисията, макар че в нея има хора, които са наясно с материята. Но това предложение е внесено и прието в един ден. Реално, дори за мен, който следя нещата отблизо още от самото начало, да ми дадат това предложение, което е три страници, за един час няма да мога да го осмисля. А то е прието за точно такъв срок. Проблемът е, че комисията е взела вече решението си и ръцете ни са вързани, само те имат правомощията да предложат нещо на Народното събрание.

- Защо МВР отново се опитва да прокара текстове за следене на комуникациите, които вече веднъж бяха отменени от Върховия административен съд като незаконни?

- Не може да се отрече, че след решението на Върховния съд в МВР са помислили и са променили текстовете, така че да не съвпаднат с вече отхвърлените предложения. Но отново липсват текстове за защита на основни права, а се обещава единствено свързване с вече съществуващи закони, което смятаме, че не е достатъчно.

- Какви са вашите предложения за промяна?

- Ние смятаме, че в закона изрично трябва да се включат текстове с гаранции, че органите на реда няма да нарушават основните права и свободи на потребителите без предварително решение на съдебен орган. Записването на данни трябва да започва изрично след съдебна заповед, а не МВР да следи безразборно комуникациите на всички граждани. Тази заповед трябва и да се обвърже с наличието на разследване на тежки престъпления, а не сваляне на музика от торенти, например. Срокът за съхранение на данните не бива да е по-дълъг от 6 месеца, за да бъде информацията актуална, от което се интересува и МВР. Всеки потребител трябва да има регламентиран безплатен достъп до всички данни, събрани за него, а трябва да бъдат предвидени и компенсации при злоупотреба с тях.

Още повече, че по наши изчисления само за да започнат да се записват данните от интернет, са нужни около €30 млн. първоначални разходи. И това са само разходи за техника, софтуер, сървъри, място за съхранение и обработка на данните, без дори да включваме труда и други странични суми. И това е, повтарям, само за интернет, а за мобилните оператори ще са нужни още пари, за да записват и те исканите от МВР данни.

- Тази сума ще се плати от доставчиците на интернет, така ли?

- Да, именно от тях. По-големите от тях ще платят повече, разбира се, но минималната сума, която трябва да извади дори и малък доставчик, е от порядъка на няколко хиляди евро, което ще доведе или до увеличение на цената на услугата, или до опасност от фалит. Това - при положение, че изпълнят всички изисквания на МВР. Иначе може да пропускат част от данните и тогава ще им излезе по-евтино.

- Какви други опасности виждате от приемането на поправките в този им вид?

- Ами ето, последните седмици се разбра, че в компютрите на МВР има вирус, с който не могат да се справят. Значи, те не могат да опазят добре информацията си. А в този масив данни, който искат да събират и обработват, ще има купища ценна информация, чиято сигурност не е защитена. А така се създава реална опасност от кражба на лични данни, с които да се злоупотребява безнаказано.


- А не използва ли МВР ситуацията с отвлечения автобус, за да заговори отново за премахване на анонимността в мрежата?

- Да, отново започнаха с тезите за опасната анонимност в интернет, че едва ли не там всичко е скрито, което просто не отговаря на истината. Похитителят не е бил анонимен във форумите, напротив, писал си е истинското име, знае се също, че зад блоговете стоят реални лица, които са лесни за идентификация. МВР упорито се опитва да си превиши пълномощията и налага тези за нуждата от повсеместно следене в мрежата, което не може да бъде прието без съпротива.

- Министър Миков се изказа, че и скайп трябвало да се следи...

- Продължава да ме изумява остарялото мислене на тези хора, които упорито смятат, че могат да контролират всичко. Ако подслушват - всичко ще е наред, ще хващат лошите и страната ще процъфтява. Сякаш искат да се наредим до държави като Китай и отчасти Русия, където мониторингът на мрежата е част от политиката на правителствата за пълен контрол над населението. А това служи само за репресии срещу обикновените хора, далеч не спомага толкова за борбата с престъпността.

- Как оценявате анонсираното от ГЕРБ намерение да бъде създадено министерство на информационните технологии?

- Не мисля, че това ще помогне, даже напротив. Ще бъде създадена само излишна бюрокрация, която няма да успява да взима бързи решения. В момента ДАИТС няма регулаторни функции, а изпълнява програми, макар че се произнася по дадени случаи, ако е наложително. ИТ секторът има нужда от по-сериозно представителство, но едва ли създаването на министерство от коя да е политическа партия ще помогне. Иначе като цяло от всички политически партии има проявен интерес към нашите действия. Ясно е, че само чрез тях можем да променим нещо и затова не отказваме контакт с никого, стига да има ясна позиция по интересуващите ни проблеми.

-
Имахте ли някакво отношение към инициативата за "прикачване" на сайта на правителството към думата "провал" при търсенето й в Google?

- Знаех за тази идея, но нямах време да се включвам в изпълнението. Но по принцип напълно подкрепям подобна форма на протест, даже смятам, че трябваше да се направи обратното - като се напише "правителство на България" в Google, да излиза страница "провал", където да са обяснени основанията за тази характеристика.

- Мислите ли, че от такъв протест има полза, и дали постепенно площадните демонстрации няма да се изнесат във виртуалното пространство?

- Разбира се, това е начинът на хората, живеещи повечето време в мрежата, да си изкажат мнението за управлението. Това показва и колко много хора са недоволни, щом са успели да се организират, а това са основно интелигентни младежи. Мисля, че от всеки протест има полза, някои ще са на площада, други ще са в мрежата, важно е да се чува мнението на хората.

Няма коментари: