04 септември 2012

Книгофренични новини: Отварят книжарница под площад Славейков

  

Capture3  

  Продължава книжарската инвазия в идеалния център на столицата – след като видялите и по-добри времена сергии на площад Славейков бяха обсадени от спретнати и лъскави книжарници от всички страни, таргетирали изконната слабост на българина към четенето и надчитането, дойде време да бъдат атакувани от най-неочакваното място – отдолу.

   Източник на “Книгофренични новини” се добра до информацията, че до дни започва строежът на многоетажна подземна книжарница, която трябва да поеме невиждания наплив от книги за праха за пране на Дънов, спомените на правнучката на съседката на Ванга, за бизнес съветите в ученията на Зороастър и Кетцалкоатъл, за маркетинговата стратегия на просяците на Централна гара, за  пророчествата на маите, юнките и юлките, преражданията от котка в мишка, лечения със светлина от 60-ватови крушки, чернобилска сол, светеща в тъмното, както и все по-оборотните амбалажни шишета “Чашка по чашка”, структурирани на квантов зиг-заг от  научно необяснимите градуси на домашната ракия, съхранявана по-рано в тях.

   Източникът се добра и до свръхсекретна карта, указваща очаквания диаметър на подземната книжна мина (вж. горе), както и коментар на пожелал анонимност участник в инициативата:

   “Решихме да дълбаем под Славейков, защото на повърхността в радиус от 10 минути ходене с миши стъпки вече има няколко книжарници от невероятнически тип, които се конкурират помежду си по начин, необясним за икономическата теория, тоест явно в този район са концентрирани неведоми сили (популяризирани от т.н. “Тайната”), които са били използвани за натрупване на легендарните съкровища на Аладин, Крез и Чичо Скрудж.

   Тъй като шансът подземна книжарница да успява да носи пари е точно едно на милион, ние считаме, че си заслужава да се опита, защото това винаги се получавало, или поне в книгите на Пратчет, което си е сигурна работа. Машината, продълбала поредния лъч на софийското метро, вече се е насочила към площада и се очаква в идните седмици да си пробие път до него, като по пътя й вече са предвидени основни ремонти на водопроводните тръби, които тя не признава за легитимни препятствия, както и екипи от обучени археолози, които професионално ще класифицират намерените кости към правилните светци от православния пантеон. Ако пък намерим и злато, ще знаем, че сме подминали площада и сме стигнали трезора на БНБ и ще се върнем.

   При прокопаването на тунелите сме предвидили и топли връзки със секретните помещения под бившия Мавзолей и оттам входове за клиенти откъм парламента, президентството, военните бази в околността и други ключови локации. Всяка намерена в подземията мумия ще бъде стривана на прах и продавана като лек за хемороиди и махмурлук съгласно древните лечителски практики.”

   Всички в “Книгофренични новини” тръпнем в очакване за новата книжарница и вече си кътаме парички за поредната порция хорхични евангелия.

1 коментар:

Божан Божков каза...

>"явно в този район са концентрирани неведоми сили (популяризирани от т.н. “Тайната”), които са били използвани за натрупване на легендарните съкровища на Аладин, Крез и Чичо Скрудж."

Ами не случайно наблизо минава улица Аладин, макар и записана с лека грешка
:D