02 февруари 2009

Провал тук, провал там или SEO за правителството





Нов механизъм зацъка край поройно рукналата към правителството всенародна площадна любов. Този път той не е поради международната криза, нито от екологични или газови несгоди, а една иновативна виртуална бомба! И то тъкмо толкова виртуална, колкото виртуална беше бомбата пред парламента, заради която млади и стари изядоха по някоя палка от полицейското войнство.

Стотици изразиха гражданска позиция относно работата на правителството, като сложиха на сайтовете думата "провал" и я свързаха с линк към страницата http://www.government.bg/. И този път няма как да бъдат пратени полицаи срещу всеки блог или уеб страница; нито пък може да бъде спрян достъпът до тях, както постъпиха с "Опасните новини", в който имаше и фалшива информация, но - и "класифицирана", неизвестно как попаднала там.

 Младите днес имат лично мнение, което споделят основно в мрежата, но когато хиляди такива мнения съвпаднат до последната запетайка, образуваното виртуално цунами може да помете много прегради по пътя си. Сегашната ситуация е по-скоро като черен хумор без последствия, но ако бъде пренебрегната по традиционния и изпитан правителствен почин, може да прерасне в по-сериозна заплаха.

Различни участници имат различни доводи да свържат "провал" със сайта, а и с дейността на правителството. Инициаторът Юнуз коментира в блога си, че идеята му е била основно да посочи техническите несъвършенства на уеб страницата. Според него тя е пълна с такива. Блогърът Огнян Младенов пък твърди, че са над 1000. А основният й недостатък е, че не допуска индексиране на съдържанието от масовите търсачки. Така иначе публичната официална информация, публикувана там, си остава неоткриваема.

Но правителството не се провали само в отношенията с Google, както е озаглавил поста си Юнуз. Но правителството не се провали само в отношенията с "Google", кокто е озаглавил поста си Юнуз. То се провали в отношението си с младите хора изобщо, смятайки явно, че още може да им върже пионерски връзки, да ги подстриже, облече в униформи и изпрати на бригада в Долно Нанагорнище, за да бъде изпълнен плана. Само че днешните младежи не си спомнят тези времена и не им е присъщо да приемат подобно снизходително и пренебрежително отношение. Съвременната младеж не е и група разбесняли се лумпени, както услужливо националните медии се опитаха да внушат на целокупния народ, живеещ извън столицата.


Юнуз написа в блога си, че човешкото отива отвъд онова, което един машинен алгоритъм може да произведе. Затова бомбата е възможна като техническо изпълнение, но е невъзможна без дейното участие на десетки и стотици съмишленици. Те не го правят, за да пробват дали могат да излъжат глобалните търсачки, а за покажат ясно отношението си към сегашната власт. Лозунгът за обединението, правещо силата, което едва ли всички депутати ще успеят да цитират, се приложи на практика от хора, които не желаят повече да мълчат.

Покрай тази инициатива изникнаха и десетки предложения за други бомби - като връзка от "корупция" например, а отделни гласове се издигнаха за думи като failure или fiasco, които да създадат международна известност на отношението на интернет обществеността към дейността на изпълнителната ни власт.
 

Най-голямата грешка би била правителството да погне организаторите - те не са скрити. Тогава сигурно би влязъл в сила новият афоризъм на Огнян Младенов "Оттам нататък - линк народен - линк Божи!".
 

Няма коментари: